Skip to content

Bitcoin po dolgem času presegel ceno 35.000 dolarjev

Bitcoin (BTC), ki velja za najbolj razširjeno in tudi najbolj priljubljeno kriptovaluto na svetu, je prvič po maju 2022 presegel cenovno mejo 35.000 ameriških dolarjev.

Nedavni 11-odstotni porast cene kriptovalute sovpada s povečanim zanimanjem za prihajajoče ETF sklade, ki bi trgovali z Bitcoinom, in znatnim povečanjem skupnega obsega trgovanja.

Po poročanju CNBC so različna poročila nakazovala, da se Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) ne bo pritožila na odločitev sodišča, ki je kot napačno označilo zavrnitev vloge s strani SEC za ETF sklad kripto podjetja Grayscale Investments.

Bitcoin. Gibanje cene Bitcoina v zadnjih 6 mesecih. Vir slike: Google.
Gibanje cene Bitcoina v zadnjih 6 mesecih. Vir slike: Google.

»Pritisk sodišč na SEC povečuje verjetnostodobritve ETF sklada«, je dejal Geoffrey Kendrick, vodja raziskav digitalnega premoženja pri Standard Chartered.

ETF sklad, ki bi v imenu vlagateljev trgoval z Bitcoinom, bi tistim, ki ne želijo neposredno trgovati s kriptovalutami na kripto trgih, omogočil lažji dostop do tega področja prek borze. Med ameriškimi finančnimi družbami, ki se potegujejo za ponudbo Bitcoin ETF skladov, je tudi investicijski velikan BlackRock.

»Vrednost vsakega sredstva je v bistvu odvisna od števila ljudi, ki ga uporabljajo,« je za Reuters dejal Steen Jakobsen, direktor informatike v podjetju Saxo. »Tako bi ETF zagotovil veliko publiko in povečal likvidnost.«

Med finančnimi družbami, ki se potegujejo za ponudbo Bitcoin ETF skladov, je tudi BlackRock. Vir slike: Coingape.
Med finančnimi družbami, ki se potegujejo za ponudbo Bitcoin ETF skladov, je tudi BlackRock. Vir slike: Coingape.

23. oktobra je cena Bitcoina nenadoma poskočila in se z 31.000 dolarjev povzpela za več kot 10 odstotkov ter tako najprej presegla mejo 34.000 dolarjev.

V manj kot dveh urah pa je nato cena Bitcoina še narasla in dosegla vrh pri 35.300 dolarjih, kot kažejo podatki portala TradingView. Trenutno se z Bitcoini trguje po ceni približno 34.642 dolarjev oziroma 32.604 evrov.

Bitcoin je med kriptovalutami doživel največji porast, vendar se je nekaj zagona prelilo tudi med ostale kriptovalute. Pri Etru (ETH) je cena poskočila za 7 odstotkov, medtem ko je Solana (SOL) pridobila 11 odstotkov. Poleg tega se je Dogecoin (DOGE) povečal za 8 odstotkov, Cardano (ADA) pa je nekoliko zaostal s 5-odstotno rastjo.

Bitcoin je med kriptovalutami doživel največji porast. Vir slike: iStock.
Bitcoin je med kriptovalutami doživel največji porast. Vir slike: iStock.

Glede gibanja cene Bitcoina v prihodnosti lahko opazimo razhajanje med vlagatelji in razpoloženjem na trgu. Kljub zvišanju cene številni analitiki, ki svoja stališča delijo na družbenih omrežjih, ostajajo previdni. Nekateri še vedno menijo, da je padec cene neizogiben.

Pri portalu CCN so sicer mnenja, da bi lahko to bil uvod za nove rekorde. V analizi so zapisali, da bi se lahko cena v tem prvem vzponu približala ceni 40.200 dolarjev, nato pa se nekoliko umirila.

Sledilo bi lahko še nekaj vzponov in padcev, pri čemer bi bil vrh vsakič višji. V tretjem vzponu bi lahko cena dosegla prejšnjo najvišjo vrednost vseh časov, kasneje pa bi lahko bili priča tudi novim rekordom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice