Skip to content

Vsak Slovenec naj posadi eno sončnico

Naš obstoj je odvisen od skrbnih drobnih nabiralcev medičine in opraševalcev večine rastlin na planetu, zato je prav, da zanje poskrbimo in jim pomagamo, da imajo vedno na razpolago dovolj hrane za svoje neutrudno delo. Čebelam in drugim opraševalcem bomo s tem zagotovili možnost za nemoten razvoj in opravljanje nadvse pomembnega poslanstva za vsa živa bitja. In kako jim lahko pomagamo?

Čebelarska zveza Slovenije nas ozavešča in spodbuja, da se prav vsak med nami pridruži njihovi čudoviti akciji in ob dnevu sajenja medovitih rastlin posadi vsaj eno takšno rastlino. To soboto, 23. marca, se vsi potrudimo in prispevajmo po svojih močeh za boljše razmere za pridne opraševalce. Naj vsak poseje semena ali posadi katero od zelišč ali dišavnic, kot so ameriški slamnik, sivka, hermelika in še vrsta drugih. Če nimate vrta, lahko rastline posadite v balkonska korita. Takšno obilje dodatnih cvetov bo za dragocene čebele izdatna podpora, za vsakega med nami pa zanemarljiv izdatek in trud.

Čebelarska zveza Slovenije je dala pobudo, da vsak med nami letos posadi eno sončnico. Vir: Pixabay.

Letošnji projekt poteka pod imenom »Osončimo« Slovenijo   

Čebelarska zveza Slovenije je letos ob dnevu sajenja medovitih rastlin izbrala zanimiv slogan: »Osončimo« Slovenijo. To pa pomeni, naj vsa država zasije v zlati barvi cvetov sončnic – naj vsak izmed nas posadi vsaj eno sončnico, da bo državo krasilo dva milijona »sončkov« v obliki sončničnih cvetov. Vsi ti cvetovi bodo dragocena paša za neutrudne čebele. Čebelarska zveza upa, da bo letošnja akcija tako uspešna kot pretekle, saj so doslej posadili že več kot 250.000 sadik in na pogorelih površinah Krasa raztresli 300 kilogramov semen gozdnih dreves. Vsak od nas lahko sodeluje in doda svoj kamenček k večji biotski raznovrstnosti in skrbi za naravo.  

Povabilo vsem, da se prikljućimo akcijam ob dnevu sajenja medovitih rastlin.

Povabilo vsem, da se priključimo akcijam ob dnevu sajenja medovitih rastlin.

Dnevu sajenja medovitih rastlin se pridružujejo občine

Pozivu Čebelarske zveze Slovenije so se odzvale tudi številne občine in te dni v svojem okolju organizirajo različne akcije. Tako Občina Razkrižje organizira sadilni dan, pri saditvi sadnega drevja, ki tudi medi in je zato pomembno za čebele, pa bodo poleg predstavnikov občine, strokovnjakov in krajanov sodelovali učenci osnovne šole tega kraja. Akciji čebelarske zveze se je z veseljem pridružila tudi Občina Lendava s prav posebno vsebino. Odločili so se, da v petek, 22. marca, občina vsakemu novorojenčku podari medovito drevo. Starši lahko drevo posadijo na mestu, ki ga izberejo sami, lahko pa ga prepustijo občini, ki ga bo v njihovem imenu posadila ob kolesarski stezi med Lendavo in Dolgo vasjo. Pri tem se lahko starši odločijo, da občina drevo, ki ga dobijo v dar, opremi s ploščico z imenom njihovega novorojenčka. Tako bo združen edinstven spomin na rojstvo otroka in pomembno dejanje za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev, ki so ključni za ekosistem. Občina Medvode pa je ob tej akciji občanom razdelila 800 vrečk semen medonosnih cvetlic in jih tako spodbudila k temu plemenitemu dejanju.

Letak ob dnevu sajenja medovitih rastlin Občine Lendava.

Sajenje dreves po številnih slovenskih krajih, prizadetih v poplavah

Zveza Rotary klubov Slovenije in podjetje Avto Krka že tretje leto sodelujeta pri dnevu sajenja medovitih rastlin. V tem obdobju so posadili več kot 600 sadik jablan in prav toliko medovitih grmovnic ter osnovnim šolam podarili hiške za žuželke. Letos pa so se odločili za prav posebno potezo, in sicer organizirajo sajenje medovitih rastlin na območjih, ki so jih lani prizadele poplave, da bi s tem dejanjem pripomogli k vnovičnemu vzpostavljanju lepšega videza krajine, k okrevanju skupnosti in seveda k podpori čebel in drugih opraševalcev. Med izbranimi vrstami medovitega drevja, ki jih bodo sadili to soboto, bodo lipa, kostanj, javor, češnja in evodija ali čebelje drevo. Akcija bo potekala v naslednjih krajih: v Vuzenici, na Prevaljah, v Dravogradu, Črni na Koroškem, na Ptuju, v Žalcu in v Celju.  

Uspeh celotne akcije je odvisen od nas vseh, vsako dejanje je pomembno, vsi skupaj pa smo veliki dolžniki narave in njenih čudovitih drobcenih bitij – čebel, zato je prav, da se jim vsaj malo oddolžimo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice