Skip to content

Britanska vlada znižala svoje podnebne cilje in prebivalcem obljubila nižje stroške

Velika Britanija, ki se že več let predstavlja kot vodilna država v mednarodnem boju proti podnebnim spremembam, se je v tem tednu odločila za bolj »premišljen« način doseganja podnebnih ciljev.

Britanski premier Rishi Sunak je izjavil, da bodo znižali in omilili svoje okoljske zaveze, ob tem pa je vsem prebivalcem obljubil nižje stroške. V državi se sicer začenjajo priprave na volitve.

»Ne more biti prav, da Westminster [sedež britanske vlade] nalaga tako velike stroške delovnim ljudem,« je dejal Sunak. »Če bomo nadaljevali po tej poti, tvegamo, da bomo izgubili soglasje Britancev.«

Ob tem je bil deležen ostrih kritik gospodarstvenikov, okoljevarstvenikov in tudi nekaterih članov znotraj svoje stranke. Premier je poudaril, da bo vlada sicer vztrajala pri splošnih ciljih, med katerimi je tudi ogljična nevtralnost do leta 2050.

Britanski premier Rishi Sunak. Vir slike: Getty.
Britanski premier Rishi Sunak. Vir slike: Getty.

Sunak je pojasnil, da bodo za pet let odložili uveljavitev prepovedi prodaje avtomobilov na bencin in dizel, znižali cilje za zamenjavo plinskih kotlov ter predlagali nove ukrepe, ki bi potnike odvračali od uporabe letal ali spodbujali souporabo avtomobilov.

Nova politika bi lahko sicer slabo vplivala na tisti del javnosti, ki v ospredje postavlja nevarnosti globalnega segrevanje. Evropa je letos ponovno doživela poletje z rekordno vročino, poplavami in požari.

Britanci se želijo boriti proti podnebnim spremembam, vendar tretjina potrošnikov ne ve, kako bi lahko dom naredili bolj zelen, medtem kažejo javnomnenjske raziskave.

Avgustovska raziskava podjetij Mitsubishi Electric in Ipsos razkriva, da potrošniki želijo podpirati okolje in da je zanimanje za tehnologijo toplotnih črpalk vedno večje. Ugotovljeno je bilo tudi temeljno pomanjkanje razumevanja energetske učinkovitosti in poudarjeno, da mora vlada dati prednost ozaveščanju o neto ničelni vrednosti.

Britanska vlada znižala svoje podnebne cilje. Odložili bi prepoved prodaje avtomobilov na bencin in dizel. Vir slike: Frost & Sullivan.
Odložili bi prepoved prodaje avtomobilov na bencin in dizel. Vir slike: Frost & Sullivan.

Medtem so tudi na mednarodni ravni udeleženci Generalne skupščine Združenih narodov razpravljali o politiki varstva podnebja. Premier Sunak se skupščine ni udeležil.

Generalni sekretar organizacije António Guterres je v začetku leta tudi opozoril, da se je obdobje globalnega segrevanja pravzaprav končalo in da je »nastopilo obdobje globalnega vrenja«.

Sunak svoje stališče brani z argumentom, da je Velika Britanija vseeno storila več kot druge države. »Če je naš delež svetovnih emisij manjši od enega odstotka, kako je lahko prav, da se zdaj britanskim državljanom nalaga, naj se žrtvujejo še bolj kot drugi,« se je vprašal.

Med hujšimi kritikami je najverjetneje odziv britanske veje družbe Ford. Predsednica Lisa Brankin je izdala izjavo glede odložene prepovedi prodaje avtomobilov na bencinski in dizelski pogon, v kateri je zapisala: »Naše podjetje potrebuje tri stvari od vlade Združenega kraljestva: ambicijo, zavezanost in doslednost. Sprostitev prepovedi do leta 2030 bi ogrozila vse tri.«

Mike Hawes, izvršni direktor industrijske skupine Society of Motor Manufacturers and Traders, pa je dejal, da mora vlada predstaviti »jasno in dosledno sporočilo«, ki bo kupcem avtomobilov pomagalo pri prehodu na električna vozila. »Zmeda in negotovost bosta prehod le zavirali,« je poudaril.

James Alexander, izvršni direktor britanskega združenja za trajnostne naložbe in finance, je medtem opozoril, da Velika Britanija tvega, da bo še bolj zaostala v svetovni tekmi za zagotavljanje naložb za zeleni prehod na ničelno neto vrednost, če bo vlada omajala zaupanje vlagateljev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice