Skip to content

Razkrito: Slovenska vlada – sredi protestnih pogajanj – kmete omejuje bolj, kot to zahteva Evropska komisija

Pretekli petek je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) s sporočilom za javnost obvestil, da je evropski komisar Sinkevičius postavil trditve predstavnikov Ministrstva za naravne vire in prostor Republike Slovenije na laž. Na družbenih omrežjih je završalo, v največjih, nacionalnih medijih, po pričakovanju, o tem ni bilo niti besede. Niti takrat ne, ko so se odzvali z Ministrstva za naravne vire in prostor in zatrdili, da Bogovič laže. Kdo torej laže in kakšna je resnica o ukrepih Skupne kmetijske politike? Se morajo njive na Ljubljanskem barju spremeniti v steljnike ali ne?

Na pobudo številnih kmetov in nekaterih kmetijskih organizacij ter po okrogli mizi na Igu, ki je potekala 16. marca letos v organizaciji Občine Ig in Kmečke zadruge Ig, je evropski poslanec Franc Bogovič na evropskega komisarja za okolje, oceane in ribištvo Virginijusa Sinkevičiusa naslovil pisno vprašanje glede problematike upravljanja območij Natura 2000. Zanimalo ga je,  ali res drži trditev Ministrstva za naravne vire in prostor RS, da je Evropska komisija od slovenske vlade zahtevala, da se 200 hektarjev obdelovalnih površin na Ljubljanskem barju spremeni v steljnike, z obrazložitvijo, da ta območja spadajo v okvir Natura 2000 za varstvo ptic in metuljev in da bo, če Vlada RS v tej zadevi ne bo ukrepala, to povzročilo zavrnitev nacionalnega strateškega načrta SKP ali vsaj njegovo odloženo potrditev (v okviru SKP je za prihodnje obdobje na voljo 1.798.311.676,81 evrov za ukrepe kmetijske politike). Tako naj bi namreč na omenjeni okrogli mizi ob javni razgrnitvi Uredbe o programu upravljanja Natura 2000 za obdobje 2023-2028 trdili predstavniki Ministrstva za naravne vire in prostor RS.

Evropski komisar Virginijus Sinkevičius. Vir slike: wwfcee.org.
Evropski komisar Virginijus Sinkevičius. Vir slike: wwfcee.org.

Evropski komisar Sinkevičius je odgovoril, da s strani Evropske komisije niso zahtevali spremembe njivskih površin v steljnike in da je obnova travnikov sicer obveza države, vendar se morajo predstavniki države odločiti, kje in na kakšen način bodo realizirali to obvezo. Evropska komisija se, kot izhaja iz odgovora komisarja, zaveda, da bo upravljanje Natura območja učinkovito le takrat, če bo podprto s strani vseh deležnikov pri določanju in upravljanju območja, tudi in predvsem s kmeti kot ključnimi deležniki.

Vprašanje evropskega poslanca Bogoviča in odgovor evropskega komisarja Sinkevičiusa sta v celoti dostopna na spletni strani poslanca.

Evropski poslanec Franc Bogovič. Vir slike: Evropski parlament.
Evropski poslanec Franc Bogovič. Vir slike: Evropski parlament.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v odzivu na razkritje evropskega poslanca zapisalo, da Bogovič laže

»Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) se je zaradi netočnih navedb, ki jih je  na svoji spletni strani  glede Načrta upravljanja Nature 2000 za obdobje 2023-2028 objavil evropski poslance Franc Bogovič, prisiljeno odzvati s točnimi podatki,« so zapisali  v odzivu in v nadaljevanju pojasnili, da je v predlogu uredbe, natančneje »v 5. členu, ki določa predlog režima na delu območja Natura 2000 na Ljubljanskem barju, jasno navedeno “za doseganje ciljev programa upravljanja na travniških površinah”. Tudi v vsej komunikaciji predstavnikov Ministrstva za naravne vire in prostor z javnostjo je bilo pojasnjeno, da se predlog teh režimov nanaša samo na obstoječe trajne travnike. Trditev evropskega poslanca Bogoviča v vprašanju evropskemu Komisarju za okolje, oceane in ribištvo Sinkievičiusu, da so predstavniki Ministrstva za naravne vire in prostor 16. 3. 2023 na okrogli mizi na Igu izjavili, da se mora 200 hektarjev njivskih površin na Ljubljanskem barju spremeniti v steljnike, je zato neresnična,« so zapisali.

Javna razprava o predlogu Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028. Vir slike: gov.si.
Javna razprava o predlogu Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028. Vir slike: gov.si

Na ministrstvu so poudarili, da se doseganje ciljev programa nanaša le na obstoječe trajne travnike in nikakor ne na njivske površine. 

Pa je to res? Delno. Kmetje so namreč iz različnih virov dobili informacije, da v pogajanjih z Evropsko komisijo nikoli ni bilo govora o njivah, ampak le o travniških površinah, kar je tudi sicer razumljivo, saj gre za problematiko povezano s travniškim svetom. Prav to je bil razlog, da so se obrnili na Bogoviča, naj zastavi vprašanje evropskemu komisarju, po tem, ko so predstavnike ministrstva na Igu slišali govoriti o spremembi njivskih površin v trajne travnike.

Po naših zanesljivih virih (posnetek hranimo v uredništvu) so predstavniki Ministrstva za naravne vire in prostor na okrogli mizi na Igu izjavili točno to, kar trdi Bogovič. Režime Nature 2000 so si (in tudi na glas) razlagali malo po svoje.

Od predstavnikov vlade Roberta Goloba smo sicer že navajeni, da enkrat trdijo eno, nekaj dni kasneje pa prisegajo, da tega nikoli niso rekli. Pri tem pa vedno znova pozabijo, da je sledi v dobi digitalizacije in napredne tehnologije veliko težje skriti, kot v časih, ko so pisma brez slike in zvoka prenašali poštni golobi.

Slovenska vlada pripravlja omejevalne politike na osnovi evropskih uredb, ki jih še ni

Bogovič je v petkovem sporočilu za javnost opozoril tudi, da se mu pri predlagani vladni uredbi Natura 2000 in ukrepih PUN 2023–2028 zdi sporno, da sta kot zakonski podlagi za predlagano uredbo Vlade RS navedeni EU Uredba o ohranjanju narave in Uredba o trajnostni rabi pesticidov (Uredba SUR), ki pa sploh še nista sprejeti. Gre namreč za uredbi, ki sta trenutno še predloga in v obravnavi zakonodajalcev na ravni Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije.

V Evropskem parlamentu sta v fazi obravnave na pristojnih in zainteresiranih odborih, v jesenskem času naj bi bili znani stališči Evropskega parlamenta za obe omenjeni uredbi, stališče mora oblikovati še Svet Evropske unije, šele nato bo sledila obravnava uredb v trialogu Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Sveta Evropske unije.

Bogovič je dejal, da že v tej fazi obstaja veliko nestrinjanja pri razpravah o obeh uredbah in da je bil predlog uredbe o ohranjanju narave kot neprimeren izglasovan tako na Odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), kot na Odboru Evropskega parlamenta za ribištvo (PECH). Na predlog uredbe o trajnostni rabi pesticidov, ki je prav tako v obravnavi Evropskega parlamenta, se pričakuje vsaj 3000 amandmajev, zato je zaenkrat nemogoče predvidevati, kakšna bo končna uredba. Kljub temu na podlagi teh dveh uredb (ki jih praktično še ni) Ministrstvo za naravne vire in prostor RS pripravlja politike, ki bodo močno vplivale na kmetovanje v Sloveniji.

Bogovič je opozoril še, da se Vlada RS v predlogu uredbe Natura 2000 in ukrepih PUN sklicuje tudi na Skupno kmetijsko politiko (SKP), pri čemer pa krši ravno osnovno načelo SKP, ki je: da so ukrepi SKP obvezni za državo, a prostovoljni za kmete.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice