Skip to content

Ministrstvo: hrana v trgovinah je najcenejša od začetka popisovanja živil

Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si so na voljo rezultati zadnjega popisa osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil z dne 18. julija, so sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na tokratnem popisu 15 osnovnih skupin živil se je povprečna vrednost najcenejše košarice ponovno znižala. Dosegla je najnižjo vrednost v celotnem času spremljanja ter tokrat znaša 31,19 evra, kar je za skoraj štiri odstotke manj kot na prejšnjem popisu 4.julija.

Nižja je tudi vrednost najcenejše košarice, ki znaša 30,50 evra, najdemo pa jo pri trgovcu Spar. Sledita trgovca Tuš in Mercator, ki imata za manj kot pol evra višjo vrednost najcenejše košarice. Košarico z najvišjo vrednostjo pa najdemo v Eurospinu, kjer znaša 32,24 evra.

Gibanje vrednosti najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil pri posameznih trgovcih. Vir slike:  Primerjaj cene.
Gibanje vrednosti najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil pri posameznih trgovcih. Vir slike: Primerjaj cene.

Glede na prejšnji popis se je razlika med maksimalno in minimalno vrednostjo najcenejše košarice malenkost povišala in sicer za 12 centov.

V obdobju od zadnjega popisa prvega sklopa, ki je potekal 27. marca, pa do tokratnega, četrtega popisa drugega sklopa, se je povprečna cena znižala v devetih kategorijah, v štirih zvišala, ena kategorija pa je ostala nespremenjena.

Največje znižanje pri ministrstvu beležijo v kategoriji jogurta (20,42 odstotka), sledijo kategorije sončničnega olja (17,31 odstotka), jabolk (11,43 odstotka), govejega mesa (10,52 odstotka), svinjskega mesa (5,33 odstotka), v ostalih kategorijah pa je bilo znižanje manj kot 5-odstotno. Tudi zvišanje povprečnih cen je bilo v štirih kategorijah manj kot 5-odstotno.

V drugem sklopu so pričeli tudi s spremljanjem razširjenih košaric 28 osnovnih skupin živil. Tukaj se je povprečna vrednost najcenejših nakupnih košaric pri vseh trgovcih v primerjavi s popisom 4. julija 2023 ponovno znižala in dosegla najnižjo vrednost.

Nižja je tudi vrednost najcenejše košarice, ki znaša 30,50 evra, najdemo pa jo pri trgovcu Spar. Vir slike: Spar.
Nižja je tudi vrednost najcenejše košarice, ki znaša 30,50 evra, najdemo pa jo pri trgovcu Spar. Vir slike: Spar.

Znaša namreč 49,84 evra, kar je za skoraj štiri odstotke (2,12 evra) manj kot na predhodnem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil. Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki tokrat znaša 48,72 evra.

Najcenejša razširjena košarica 28 osnovnih skupin živil je tokrat na voljo pri trgovcu Lidl, sledi košarica pri trgovcu Hofer. Najcenejši košarici pri trgovcih Spar in Mercator sta za manj kot evro dražji od najugodnejše.

Cene po posameznih živilih

Povprečna cena slovenskega mesa se giblje od 6,88 evra na 1 kg v Hoferju in do 10,72 evra na 1 kg v Eurospinu.

Najnižja povprečna cena jogurta je v Hoferju, kjer je povprečna cena 0,89 evra na 1 kg oziroma 1 L. Najvišja povprečna cena jogurta pa je v Sparu, kjer je povprečna cena 1,86 evra. Najcenejše maslo je porekla izven EU in se nahaja v Eurospinu ter Mercatorju, kjer je povprečna cena 1,69 evra.

Najnižja povprečna cena jogurta je v Hoferju. Vir slike: iStock.
Najnižja povprečna cena jogurta je v Hoferju. Vir slike: iStock.

Mleko s slovenskim poreklom in najnižjo povprečno ceno je na voljo v Lidlu, kjer stane 0,89 evra, najvišja povprečna cena pa je v Mercatorju, kjer stane 1,52 evra.

Slovenski izdelki na področju moke imajo povprečno ceno med 0,69 evra (Eurospin) in 1,39 evra (Spar). Mercator in Lidl ponujata tudi moko evropskega porekla, ki je v povprečju cenejša od moke slovenskega porekla (v Mercatorju je cenejša za 0,64 evra).

Povprečna cena testenin slovenskega porekla se giblje med 1,29 evra in 2,67 evra, evropskega porekla med 1,73 evra in 2,98 evra ter porekla izven EU med 2,08 evra in 2,38 evra.

Vsa popisana jajca so slovenskega porekla. Povprečna cena se giblje med 1,99 evra (Eurospin, Hofer, Lidl) in 2,69 evra (Spar).

Sladkor je na voljo le z evropskim ali poreklom izven EU. Povprečna cena evropskega porekla se giblje med 1,29 evra (Eurospin, Hofer, Lidl) in 1,44 evra (Mercator in Spar). Povprečna cena porekla izven EU pa je 1,49 evra (v Mercatorju in Tušu).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice