Skip to content

Ostrejše kazni za nasilje na športnih prireditvah

Na tekmi med nogometnima kluboma Mura in Maribor 18. februarja 2024 v Murski Soboti je bilo več oseb poškodovanih zaradi prepovedane uporabe pirotehnike. Zaradi tega so na Ministrstvu za notranje zadeve začeli razmišljati o ostrejših kaznih za posameznike, ki izvajajo nasilje na športnih prireditvah.

Glede dogodka je je Inšpektorat za notranje zadeve že uvedel inšpekcijski postopek. Pri tem so ugotavljali, ali je imetnik licence zasebnega varovanja, ki je na dogodku opravljal storitev zasebnega varovanja, izvajal svoje naloge skladno z določbami Zakona o zasebnem varovanju in dovoljenjem pristojne upravne enote.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za gospodarstvo Matjaž Han sta se na to temo srečala s predsednikoma Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije Franjem Bobincem in Radenkom Mijatovićem.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Vir slike: STA.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Vir slike: STA.

Vsi so ostro obsodili huliganstvo in nasilje na nedavni nogometni tekmi v Murski Soboti in nasploh na športnih prireditvah, dogovorili pa so se za delovno skupino, ki jo bo vodila državna sekretarka Helga Dobrin in bo iskala dodatne rešitve tako pri kaznovalni politiki kot pri preventivi.

»Ministrstvu za pravosodje bomo predlagali dopolnitve Kazenskega zakonika, s katerimi bomo zaostrili kaznovanje posameznikov, ki izvajajo nasilje in ogrožajo varnost drugih udeležencev na športnih prireditvah,« je dejal Poklukar.

»V okviru predvidene novele Zakona o nalogah in pooblastilih policije bomo predlagali razširitev pogojev za odreditev prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi za tiste, ki bodo zaloteni pri storitvi prekrška zaradi uporabe pirotehnike.«

Hkrati na ministrstvu pripravljajo tudi nov Zakon o varstvu javnega reda in miru. »V tem okviru bomo umestili prekršek na športnih prireditvah tudi v ta zakon,« je še dodal. Poudaril je, da si ne želijo, da tribune postanejo bojišče huliganov.

Minister Han si medtem prizadeva za »takšne pogoje, da se bodo najprej športniki dobro in varno počutili in seveda vsi, ki športne prireditve obiskujejo in ki imajo dobre namene«.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han. Vir slike:  SD.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han. Vir slike: SD.

Poudaril je pomen preventive, kjer »bomo morali vsi skupaj narediti, da bomo ozaveščali Slovenke in Slovence, navijače in navijačice, da so to dogodki druženja in veselja. Verjamem, da bomo lahko tako vsi skupaj ponosni na športne organizatorje, na vse prostovoljce in tudi na naše športnike.«

Bobinac podpira zaostritev zakonodaje na tem področju, saj bi s tem po njegovih besedah zagotovili, »da bodo v športu uživale družine, da se bodo mladi lahko razvijali v še boljše osebnosti, da bomo imeli veliko navijačev, nenazadnje da bodo pokrovitelji še vedno sponzorirali v šport«.

Pri Olimpijskem komiteju Slovenije so v izjavi za javnost poudarili, da morajo športne prireditve ostati varno okolje za vse udeležence, zato menijo, da je potrebno nemudoma pristopiti k sistemskim izboljšavam, ki bodo učinkovito preprečile tovrstne in podobne incidente v prihodnje.

Mijatović pa je izpostavil, »da dogajanje na športnih dogodkih, predvsem v nogometu, v zadnjem obdobju eskalira, posebej v postkovidnem obdobju, ne samo v Sloveniji, ampak tudi po celi Evropi.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice