Skip to content

Slovenija bo dobila Nacionalni center za umetno inteligenco

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so organizirali javni posvet na temo ustanovitve Nacionalnega centra za umetno inteligenco.

»Z dogodkom smo želeli spodbuditi razpravo o znanstvenoraziskovalnem delu na tem področju, o pospeševanju inoviranja ter uporabe tehnologij UI v različnih sferah družbe in o izhodiščih za ustanovitev in delovanje Nacionalnega centra za umetno inteligenco,« so zapisali v izjavi za javnost.

Na ministrstvu so prepričani, da je lahko Slovenija na področju UI izredno ambiciozna, saj izhaja iz »več kot 40-letnih izkušenj izvajanja raziskovalnih aktivnosti in temu primernih mednarodno primerljivih raziskovalnih rezultatov, kar ji daje prednost pred marsikatero razvito državo sveta«.

Slovenija bo dobila Nacionalni center. Javni posvet na temo ustanovitve Nacionalnega centra za umetno inteligenco. Vir slike: Marko Pigac.
Javni posvet na temo ustanovitve Nacionalnega centra za umetno inteligenco. Vir slike: Marko Pigac.

Dodali so še, da ima Slovenija na področju umetne inteligence prav tako »velik potencial za izboljšanje življenja državljanov, za zagon in povečanje konkurenčnosti gospodarstva ter za podporo delovanju družbe na način, da se bo lahko uspešno kosala z izzivi, ki prihajajo«.

Na posvetu je ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh spomnila na Nacionalni program spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence v RS do leta 2025 (NpUI), ki je bil v Sloveniji sprejet leta 2021.

NpUI opredeljuje deset ciljev, ki vključujejo podporo raziskovalnim in inovacijskih projektom, vzpostavitev ustrezne podatkovne in komunikacijske infrastrukture ter podporo referenčnim projektom na šestih prednostnih področjih (zdravje, industrija 4.0, digitalne javne storitve, jezikovne tehnologije, trajnostna proizvodnja hrane in okolje ter prostorsko načrtovanje).

Na posvetu je sodelovalo več udeležencev iz različnih sfer družbe od univerz in raznih inštitutov do gospodarstva. Vir slike: Marko Pigac.
Na posvetu je sodelovalo več udeležencev iz različnih sfer družbe od univerz in raznih inštitutov do gospodarstva. Vir slike: Marko Pigac.

»Ko smo ključnim deležnikom julija predstavili idejo o Nacionalnem centru za umetno inteligenco, je bila ta zelo pozitivno sprejeta,« je razložila ministrica in dodala, da je glavni namen posveta, da na ministrstvu slišimo čim več mnenj, ali si Slovenija želi tovrstnega centra, kako bi izgledal in kako lahko ministrstvo pri tem čim bolje pomaga.

O tem, ali in zakaj Slovenija potrebuje Center za umetno inteligenco ter kaj bodo poslanstvo in dejavnosti tega centra je razpravljalo več udeležencev iz različnih sfer družbe od univerz in raznih inštitutov do gospodarstva.

Razpravo je vodil Martin Marzidovšek, svetovalec za umetno inteligenco na Ministrstvu za digitalno preobrazbo.

»Slovenija si mora zadati ambiciozne cilje na področju raziskav in razvoja tehnologij umetne inteligence kot tudi pri inovativni rabi,« je dejal v svojem govoru. »Prav pri inovacijah je potencial že razvitih in bodočih tehnologij umetne inteligence, ki lahko spodbudijo znanstvene in inženirske preboje.«

Slovenija bo dobila Nacionalni center za umetno inteligenco. Martin Marzidovšek, svetovalec za umetno inteligenco na Ministrstvu za digitalno preobrazbo. Vir slike: Marko Pigac.
Martin Marzidovšek, svetovalec za umetno inteligenco na Ministrstvu za digitalno preobrazbo. Vir slike: Marko Pigac.

Beseda je tekla tudi o tem, da ima Slovenija velik problem s pomanjkanjem kadrov. Dr. Vida Groznik, raziskovalka v Laboratoriju za umetno inteligenco na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, je izpostavila predvsem skrb za pomanjkanje kadrov s področja umetne inteligence v akademski sferi.

V Nacionalnem centru za umetno inteligenco udeleženci posveta med drugim vidijo možnost za rešitev ali vsaj ublažitev tega problema. Predvsem pa so se vsi strinjali, da bo za uspešno delovanje centra in prenos informacij ter znanja med različnimi deležniki pomembno kakovostno sodelovanje in pa zagotovljen financiranja ter da bo center čim bolj neodvisen.

Slovenija ima znanje in tudi večletno tradicijo, da ustanovi učinkovit Nacionalni center za umetno inteligenco in se tako prebije na svetovno raven na področju UI. »Da pa bi dosegli ta cilj je predvsem ključnega pomena, da vsi deležniki med seboj sodelujejo, se eden od drugega učijo in le na ta način smo lahko kot država na tem področju tudi uspešni in konkurenčni,« so zaključili na ministrstvu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice