Skip to content

2023 je bilo najtoplejše leto v zadnjih 150 letih

Lansko leto je bilo svetovno gledano najtoplejše v zadnjem stoletju in pol, so sporočili znanstveniki.

Globalne temperature so rekorde začele presegati približno na sredini leta in se od takrat niso več ustavile. Najprej je bil junij najtoplejši junij v zgodovini, nato je bil julij najtoplejši julij in tako naprej.

V povprečju so bile lani temperature po vsem svetu za 1,48 °C višje kot v drugi polovici 19. stoletja, je v torek sporočila agencija Evropske unije za nadzor podnebja. To je precej toplejše kot leta 2016, ki je do lani veljalo kot najtoplejše leto.

Carlo Buontempo, direktor službe Evropske unije za podnebne spremembe Copernicus. Vir slike: Copernicus.

Carlo Buontempo, direktor službe Evropske unije za podnebne spremembe Copernicus. Vir slike: Copernicus.

Znanstveniki so podatke primerjali z geološkimi dokazi o daljni preteklosti podnebja in ugotovili, da je verjetno leto 2023 tudi med najtoplejšimi leti v najmanj 100.000 letih, je na novinarski konferenci povedal Carlo Buontempo, direktor službe Evropske unije za podnebne spremembe Copernicus.

»Ko je bila temperatura nazadnje tako visoka, na tem planetu ni bilo mest, knjig, kmetijstva ali udomačenih živali,« je ponazoril.

Vsaka dodatna desetinka stopinje globalnega segrevanja pomeni stopnjevanje vročinskih valov in neviht, višjo gladino morja ter pospešeno taljenje ledenikov in ledenih plošč.

Temu smo bili lahko priča v lanskem letu. Visoka vročina je med drugim prizadela Iran in Kitajsko, Grčijo in Španijo ter južnoameriške države. V Kanadi je bila sezona gozdnih požarov z več kot 45 milijoni hektarjev požganih površin daleč najbolj uničujoča v zgodovini.

Ob obalah Antarktike se je oblikovalo manj morskega ledu. Vir slike: Getty.

Ob obalah Antarktike se je oblikovalo manj morskega ledu. Vir slike: Getty.

Ob obalah Antarktike se je poleti in pozimi oblikovalo manj morskega ledu kot kdaj koli prej. Tudi v Sloveniji smo bili lahko priča najhujšim poplavam v zgodovini države.

V sklopu Pariškega sporazuma iz leta 2015 so se države dogovorile, da bodo dolgoročno omejile globalno segrevanje na 2 °C in, če bo mogoče, na 1,5 stopinje. Raziskovalci menijo, da bo ob sedanji stopnji napredovanja cilj 1,5 stopinje presežen že čez nekaj let.

Kot smo pisali tukaj, se je svet že leta 2023 v povprečju segrel na 1,46 °C, kar je že skoraj preseglo to mejo.

Lani je v Dubaju potekala nova mednarodna konferenca na temo podnebnih sprememb COP28, ki so se jo udeležili politiki, znanstveniki in predstavniki združenj iz skoraj 200 držav.

Konferenca se je ponovno zaključila s sporazumom, ki so ga sicer označili kot »začetek konca« obdobja fosilnih goriv.

Lani je v Dubaju potekala nova mednarodna konferenca na temo podnebnih sprememb COP28. Vir slike: ZN.

Lani je v Dubaju potekala nova mednarodna konferenca na temo podnebnih sprememb COP28. Vir slike: ZN.

Lani se je začel tudi vremenski pojav El Niño, ki je mnogokrat povezan z rekordno vročino po svetu. To je znak, da bo letošnje leto morda še bolj vroče, pravijo znanstveniki.

»Zelo, zelo verjetno je, da bo to leto v prvi trojki, če ne celo rekordno,« pravi Emily J. Becker, klimatologinja z Univerze v Miamiju.

Svet se segreva hitreje kot prej

Znanstveniki opozarjajo, da nam eno samo leto, tudi tako izjemno, kot je bilo leto 2023, ne more veliko povedati o dolgoročnem segrevanju planeta. Vendar pa drugi znaki kažejo, da se svet morda segreva hitreje kot prej.

Približno 90 odstotkov toplote, ki jo ujamejo toplogredni plini, se nabere v oceanih, znanstveniki pa so ugotovili, da so oceani od devetdesetih let prejšnjega stoletja toploto sprejemali bistveno hitreje.

Skupina raziskovalcev v Franciji je poleg tega nedavno ugotovila, da se je skupno segrevanje Zemlje v oceanih, na kopnem, v zraku in ledu pospešeno stopnjevalo še dlje, od leta 1960.

Vendar bodo potrebne še dodatne raziskave, da bi ugotovili, ali so na to vplivali tudi drugi dejavniki, poleg povečanih emisij, je povedala ena od raziskovalk, Karina von Schuckmann, oceanografinja pri Mercator Ocean International v Toulousu v Franciji. »Dogaja se nekaj nenavadnega, česar ne razumemo,« je še dodala von Schuckmann.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Boštjan
Boštjan
5 months ago

Točno to : »Dogaja se nekaj nenavadnega, česar ne razumemo,« . Ne razumejo pa oni tega dogajanja Globalnega Segrevanja samo Zaradi njihove Duhovne Slepote, ki jih je vse napadla iz njihove lastne zlobe. Prav tako so napačno povezali globalne vremenske katastrofe z globalnim segrevanjem, katerega so tudi napačno povezali z globalnim onesnaženjem ozračja. Ti trije “procesi” medsebojno niso popolnoma nič povezani, temveč so povsem ločeni. Sedaj Človeštvo živi okrog 5000 let v Globalni Ohladitvi, in šele v zadnjih 150 letih se zopet vračamo nazaj na pravi temperaturni nivo, ki je približno za 15 stopinj višji. Da, prav ste prebrali ,… Read more »

Prijava na e-novice