Skip to content

Novembra dvig pokojnin za 1,8 odstotka, mesec kasneje pa božičnica

Predsednika vlade Robert Golob je po na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja predstavil štiri ukrepe, ki so namenjeni izboljšanju finančnega položaja upokojencev. Celoten paket je vreden 100 milijonov evrov.

»Vemo, da so spremembe oziroma reforme nujne. V naslednjih dveh letih jih bomo speljali, da bomo kot družba v prihodnje boljše delovali,« je izpostavil v svojem govoru. Z novembrom je napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, »zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta«.

Novembra dvig pokojnin. Predsednik vlade Robert Golob med govorom na Dnevih medgeneracijskega sožitja. Vir slike: STA.
Predsednik vlade Robert Golob med govorom na Dnevih medgeneracijskega sožitja. Vir slike: STA.

Kot drugi korak se bodo najkasneje z začetkom leta z minimalno zajamčeno pokojnino uskladile vse vdovske pokojnine. Torej bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Kot je dejal Golob, bo ukrep zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Tretji ukrep bo naslavljal invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas, pri čemer se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino. »To bomo s 1. januarjem spremenili. Zaenkrat za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas,« je pojasnil.

»Četrti ukrep, s katerim naslavljamo stiske upokojencev, pa je enkratni dodatek, tako imenovani zimski dodatek,« je povedal predsednik vlade. Znašal bo 40 odstotkov letnega dodatka in bo decembra izplačan v enakih razredih kot letni dodatek.

»Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja,« je zaključil.

Odziv Zveze društev upokojencev Slovenije

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik je v izjavi za medije izrazil presenečenje nad zimskim dodatkom, saj da je to nekaj novega. Pozdravil je tudi ukrepe za invalide in za tiste, ki prejemajo vdovske pokojnine.

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Vir slike: STA.
Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Vir slike: STA.

Pričakoval pa je višji odstotek uskladitve pokojnin. V ZDUS so namreč predlagali uskladitev v višini najmanj 3,5 odstotka, kot je že februarja vladi predlagal tudi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Zaradi previsoke inflacije, 1,8-odstotna uskladitev ne bo zadovoljila upokojencev, je prepričan Sušnik. »Upam, da bo razum prevladal, da bo ta socialni paket toliko ovrednoten in za tiste, ki so res pomoči potrebni,« je dejal in spomnil, da so v času pretekle vlade tisti z nizkimi pokojninami paket pomoči dobili trikrat.

Sušnik je prav tako poudaril, da bi moralo prav tako do povišanja pokojnin priti že prej in ne šele novembra. »Vendar zgleda, da jim finance ne dopuščajo,« je dodal.

»Mislim, da če bo gospodarska rast nekoliko boljša, da se še da kakšno stvar premakniti,« je še dejal predsednik ZDUS, ki se po osmih letih mandata poslavlja. Volitve njegovega naslednika bodo prihodnji mesec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice