Skip to content

V Gazi bi lahko zaradi spopadov kmalu zmanjkalo hrane

V Svetovnem programu Združenih narodov za hrano (WFP) so izrazili zaskrbljenost zaradi hitrega slabšanja razmer na območju Izraela in Palestine ter vpliva konflikta na prizadeto prebivalstvo. Zaradi vse hujših spopadov je preskrba s hrano zelo omejena.

Iz organizacije so pozvali tudi k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, vključno z dostavo nujnih zalog hrane. Prehranska varnost je izrednega pomena za humanitarno pomoč, so opozorili.

V ponedeljek je WFP skupaj z UNRWA (Agencija Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu) razdelil pripravljene obroke skupaj 73.000 ljudem.

Pregled škode po izraelskem zračnem napadu v Khan Younesu v Gazi v sredo. Vir slike: NYT.
Pregled škode po izraelskem zračnem napadu v Khan Younesu v Gazi v sredo. Vir slike: NYT.

Razseljenim osebam v zavetiščih v Gazi se hrana tako deli vsak dan, saj v mestu primanjkuje pomembnih virov, kot so hrana, voda in elektrika, poškodovana infrastruktura pa močno ovira proizvodnjo hrane in distribucijska omrežja.

WFP je prav tako začel razdeljevati finančne transferje 164.000 ljudem v Gazi in na Zahodnem bregu. Elektronske kupone je mogoče unovčiti za nakup živil v lokalnih trgovinah.

Vendar pa so Združeni narodi zaskrbljeni glede razpoložljivosti hrane v trgovinah, saj zalog zmanjkuje. Upanje tako polagajo v vzpostavitev humanitarnih koridorjev, preko katerih bi lahko zaloge hrane obnovili.

Izraelski vojaki ob meji z Gazo leta 2014. Vir slike: NYT.
Izraelski vojaki ob meji z Gazo leta 2014. Vir slike: NYT.

Večina trgovin, prodajaln in gostinskih lokalov na prizadetih območjih ima trenutno enomesečne zaloge hrane. Te bi pa lahko hitro pošle, saj domačini panično kopičijo zaloge v strahu pred podaljšanjem konflikta.

»Vse meje in kontrolne točke med Zahodnim bregom in Gazo so zaprte, kar še poslabšuje krizo, saj preprečuje dotok prepotrebne pomoči,« so sporočili iz WFP.

Zaloge hrane in drugih osnovnih potrebščin kopičijo tudi Izraelci. Izraelske oblasti naj bi odločale tudi o možnosti uvoza krompirja, paprike in druge zelenjave, ki se prideluje na jugu države.

Zaloge hrane se pošiljajo razseljenim osebam in osebam v zavetiščih. Vir slike: NYT.
Zaloge hrane se pošiljajo razseljenim osebam in osebam v zavetiščih. Vir slike: NYT.

Nekateri vodilni izraelski supermarketi naj bi prav tako omejili prodajo nekaterih živil. Svetovni program za hrano opozarja, da bodo pogoste prekinitve dobave elektrike povzročile veliko kvarjenje hrane.

Zaloge hrane se pošiljajo razseljenim osebam in osebam v zavetiščih. Vendar pa pri WFP pravijo, da bo širša podpora s hrano prišla, »ko bodo razmere to dopuščale«.

Medtem ko Izrael varuje svoj dostop do hrane, je izraelski obrambni minister Yoav Gallant v začetku tega tedna napovedal »popolno obleganje« Gaze in se zavezal, da bo prebivalcem prekinil dostop do hrane, vode, elektrike in goriva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice