Skip to content

Združeni v ekumenski molitvi za Palestino

Bliža se 1. marec, ko bo v sedmih slovenskih krajih spet ekumensko bogoslužje Svetovnega molitvenega dne.

Svetovni molitveni dan je mednarodno gibanje kristjank, saj se na ta dan v molitvi združijo pripadnice različnih krščanskih Cerkva in denominacij in skupaj molijo za državo, ki v določenem letu pripravi molitev. Geslo gibanja je Seznanjeno moliti – molitveno delovati.

Bogoslužje SMD je bilo v Sloveniji prvič izvedeno leta 1999, in sicer ga je organizirala in pripravila Slovenka, ki že od mladosti živi v Švici, Ljudmila Šemerl Šmid. »Spremljala sem mamo na oddihu in zdravljenju v Rogaški Slatini. Z vozičkom sem jo vozila na sprehode. Bil je ravno marec in SMD mi ni dal miru. Takrat je bila na vrsti Indonezija. Videla sem, da je precej skepse. Bogoslužje smo pripravili v kapeli sv. Ane.«

Letošnje bogoslužje so pripravile kristjanke različnih krščanskih denominacij iz Palestine, odlomek, ob katerem so razmišljale in molile, je iz Pisma Efežanom 4,1-7, naslov pa so dale »Opominjam vas … V ljubezni prenašajte drug drugega«.

Verjamem, da vsi vsaj toliko poznamo dogajanje v svetu, da vemo, kako zelo preizkušani so ljudje v Palestini, sploh od leta 1948 naprej, ko je bila ustanovljena država Izrael. Sestavljavke bogoslužja so to svoje trpljenje izrazile tudi v treh pričevanjih o tem, kako živijo klic iz svetopisemskega odlomka.

SDM molitev 2022 v Kamniku. Vir slike: arhiv SDM.

SDM molitev 2022 v Kamniku. Vir slike: arhiv SDM.

V Sloveniji bodo najprej imeli bogoslužje v cerkvi sv. Marka na Markovcu v Kopru, in sicer v četrtek, 29. februarja, ob 19.30. V petih krajih bo v petek, 1. marca, in sicer v Ljubljani v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski cesti ob 18. uri, v Velikih Laščah v župnijskem domu bl. Alojzija Grozdeta ob 19. uri, v Smledniku v župnijski cerkvi sv. Urha ob 18.45, v Rogaški Slatini v cerkvi Svetega Križa ob 17. uri, v Murski Soboti v stolni cerkvi sv. Nikolaja ob 18. uri, nazadnje, v nedeljo pa bodo imeli bogoslužje pri Svetem Duhu pri Škofji Loki, in sicer pri uršulinkah v Hiši kruha ob 18. uri.

Sestavljavke vsako leto napišejo tudi pesmi, ki jih pojemo pri bogoslužju. Ena med njimi na kratko povzame sporočilo svetopisemskega odlomka. Zelo me je nagovorila pesem Živite vredno klica, ki gre takole:

Živite vredno klica, ki ste prejeli ga,

prenašajte drug drugega v ljubezni Kristusa.

Vsako leto je del bogoslužja tudi nabirka, za katero sestavljavke že vnaprej sporočijo namen. Letos bo šla večina zbranega denarja za palestinsko organizacijo Lifegate, ki skrbi za osebe s posebnimi potrebami od vrtca naprej.

Več si lahko preberete na spletni strani Društva SMD Slovenija.

Marjeta Žebovec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice