Skip to content

Kaj pomeni recesija v Nemčiji?

Bruto domači proizvod (BDP) nemškega gospodarstva je v 1. četrtletju 2023 upadel za 0,3 odstotka v primerjavi z zadnjim četrtletjem prejšnjega leta, so sporočili iz Zveznega statističnega urada Destatis.

»Potem ko je rast BDP konec leta 2022 prešla v negativno območje, je nemško gospodarstvo zdaj zabeležilo dve zaporedni negativni četrtletji,« je dejala predsednica Destatisa Ruth Brand. V zadnjih treh mesecih leta 2022 se je namreč BDP skrčil za 0,5 odstotka. S tem je Nemčija vstopila v tehnično recesijo.

»Toplo zimsko vreme, okrevanje industrijske dejavnosti, k čemur je pripomoglo ponovno odprtje Kitajske, in zmanjšanje trenj v dobavni verigi niso bili dovolj, da bi se gospodarstvo rešilo iz nevarnega območja recesije,« je za Reuters povedal Carsten Brzeski, ING-ov globalni vodja oddelka za makroekonomijo.

Kaj pomeni recesija v Nemčiji. Med drugim se je zmanjašala tudi potrošnja na avtomobilskem trgu. Vir slike: DW.
Med drugim se je zmanjašala tudi potrošnja na avtomobilskem trgu. Vir slike: DW.

Kaj se je zgodilo?

Visoka inflacija je v začetku leta še naprej obremenjevala nemško gospodarstvo. To je bilo še posebej opazno pri zasebni potrošnji, ki se je v prvem četrtletju 2023 zmanjšala za 1,2 odstotka.

Čeprav se je trend rasti cen v zadnjem času umiril, je bila aprila zabeležena 7,2-odstotna letna stopnja inflacije še vedno visoka.

Poleg tega so gospodinjstva kupila manj novih osebnih avtomobilov, kar je med drugim verjetno posledica ukinitve premij za določene hibride in znižanja premij za električna vozila v začetku leta 2023, so pojasnili pri Destatis. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se opazno zmanjšali tudi izdatki za javno porabo, in sicer za 4,9 odstotka.

Kaj pomeni recesija v Nemčiji. Nemški potrošnik je pod težo ogromne inflacije padel na kolena. Vir slike: Shutterstock.
Nemški potrošnik je pod težo ogromne inflacije padel na kolena. Vir slike: Shutterstock.

»Padec BDP za 0,3 odstotka je veliko bolj v skladu s pričakovanji na začetku leta, saj sta Nemčijo prizadeli visoka inflacija in naraščajoče obrestne mere,« je za DW povedal Andrew Kenningham, glavni ekonomist za Evropo pri Capital Economics.

»Nemški potrošnik je pod težo ogromne inflacije padel na kolena in s seboj potegnil celotno gospodarstvo,« je medtem padec BDP komentiral Andreas Scheuerle, analitik pri DekaBank.

Nasprotno pa so se naložbe glede na zadnje četrtletja 2022 povečale. Po šibki drugi polovici leta 2022 so se bruto investicije v osnovna sredstva v gradbeništvu povečale za 3,9 odstotka. K temu je prispevalo tudi ugodno vreme v prvem četrtletju leta 2023. Tudi bruto investicije v osnovna sredstva v stroje in opremo so bile na začetku leta višje za 3,2 odstotka.

V primerjavi s četrtim četrtletjem leta 2022 se je izvoz na mednarodni trg povečal za 0,4 odstotka, nasprotno pa se je uvoz zmanjšal za 0,9 odstotka.

Kaj pomeni recesija v Nemčiji. Večina analitikov pričakuje, da bo Nemčija letos dosegla šibko rast. Vir slike: Getty.
Večina analitikov pričakuje, da bo Nemčija letos dosegla šibko rast. Vir slike: Getty.

Napovedi so slabe

Večina analitikov pričakuje, da bo Nemčija letos dosegla šibko rast. Državni svet ekonomskih strokovnjakov je nedavno napovedal 0,2-odstotno rast BDP za leto 2023.

»Žal temeljnega izboljšanja gospodarstva ni videti,« je za Financial Times dejal Jörg Krämer, glavni ekonomist nemške posojilnice Commerzbank. »Vsi pomembni kazalniki v proizvodnem sektorju kažejo navzdol,« je dodal in napovedal, da se bo nemški BDP letos zmanjšal za 0,3 odstotka, prihodnje leto pa bo stagniral.

»V prihodnjih četrtletjih pričakujemo nadaljnjo gospodarsko šibkost tako v Nemčiji kot v celotnem evrskem območju,« je dejala Franziska Palmas, ekonomistka pri raziskovalni skupini Capital Economics, in napovedala, da bo rahlemu okrevanju v drugem četrtletju sledilo »nadaljnje krčenje«.

Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada bo Nemčija letos najšibkejša med velikimi svetovnimi gospodarstvi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice