Skip to content

Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo znašal 745 evrov

Banka Slovenije bo z julijem prilagodila makrobonitetni ukrep, ki je povezan z omejitvami kreditiranja potrošnikov.

Nova spodnja meja kreditne sposobnosti bo temeljila na minimalnih življenjskih stroških in nekaterih dodatnih dejavnikih, so pojasnili. Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo namesto sedanjih 915 evrov znašal 745 evrov.

To pomeni, da bo lahko kredit najela tudi oseba, ki mesečno zaslužni približno 900 evrov neto. Do zdaj nekdo s takšno plačo ni bil kreditno sposoben.

Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo namesto sedanjih 915 evrov znašal 745 evrov. Vir slike: Banka Slovenije.
Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo namesto sedanjih 915 evrov znašal 745 evrov. Vir slike: Banka Slovenije.

Oseba, ki ima na primer 1.000 evrov neto mesečne plače, bo lahko tako najela kredit, kjer bo mesečni znesek obroka znašal 255 evrov. Do konca tega meseca lahko ta znesek znaša največ 85 evrov.

»S spremembo odpravljamo vpliv rasti minimalne bruto plače na zmanjšano kreditno sposobnost kreditojemalcev in rešujemo problematiko omejenosti dostopov do kreditov kreditojemalcev s prihodki do povprečne plače. Pri tem ohranjamo ravnovesje med zaščito potrošnikov in bank ter dostopnostjo kreditov,« so sporočili z Banke Slovenije v izjavi za javnost.

Nova spodnja meja kreditne sposobnosti bo po novem temeljila na minimalnih življenjskih stroških, povečanih za znesek za vzdrževane družinske člane.

Izračun minimalnih življenjskih stroškov za ministrstvo za delo vsakih šest let (nazadnje lansko leto) pripravlja Inštitut za ekonomska raziskovanja. »Znesek bomo v Banki Slovenije po potrebi usklajevali s splošno rastjo cen in drugimi dejavniki,« so dodali.

Poleg tega se pri izračunu letnega dohodka potrošnika upošteva tudi otroške dodatke in nekatere druge prejemke, ki so bili doslej izključeni.

Znesek minimalne kreditne sposobnosti. Namestnik guvernerja Primož Dolenc in namestnica direktorja oddelka Finančna stabilnost in makrobonitetna politika Damjana Iglič. Vir slike: Banka Slovenije.
Namestnik guvernerja Primož Dolenc in namestnica direktorja oddelka Finančna stabilnost in makrobonitetna politika Damjana Iglič. Vir slike: Banka Slovenije.

»Osnovna ideja ukrepanja je, da pripoznamo kreditno sposobnost tistemu ozkemu krogu ljudi, ki te možnosti trenutno nimajo, pa so po naši strokovni presoji sposobni odplačevati določen kredit,« je na novinarski konferenci povedal viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc.

»Gre za osebe, katerih neto plača se giblje nekje med minimalno in povprečno plačo in pri katerih so bili doslej ti zneski omejeni s 76 odstotki minimalne plače

Banka Slovenije je uvedla tudi enotno najvišjo omejitev razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca (DSTI) v višini 50 odstotkov, ne glede na višino dohodka.

Zaradi omenjenih prilagoditev minimalnih kreditnih standardov pa se znižuje odstotek dovoljenih preseganj zgornje ravni DSTI (z deset odstotkov na tri).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice