Skip to content

Kam po novice o stanju na poplavljenih območjih?

Prizadevanjem vlade, da prebivalce in obiskovalce Slovenije ažurno obvešča o razmerah v državi po uničujočih poplavah, ki so nas pretekli konec tedna prizadele in za seboj pustile neverjetno razdejanje, se je pridružil iskalnik Google, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo. Aktivirali so namreč sistem za opozarjanje in obveščanje uporabnikov »SOS Alert«.

Dovolj je, da v iskalnik Google vpišemo želeni kraj ali odpremo Google Zemljevide in že bomo na enem mestu imeli vse potrebne informacije. Vpišemo lahko tudi samo ključno besedo »poplave« v slovenskem ali angleškem jeziku in prikazalo se bo opozorilo glede poplav in dve rdeči ikoni, ikona »Pregled« in ikona »Lokalne informacije«.

Z izbiro lokalnih informacij lahko pridemo do treh uradnih spletnih strani: vladne spletne strani z informacijami o poplavah, do aplikacije Poplave 2023 za ponudbo pomoči in do spletne strani z ažurnimi informacijami o zapori cest promet.si.

Google tudi aktivno dodaja ključne zapore cest v Zemljevide, da uporabnikom pomaga pri navigaciji v državi zaradi posledic poplave.

Google. Prikaz zemljevida zaprtih ali drugače omejenih cest po Sloveniji. Vir slike: Promet.si.
Prikaz zemljevida zaprtih ali drugače omejenih cest po Sloveniji. Vir slike: Promet.si.

Stanje na cestah na pregleden način prikazujejo tudi na spletni strani promet.si, kjer je mogoče na zemljevidu pogledati, katere ceste so zaprte in kakšni so trenutno ocenjeni potovalni časi.

Pričakovano je največ cest zaprtih ali omejenih zaradi vremenskih razmer, ponekod pa potekajo tudi dela na cesti ali pa se je zgodila okvara vozila. Na spletni strani so predstavljena tudi opozorila glede morebitnega izrednega prevoza.

Spletna stran Poplave 2023 medtem predstavlja točko za tiste, ki lahko ponudijo kakršnokoli pomoč v trenutnih razmerah. Do sedaj je pomoč ponudilo že skoraj 22 tisoč ljudi.

Do sedaj je pomoč ponudilo že skoraj 22 tisoč ljudi. Vir slike: Posnetek zaslona.
Do sedaj je pomoč ponudilo že skoraj 22 tisoč ljudi. Vir slike: Posnetek zaslona.

Po vpisu osebnih podatkov vas spletna stran preusmeri na nadzorno ploščo, kjer lahko vpišete podatke o nudenju pomoči. Ta je lahko materialna ali v obliki fizičnega dela. Prijavi se lahko tudi podjetja, ki brezplačno nudijo storitve obnavljanja nepremičnin in podobno.

Obsežen seznam izvajalcev, ki po poplavah brezplačno ali po znižani ceni nudijo pomoč pri obnovi, so sestavili tudi pri portalu Omisli.si. Če se želite pridružiti pomoči, pišite na info@omisli.si.

Več o Googlovi storitvi

Storitev SOS Alerts je Google predstavil že leta 2017. V lanskem poletju smo na primer lahko na Krasu opazili tudi opozorilo za takratne požare.

Google obvestilo o poplavah v Sloveniji. Vir slike: Ministrstvo za digitalno preobrazbo.
Google obvestilo o poplavah v Sloveniji. Vir slike: Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Med različnimi krizami se lahko tako med iskanjem dogodka ali lokacije na vrhu rezultatov iskanja prikaže opozorilo SOS. Prikažejo se zemljevidi, najpomembnejše zgodbe in verodostojne lokalne informacije, kot so telefonske številke za nujne primere, spletna mesta in prevodi uporabnih fraz.

Glede na to, kako blizu prizadetega območja ste, boste morda prejeli tudi obvestilo na mobilni napravi, ki vas bo usmerilo na te informacije.

V aplikaciji Zemljevidi pa se na zemljevidu prikaže posebna ikona in kartica z več informacijami o krizi, kot so koristne telefonske številke in spletna mesta, ki jih je mogoče obiskati. Zemljevid bo vključeval tudi posodobitve v realnem času, kot so zapore cest ter prometne posodobitve.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice