Skip to content

FURS poslal drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

Finančna uprava RS (FURS) je v drugem svežnju z datumom odpreme 31. maja 2023 poslala 587.537 informativnih izračunov dohodnine za leto 2022. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh junija, so sporočili v sredo.

Zavezanci, ki so vključeni v eVročanje, bodo svoje informativne izračune dohodnine prejeli zgolj v elektronski obliki. Našli jih bodo lahko na portalu eDavki.

Do 30. junija je možno vložiti ugovor zoper informativni izračun, do 31. julija pa je potrebno Finančni upravi nakazati razliko ob primeru premalo plačane dohodnine. Po drugi strani bo preplačan znesek dohodnine zavezancem na TRR nakazan do 28. julija.

Prednosti elektronskega poslovanja s finančno upravo. Vir slike: FURS.
Prednosti elektronskega poslovanja s finančno upravo. Vir slike: FURS.

FURS vse prejemnike informativnega izračuna poziva, naj tega natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino.

Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizka ali previsoka, morajo podati ugovor.

Ugovor na informativni izračun dohodnine lahko zavezanec odda elektronsko preko storitve FURS eDavki ali osebno oziroma po pošti pri pristojnem finančnem uradu. S pomočjo programa, si lahko zavezanec tudi sam testno izračuna dohodnino.

Dohodnina. Ugovor lahko zavezanec odda elektronsko, osebno ali po pošti. Vir slike: OZS.
Ugovor lahko zavezanec odda elektronsko, osebno ali po pošti. Vir slike: OZS.

Ugovor lahko zavezanec vloži elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona.

V primeru, da ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Na podlagi ugovora bo FURS zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Dohodnina. FURS vse prejemnike informativnega izračuna poziva, naj tega natančno pregledajo. Vir slike: 123RF.
FURS vse prejemnike informativnega izračuna poziva, naj tega natančno pregledajo. Vir slike: 123RF.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba, še sporočajo iz FURS.

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če je razlika med informativnim in dejanskim zneskom manjša od 1 evra. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do 1 evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

V drugem svežnju bo informativne izračune prejelo 587.537 zavezancev, od tega 86.269 (14,7 odstotka) z doplačili, 384.839 (65,5 odstotka) z vračili, 116.429 (19,8 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 39.713.248 evrov doplačil in 259.026.552 evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 460 evrov, povprečni znesek vračila pa 673 evrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice