Skip to content

Inflacija v evroobmočju že pod šestimi odstotki, nižja tudi v Sloveniji

»Inflacija v evroobmočju je previsoka in bo tako ostala predolgo,« je na nedavnem Forumu Evropske centralne banke (ECB) na Portugalskem dejala predsednica Christine Lagarde. Ta stavek že mesece redno izpostavljajo vsi višji predstavniki ECB, saj je inflacijska stopnja tako v evroobmočju kot tudi v Sloveniji še vedno daleč od ciljnih dveh odstotkov.

Kljub temu pa se nadaljuje padec stopnje rasti cen, ki je sicer v preteklosti dosegla tudi dvomestne številke.

Pri Evropskem statističnem uradu Eurostat ocenjujejo, da bo letna inflacija v 20 državah evroobmočja junija znašala 5,5 odstotka, kar je nekoliko manj kot v mesecu pred tem, ko je znašala 6,1 odstotka.

Inflacija v evroobmočju že pod 6 odstotki. Ponovno naj bi se najbolj podražila kategorija hrane, alkohola in tobaka. Vir slike: REUTERS.
Ponovno naj bi se najbolj podražila kategorija hrane, alkohola in tobaka. Vir slike: REUTERS.

Ponovno naj bi se najbolj podražila kategorija hrane, alkohola in tobaka (11,7 odstotka v primerjavi z 12,5 odstotka maja), sledijo neenergetsko industrijsko blago (5,5 odstotka v primerjavi s 5,8 odstotka maja) in storitve (5,4 odstotka v primerjavi s 5,0 odstotka maja).

Medtem je inflacija na področju energije negativna. Junija so cene v tej kategoriji padle za 5,6 odstotka (maja so padle za 1,8 odstotka).

Podatki, ki so pokazali le manjši padec osnovne inflacije, verjetno ne bodo vplivali na odločitev ECB, ki je za julij napovedala že deveto zaporedno zvišanje obrestnih mer, prav tako pa nameravajo enako storiti tudi septembra, opozarjajo pri Reuters. Ob zadnjem dvigu so obrestne mere dosegle najvišjo raven v zadnjih 22 letih.

»Inflacija je še vedno visoka in trdovratna, vendar se njena dinamika umirja,« je dejal Frederik Ducrozet, vodja makroekonomskih raziskav pri družbi Pictet Wealth Management.

Inflacija v evroobmočju že pod 6 odstotki. Rdeča črta predstavlja gibanje skupne inflacije v evroobmočju. Vir slike: EUROSTAT.
Rdeča črta predstavlja gibanje skupne inflacije v evroobmočju. Vir slike: EUROSTAT.

Med državami evroobmočja so še vedno velike razlike, saj je junijska inflacija v Španiji in Belgiji padla na 1,6 odstotka, v Luksemburgu na en odstotek, medtem ko je na Slovaškem kljub padcu ostala pri dvomestnih številkah z 11,3 odstotka.

Izstopala je Nemčija, kjer je stopnja poskočila s 6,3 na 6,8 odstotka, kar je delno posledica lanskoletne radodarne subvencije za železniške vozovnice, ki letos ni bila obnovljena.

Na tej točki spomnimo, da nižja inflacija ne pomeni cenejši izdelkov in storitev, ampak le to, da se ti dražijo počasneje oziroma manj občutno.

SURS: Življenjske potrebščine na letni ravni dražje za 6,9 odstotka

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je pred nekaj dnevi sporočil, da so v juniju na območju Slovenije izračunali 6,9-odstotno inflacijo, medtem ko je bila v istem mesecu prejšnjega leta 10,4-odstotna.

Inflacija v evroobmočju že pod 6 odstotki. Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin, Slovenija. Vir slike: SURS.
Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin, Slovenija. Vir slike: SURS.

Cene blaga so se v povprečju zvišale za 6,2 odstotka, cene storitev pa za 8,4 odstotka, so zapisali. Blago dnevne porabe je bilo dražje za sedem odstotkov, poltrajno blago za 5,6 odstotka in trajno blago za 3,5 odstotka.

Tudi pri nas se je najbolj podražila hrana. Cene so se zvišale za kar 12,1 odstotka. Sledile so podražitve iz skupine rekreacija in kultura za 8,5 odstotka. V tej skupini so izstopale višje cene počitniških paketov (za 7,5 odstotka) ter rekreacijskih in športnih storitev (za 13,1 odstotka). Izdelki in storitve iz skupine zdravstvo so bili dražji za 13,3 odstotka.

Po drugi strani so se v letu dni najopazneje pocenili naftni derivati. Cene goriv in maziv za osebna vozila so bile nižje za 11,8 odstotka, cene tekočih goriv pa za 30,6 odstotka, so še dodali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice