Skip to content

Napoved dogodka: Mednarodna konferenca – Kako zagotoviti varnost v EU?

Kako zagotoviti dovolj varne, zdrave hrane? Bomo ohranili tradicionalno pridelavo hrane ali bomo hrano kmalu tiskali v laboratoriju? Kako zagotoviti dovolj energije po dostopni ceni? Bomo uspeli razogljičenje izvesti na način, da ohranimo konkurenčnost gospodarstva? Ali migracije ogrožajo zemeljsko celovitost in suverenost Slovenije in Evropske unije?

Odgovore na ta in podobna vprašanja bomo iskali na mednarodni konferenci z naslovom Kako zagotoviti varnost v Evropski Uniji, ki bo potekala v soboto, 20. aprila 2023, med 10:00 in 12:30 v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje, Cesta 9. avgusta 1, 1410 Zagorje ob Savi.

Dogodek organizirata Inštitut dr. Antona Korošca (INAK) in Wilfried Martens Centre for European Studies (WMCES).

V pogovorih bodo svoje vidike na zgornja vprašanja raziskovali Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu, Sonja Šmuc, predstavnica Dewesoft in izvršna direktorica Blueberry, Anja Kastelic iz ekološke kmetije Kastelic, Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Žiga Turk, član akademskega sveta pri Wilfried Martens Centre.

V pozdravnem nagovoru se nam bosta pridružila tudi Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca in predstavnik Kemijskega inštituta Gasan Osojnik. Dogodek pa bo moderirala Neža Šabanovič Grmšek.

Ozadje

Veliko izmed vprašanj, ki bodo obravnavana na konferenci, je Inštitut dr. Antona Korošca raziskoval že na več preteklih dogodkih.

O prehranski varnosti in opuščanju kmetijstva je tako tekla beseda pri pogovoru z Markom Ciglerjem, takratnim predsednikom Slovenske kmečke zveze pri Slovenski ljudski stranki, leta 2022.

»Glede na razmere nas lahko res skrbi, kako trajno zagotavljati samooskrbo z osnovnimi živili v naši državi, saj zaradi zaskrbljujočih mednarodnih razmer uvožena hrana ne more zagotavljati zanesljive in trajne prehranske varnosti za našega porabnika,« je že takrat opozarjal Cigler.

Dodal je, da je ključnega pomena ponovna obuditev ciljev izpred 60 let, ki so bili sklenjeni kot strateški cilji za evropsko kmetijstvo.

Napoved dogodka:

»V Rimski pogodbi je bilo zapisano, da je prvi cilj kmetu zagotoviti dostojen dohodek, da se bo lahko preživljal in da bo doseženo pošteno plačilo, drugi cilj pa je bil zagotoviti državljanom kakovostno hrano po dostopnih cenah,« je pojasnil.

Na lanski mednarodni konferenci z naslovom Prehod v nizkoogljično družbo – kako pri prižganih lučeh zmanjšati emisije ogljika? pa je bila obravnavana tema energije in okolja v Evropski uniji.

Kljub temu, da se je energetska učinkovitost izboljšala, delež obnovljivih virov energije povečal, emisije pa zmanjšale, je EU še vedno preveč odvisna od uvožene energije. Poleg tega se Evropska unija že sooča s hudim neskladjem med povpraševanjem in ponudbo energije. In ta težava ne bo kar tako izginila.

Več strokovnjakov s področja energetike in politike je takrat iskalo odgovore ne glavno vprašanje, torej kako zmanjšati emisije in hkrati ohraniti prižgane luči.

Na prihajajoči konferenci se bodo v pogovoru medseboj povezale nove in že obravnavane teme. Svojo udeležbo prosimo potrdite preko prijavnega obrazca, ki je dostopen tukaj.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice