Skip to content

Inflacija v evroobmočju ostaja enaka, stabilna tudi v Sloveniji

Letna inflacija v evroobmočju je avgusta 2023 znašala 5,3 odstotka, kar pomeni, da se glede na julijske podatke ni spremenila, so v svoji oceni zapisali pri Evropskem statističnem uradu (Eurostat).

Nekoliko se je avgusta povišala letna stopnja inflacije za skupino hrane, alkohola in tobaka (9,8 odstotka v primerjavi z 10,8 odstotka julija), nato je sledila skupina storitev (5,5 odstotka v primerjavi s 5,6 odstotka julija) in neenergetskega industrijskega blaga (4,8 odstotka v primerjavi s 5,0 odstotka julija).

Energija se je medtem avgusta ponovno znašla na negativni strani inflacijske stopnje, a tokrat le za -3,3 odstotka v primerjavi z -6,1 odstotka julija.

Letna inflacija v evroobmočju je avgusta 2023 znašala 5,3 odstotka. Vir slike: Reuters.
Letna inflacija v evroobmočju je avgusta 2023 znašala 5,3 odstotka. Vir slike: Reuters.

Osnovna inflacija, iz katere je izločena rast cen energije in hrane, je bila avgusta prav tako pri 5,3 odstotka in s tem dosegla za 0,2 odstotne točke nižjo raven kot julija. Slednjo pri svojih odločitvah o obrestnih mera upošteva Evropska centralna banka.

ECB je v zadnjem letu zvišala obrestne mere najhitreje doslej in jih tako dvignila na najvišjo raven v več kot dveh desetletjih.

Mešani podatki o inflaciji verjetno ne bodo razrešili razprave ECB o novih dvigih, čeprav so finančni trgi v začetku tega tedna spremenili svoje mnenje o možnosti septembrskega zvišanja obrestnih mer s približno 50 na 33 odstotkov. Tržne cene kažejo, da se pričakuje še vsaj eno letošnje zvišanje, morda oktobra ali decembra, so pojasnili pri Reuters.

Mešani podatki o inflaciji verjetno ne bodo razrešili razprave ECB o novih dvigih. Vir slike: BigPay.
Mešani podatki o inflaciji verjetno ne bodo razrešili razprave ECB o novih dvigih. Vir slike: BigPay.

Mnenja ekonomistov so različna. »Pritisk na rast osnovnih cen se tako še naprej zmanjšuje,« je dejal ekonomist Commerzbank Christoph Weil. »Še naprej ne pričakujemo, da bi Svet ECB na septembrski seji dodatno zvišal ključne obrestne mere.«

Drugi so bili nasprotnega mnenja. »Najnovejši podatki o inflaciji povečujejo verjetnost novega zvišanja obrestnih mer v septembru,« je dejal Diego Iscaro iz družbe S&P Global Market Intelligence.

»Vendar pa to še zdaleč ni dokončno in hitro slabšanje gospodarskih razmer bo članom Sveta ECB še vedno dalo veliko razlogov, da bodo lahko zagovarjali previdnost.«

Med evrskimi državami so najvišjo inflacijo avgusta beležili na Slovaškem (9,6 odstotka) in Hrvaškem (8,5 odstotka). Po drugi strani je bila rast cen najnižja v Belgiji (2,4 odstotka) in na Cipru (3,0 odstotka), še poročajo.

Inflacija v Sloveniji

Letna rast cen v Sloveniji je bila medtem 6,2-odstotna, v istem mesecu prejšnjega leta pa 11-odstotna, so sporočili iz SURS.

Inflacija v evroobmočju ostaja enaka. Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin, Slovenija. Vir slike: SURS.
Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin, Slovenija. Vir slike: SURS.

Na letno inflacijo imajo še naprej največji vpliv cene hrane in brezalkoholnih pijač. Te so se v enem letu zvišale povprečno za 10,4 odstotka. Storitve in izdelki za rekreacijo in kulturo so se podražili za 8,7 odstotka. Podražitve v zdravstvu so znašale 11 odstotkov, v restavracijah in hotelih pa 8,7 odstotka.

Na letni revni se je večina izdelkov in storitev podražila, so bile pa tudi opaznejše pocenitve, dodajajo pri SURS.

Cene električne energije so v povprečju upadle za 13,1 odstotka. Cenejši so bili tudi naftni derivati. Tekoča goriva so se pocenila za 19,1 odstotka, dizelsko gorivo za 7,4 odstotka in bencin za 3,8 odstotka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice