Skip to content

Facebook in Instagram: »Plačaj 12 evrov in tvojih podatkov cel mesec ne bomo prodajali naprej«

Seveda stavka iz naslova Mark Zuckerberg ali drugi predstavniki Mete niso nikoli izgovorili, pa vendarle bi lahko z njim na grobo povzeli novo plačljivo naročnino na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Do zdaj se je verjetno že večini Evropejcev, ki uporabljajo Facebook ali Instagram, pokazalo okence, v katerem so se imeli možnost odločiti za plačljivo naročnino, s katero bi se »znebili« prikazovanja oglasov pri uporabi družbenih omrežij.

Mesečna cena je 9,99 evra v primeru prijave prek internetnega brskalnika in 12,99 evra v primeru prijave prek mobilne aplikacije. Za ta znesek se uporabniku en mesec ne bodo prikazovali nobeni oglasi. Do spomladi to velja za vse račune, ki si jih uporabnik lasti, po 1. marcu 2024 pa bo vsak izmed dodatnih računov obremenjeni z dodatnih šest oziroma osem evrov na mesec.

Facebook in Instagram. Nov cenik uporabe Facebooka brez oglasov. Vir slike: Posnetek zaslona,

Nov cenik uporabe Facebooka brez oglasov. Vir slike: Posnetek zaslona.

Uporabniki razumljivo s tem niso zadovoljni. Veliko jih je preko spleta izrazilo svoje nestrinjanje, nekateri so na primer opozarjali na izračun, da Meta na uporabnika mesečno z oglasi ustvari več zaslužka, kot bi ga v primeru plačljive naročnine (po uradnih podatkih to velja vsaj za ameriške uporabnike).

Ob tem lahko ugibamo, da se tega zavedajo tudi pri Meti. Kaj je torej pravi razlog, da so se odločili za tako nepriljubljeno potezo?

Meta je naredila ovinek okoli zakonodaje GDPR

Evropska zakonodaja. Družbena omrežja, kot so Facebook in Instagram, še naprej ostajajo brezplačna zgolj zaradi možnosti, da oglaševalcem lahko ponudijo čim boljšo in s tem čim dražjo storitev oglaševanja. To pa storijo tako, da prikazovanje oglasov kar najbolj prilagodijo svojim uporabnikom.

Leta 2018 je v EU začela veljati Splošna uredba o varstvu podatkov, ki jo bolje poznamo pod kratico GDPR. Od takrat naprej lahko podjetja (kot so Meta) podatke svojih uporabnikov spremljajo in prodajajo tretjim osebam le pod pogojem, da predhodno od uporabnikov pridobijo izrecno soglasje.

Večina podjetij se je tako odločila za uporabo posebnih okenc, ki se uporabniku prikažejo, ko obišče spletno stran. S tem okencem podjetje pridobi soglasje, da lahko spremlja obnašanje in lastnosti uporabnika na svoji spletni strani.

Facebook in Instagram. Kaj je pravi razlog, da se je Meta odločila za uvedbo plačljive naročnine? Vir slike: Reuters,

Kaj je pravi razlog, da se je Meta odločila za uvedbo plačljive naročnine? Vir slike: Reuters.

Meta (takrat še Facebook) je ubrala drugačno, bolj enostavno pot. V svoje pogoje poslovanja so vnesli klavzulo, s katero je zgolj enkrat podano soglasje s strani uporabnika veljalo za celotno obdobje uporabe družbenega omrežja in s tem za vse oglase, ki se uporabniku prikažejo med uporabo.

Pogodba, ki jo torej uporabnik sklene z Meto ob registraciji na Facebooku ali Instagramu, že dovoljuje polno obdelavo podatkov.

Če želi podjetje slediti svojim uporabnikom, jim lahko ponudi plačljivo alternativo

Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) je zdaj odločil, da je takšno poslovanje nezakonito. »Že decembra 2022 je EDPB v zavezujočih sklepih pojasnil, da pogodba ni primerna pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov, ki jo Meta izvaja za vedenjsko oglaševanje,« je ob tem pojasnil predsednica Anu Talus.

Meta je tako kot razlog za uvedbo plačljive naročnine navedla to odločitev, bolj natančno »zaradi številnih razvijajočih se in novih regulativnih zahtev v regiji«.

Facebook in Instagram. Ali bi plačali za to, da lahko uporabljate Facebook? Vir slike: Quick meme,

Ali bi plačali za to, da lahko uporabljate Facebook? Vir slike: Quick meme.

Nedavno nazaj je namreč Sodišče Evropske unije (CJEU) razglasilo, da podjetja lahko upravljajo s podatki svojih uporabnikov, če jim »za razumno plačilo« ponudijo alternativo brez upravljanja s podatki.

»Sodišče EU je v svoji sodbi izrecno priznalo, da je naročniški model, kot je ta, ki ga napovedujemo, veljavna oblika privolitve za storitev, ki se financira z oglasi,« so pojasnili pri Meti.

»Če se odločite, da boste naše izdelke še naprej uporabljali brezplačno, bo vaša izkušnja ostala nespremenjena,« zagotavljajo svojim uporabnikom.

»Pri tem pa boste še naprej uporabljali orodja in nastavitve, ki smo jih ustvarili, da bi ljudem omogočili nadzor nad izkušnjo z oglasi. Med njimi so nastavitve oglasov, ki ponujajo vrsto kontrol, s katerimi lahko vplivate na oglase, ki jih vidite, in na podatke, ki se uporabljajo pri pripravi teh oglasov, vključno z informacijami o dejavnostih oglaševalskih partnerjev.«

Facebook je že od vsega začetka svoje storitve oglaševal pod sloganom »Brezplačno je in vedno bo«. Prvič je ta slogan zamenjal že leta 2019.

Mark Bartholomew, profesor prava intelektualne lastnine in kibernetskega prava na univerzi v Buffalu v ZDA, je takrat dejal, da je do spremembe morda prišlo zaradi spremembe javnega mnenja. »Javnost Facebooka ne vidi več kot ‘brezplačnega’ – to zdaj zveni votlo.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice