Skip to content

Koliko aspartama je v gaziranih pijačah in koliko ga lahko (varno) zaužijemo?

Aspartam se je kot sladilo trdno uveljavil pri proizvajalcih hrane in pijače, vendar strokovnjaki že več časa opozarjajo na dejstvo, da bi lahko to umetno sladilo povzročalo raka.

Pred nedavnim je tako več svetovnih organizacij s področja zdravstva in prehrane, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), izdalo novo oceno vpliva aspartama na zdravje.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) je sladilo zaradi »omejenih dokazov« o rakotvornosti pri ljudeh razvrstila kot »verjetno rakotvoren« za ljudi (skupina 2B IARC).

Aspartam je prisoten v veliko nizko kaloričnih gaziranih pijačah. Vir slike: CBS.
Aspartam je prisoten v veliko nizko kaloričnih gaziranih pijačah. Vir slike: CBS.

Skupni strokovni odbor za aditive za živila (JECFA) Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) pa je ponovno potrdil sprejemljiv dnevni vnos pri 40 mg/kg telesne teže.

»Ocene aspartama so pokazale, da varnost pri odmerkih, ki se običajno uporabljajo, sicer ne vzbuja večjih skrbi, vendar so bili opisani možni učinki, ki jih je treba raziskati z dodatnimi in boljšimi študijami,« je dejal dr. Francesco Branca, direktor oddelka za prehrano in varnost hrane pri WHO.

»Občasno uživanje aspartama najverjetneje ni povezano z zdravstvenim tveganjem za večino posameznikov.«

Kaj sploh je aspartam in koliko ga vsebuje pločevinka gazirane pijače?

Aspartam je umetno kemično sladilo, ki se od osemdesetih let prejšnjega stoletja pogosto uporablja v različnih živilih in pijačah, vključno z dietnimi pijačami, žvečilnimi gumiji, želatino, sladoledom, mlečnimi izdelki, kot so jogurt, žitaricami za zajtrk, zobno pasto in zdravili, kot so kapljice proti kašlju in žvečljivi vitamini. Prvič so ga sicer povsem po naključju razvili že v šestdesetih letih.

Aspartam je približno 200-krat slajši od sladkorja. Vir slike: iStock.
Aspartam je približno 200-krat slajši od sladkorja. Vir slike: iStock.

Je približno 200-krat slajši od sladkorja, kar pomeni, da je za dosego enako sladkega učinka potrebnih manj gramov kot pri sladkorju. Zaradi tega je postal popularna izbira pri nizkokaloričnih izdelkih za športnike, diabetike in tiste, ki si želijo izgubiti odvečne kilograme ali na sploh paziti na vnos kalorij.

»Aspartam je ena najbolj natančno raziskanih sestavin v prehrani, saj je njegovo varnost potrdilo več kot 100 študij in 90 verodostojnih svetovnih znanstvenih in regulativnih agencij za hrano, med njimi FDA in Evropska agencija za varnost hrane. To potrjujejo tudi najnovejše ugotovitve Svetovne zdravstvene organizacije,« je za FoodIngredientsFirst poudaril Robert Ranking, predsednik Sveta za nadzor kalorij.

»Razvrstitev IARC ne vpliva na industrijo, saj IARC ni regulativna agencija ali organ za varnost hrane. Pregled JECFA je ponovno potrdil varnost aspartama, zato ni razloga za kakršnekoli spremembe sedanjih praks,« trdijo priFoodIngredientsFirst.

Aspartam predstavlja tveganje za zdravje samo pri ljudeh, ki sladilo uživajo v prevelikih količinah. Vir slike:: Narcity.
Aspartam predstavlja tveganje za zdravje samo pri ljudeh, ki sladilo uživajo v prevelikih količinah. Vir slike:: Narcity.

Kot pravijo strokovnjaki, aspartam predstavlja tveganje za zdravje samo pri ljudeh, ki sladilo uživajo v (pre)velikih količinah.

Če na primer pločevinka nizkokalorične brezalkoholne pijače vsebuje 200 mg aspartama, bi morala odrasla oseba, ki tehta 70 kg, zaužiti več kot 14 pločevink na dan, da bi presegla sprejemljiv dnevni vnos. Seveda ob predpostavki, da z drugimi viri hrane ne zaužije dodatnega aspartama.

Ker trenutna vrednost dnevnega vnosa še vedno velja za varno, industriji ni treba takoj ukrepati, pravi dr. Pradeep Bhide, profesor na Medicinski fakulteti Floridske državne univerze, ki preučuje učinke aspartama na duševno zdravje. »Vendar ne bi bil presenečen, če bi se v bližnji prihodnosti začel postopen odmik od aspartama.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice