Skip to content

Osnovna živila so se podražila za slabih šest odstotkov

Na spletnem mestu Primerjaj-cene je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo sveže rezultate popisa osnovne košarice 15 skupin živil ter razširjene košarice 28 skupin živil z dne 24. oktobra.

Tokratni rezultati kažejo na zvišanje povprečne vrednosti osnovne košarice za 5,77 odstotka in znižanje povprečne vrednosti razširjene košarice za 1,74 odstotka, so sporočili z ministrstva.

Povprečna najcenejša osnovna košarica tako znaša 25,50 evra, kar je za 1,39 evra višja vrednost v primerjave s predzadnjim popisom 9. oktobra.

Gibanje vrednosti najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil pri posameznih trgovcih. Vir slike: Primerjaj cene.
Gibanje vrednosti najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil pri posameznih trgovcih. Vir slike: Primerjaj cene.

Medtem pa se je znižala vrednost najcenejše posamezne košarice in sicer za 12,82 odstotka oziroma za 2,93 evra v primerjavi s predzadnjim popisom in tokrat znaša 19,93 evra. To košarico najdemo pri trgovcu Lidl, ki tako ostaja na mestu najcenejšega trgovca.

Sledijo košarice trgovcev Mercator (20,74 evra), Spar (21,13 evra) in Eurospin (22,24 evra). Najdražjo košarico pa najdemo v Hoferju in znaša kar 41,09 evra.

Pri ministrstvu so razložili, da Hofer ni imel v ponudbi govejega mesa, zato je bila izračunana alternativa (upošteva se povprečna cena vseh popisanih izdelkov pri vseh trgovcih znotraj te kategorije na dan popisa). Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico je torej 21,16 evra.

Najcenejši trgovec je Lidl, najdražji pa Hofer. Vir slike: iStock.
Najcenejši trgovec je Lidl, najdražji pa Hofer. Vir slike: iStock.

Popisovalci v košarico 15 osnovnih živil vključijo bel kruh, goveje meso, jabolka, jajca, jogurt, krompir, maslo, moko, piščančje meso, sir gavda, sladkor, sončnično olje, sveže mleko, svinjsko meso in testenine.

Razširjena košarica 28 živil

Pri popisu povprečne vrednosti najcenejše razširjene košarice 28 skupin živil se je ta pri vseh trgovcih, z izjemo Hoferja in Tuša, v primerjavi s popisom 9. oktobra ponovno znižala in dosegla najnižjo vrednost.

Tokrat znaša 39,95 evra, kar je za 1,74 odstotka oziroma 0,71 evra manj kot na predzadnjem popisu razširjene košarice. Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki tokrat znaša 33,55 evra, med tem ko se je najvišja vrednost razširjene košarice zvišala in znaša 47,30 evra.

V razširjeni košarici najdemo bageto, banane, bel kruh, goveje meso, jabolka, jajca, jogurt, kajzerco, kislo smetano, korenje, krompir, kuhan pršut, limone, maslo, mocarelo, oljčno olje, panceto ali slanino, piščančje hrenovke, piščančje meso, polbel kruh, pršut, sir gavdo, olje, sveže polnomastno mleko, trajno pol posneto mleko, trajno polnomastno mleko, čebulo in žemlje.

Razširjena košarica 28 živil se je pocenila. Vir slike: Getty.
Razširjena košarica 28 živil se je pocenila. Vir slike: Getty.

V času II. sklopa popisa, ki traja od junija letos, ministrstvo opaža tudi znatno znižanje cen določenih izdelkov pri posameznih kategorijah spremljanih živil, najbolj opazna nižanja so v kategorijah mesnih izdelkov.

Na predzadnjem popisu 9. oktobra je povprečna vrednost košarice mesa znašala 11,75 evra, kar pomeni, da se je vrednost znižala za 9,8 evra oziroma za kar 45,5 odstotkov od zadnjega popisa I. sklopa popisovanj, ki je potekal 27. marca.

Na tokratnem popisu se je vrednost povprečne košarice mesa sicer malenkost povišala in znaša 13,17 evra, vzrok pa je višja cena popisanih mesnih izdelkov v trgovini Hofer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice