Skip to content

Liter bencina dražji za slabe tri cente

Vlada je sporočila nove cene pogonskih goriv, ki bodo veljale v naslednjem 14-dnevnem obdobju. Od torka, 26. marca 2024, do vključno ponedeljka, 8. aprila, bodo te znašale 1,519 evra za liter bencina, 1,527 evra za liter dizelskega goriva in 1,172 evra za liter kurilnega olja.

To pomeni, da bodo nove najvišje dovoljene maloprodajne cene višje. Liter bencina bo tako dražji za 2,8 centa, liter dizla pa za 0,4 centa. Dražje bo tudi kurilno olje in sicer za 0,2 centa.

Vlada je sprejela tudi uredbo, s katero je podaljšala omejitev marž pri trgovcih. Izven območja avtocest in hitrih cest ostajajo marže tako še naprej omejene pri 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

»Vlada spremlja tudi cene določenih naftnih derivatov ostalih držav članic EU in tako vseskozi zagotavlja konkurenčne cene določenih naftnih derivatov v primerjavi z ostalimi državami članicami EU,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada je sporočila nove cene pogonskih goriv, ki bodo veljale v naslednjem 14-dnevnem obdobju. Vir slike: Cortesia.

Vlada je sporočila nove cene pogonskih goriv, ki bodo veljale v naslednjem 14-dnevnem obdobju. Vir slike: Cortesia.

Na ministrstvu za okolje so dodali, da so cene bencina in dizla za okoli 10 odstotkov nižje od povprečnih cen v Evropski uniji ter okoli 15 odstotkov nižje v primerjavi z večjimi državami članicami, kot so Nemčija, Francija in Italija.

Ob tem naj sicer še dodamo, da je povprečna bruto plača v Nemčiji za približno 80 odstotkov višja kot v Sloveniji, v Franciji je višja za približno 43 odstotkov, v Italiji pa za približno 57 odstotkov.

»Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro,« so zaključili.

Kaj pa tujina?

Na Hrvaškem lahko opazimo podoben trend kot pri nas. To pomeni, da se bo pri naših južnih sosedih bencin podražil za tri cente, pri dizlu pa ne bo sprememb. Liter bencina bo torej stal 1,52 evra, liter dizla pa še naprej 1,45 evra.

Vlada je sprejela tudi uredbo, s katero je podaljšala omejitev marž pri trgovcih. Vir slike: Gombeen.

Vlada je sprejela tudi uredbo, s katero je podaljšala omejitev marž pri trgovcih. Vir slike: Gombeen.

V Italiji je bencin prav tako rahlo dražji. Povprečna cena litra bencina na samopostrežnih črpalkah se je povišala iz 1,886 evra na 1,882 evra.

Na različnih črpalkah se cene gibljejo med 1,883 in 1,900 evra na liter, medtem ko so na neoznačenih prodajnih mestih najdemo nekoliko nižje cene, in sicer 1,875 evra na liter.

Povprečna cena dizla se je medtem spustila iz 1,810 evra na 1,808 evra na liter. Na različnih mestih se cene gibljejo od 1,797 evra do 1,827 evra na liter, pri čemer ponovno najnižjo ceno 1,796 evra na liter najdemo pri neoznačenih črpalkah.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice