Skip to content

Hertz se bo znebil 20.000 električnih avtomobilov

Hertz, ameriško podjetje, ki se ukvarja z oddajanjem vozil v najem, je umaknilo svoje ambiciozne načrte glede električnih avtomobilov. Namesto tega se obračajo nazaj k avtomobilom na notranje izgorevanje.

Iz družbe so včeraj sporočili, da bodo prodali 20.000 električnih vozil iz ameriškega dela flote, ki šteje približno 50.000 električnih vozil. Del zaslužka od prodaje pa bodo porabili za nakup avtomobilov na bencinski pogon.

Nazadnje smo pri Slovencu Hertz omenili leta 2021, ko so se uspešno izvlekli iz stečajnega postopka in napovedali, da bodo svoj vozni park povečali za 100.000 Teslinih vozil. Do oktobra 2023 pa so jih nakupili zgolj 35.000.

Pri Hertz so bili sprva izredno navdušeni nad električnimi avtomobili. Vir slike: Getty.

Pri Hertz so bili sprva izredno navdušeni nad električnimi avtomobili. Vir slike: Getty.

Podjetje je leta 2022 prav tako napovedalo, da bo v naslednjih petih letih od podjetij Polestar in GM kupilo skupaj 240.000 električnih vozil.

Električna vozila povezana z visokimi stroški

Pri Hertz kot razlog za odprodajo električnih avtomobilov, ki jo nameravajo zaključiti do konca leta, navajajo, da se je povpraševanje po električnih vozilih zmanjšalo, njihovo vzdrževanje in popravilo pa je postalo veliko dražje.

»Povišani stroški, povezani z električnimi vozili, se nadaljujejo,« je v intervjuju potrdil glavni izvršni direktor Hertza Stephen Scherr. »Prizadevanja, da bi jih znižali, so se izkazala za večji izziv.«

Prodaja vozil pomeni, da bo podjetje zaradi amortizacije, povezane z znižanjem cen vozil s strani Tesle, izgubilo približno 245 milijonov ameriških dolarjev.

Primer Hertzovega oglasa za Teslo, ki so jo pred tem oddajali v najem. Vir slike: Business Insider.

Primer Hertzovega oglasa za Teslo, ki so jo pred tem oddajali v najem. Vir slike: Business Insider.

Pri Business Insider so v torek poročali, da je bilo na Hertzovi spletni strani za prodajo avtomobilov na voljo 657 avtomobilov Tesla, večinoma Model 3, nekateri pa so bili na voljo že za 20.125 dolarjev.

Hertzova poteza kaže na vse manjše povpraševanje po električnih avtomobilih v ZDA, medtem pišejo pri Bloomberg. Rast prodaje električnih vozil se je v letu 2023 močno upočasnila in se v zadnjem četrtletju povečala za le 1,3 odstotka, saj so potrošnike odvrnili visoki stroški in obrestne mere.

Hertz bo v prihodnje pozorno spremljal povpraševanje po električnih vozilih ter se odločil, ali naj ponovno nakupi več vozil, je dejal Scherr. To pomeni, da bo izpolnitev dogovora o nakupu 175.000 električnih vozil od podjetja General Motors Co. v naslednjih štirih letih in 65.000 od podjetja Polestar morda trajala dlje, kot je bilo sprva predvideno.

Izvršni direktor Hertza Stephen Scherr. Vir slike: Bloomberg.

Izvršni direktor Hertza Stephen Scherr. Vir slike: Bloomberg.

Za oddajanje električnih vozil je morda še prezgodaj

Jessica Caldwell, vodja oddelka za analize pri podjetju Edmunds, je za Tech Brew povedala, da je morda enostavno prezgodaj, da bi podjetja za najem avtomobilov strankam vsiljevala električna vozila, predvsem zaradi slabosti glede dometa in razpoložljivosti polnilnic ter zaradi nepoznavanja takšnih avtomobilov s strani številnih potrošnikov.

»Električna vozila niso tako primerna za kratkoročno ali najemno uporabo, saj je brez domače polnilnice zelo stresno ugotoviti, kje jih napolniti, in nato še poiskati hitro polnilnico,« je pojasnila. »Če ste torej nekdo, ki ni tako dobro seznanjen z delovanjem električnega vozila, verjetno ne boste tako zadovoljni.«

Caldwell je tudi sama poskusila najeti električno vozilo in ugotovila, da najemodajalec ni zagotovil nobenih navodil o tem, kako se vožnja razlikuje od vožnje z vozilom z notranjim izgorevanje ali kako vozilo napolniti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice