Skip to content

Oh, ta sveta preproščina

V Zagorju ob Savi je potekala zanimiva mednarodna konferenca Inštituta dr. Antona Korošca in Wilfried Martens centra za evropske študije na temo Kako zagotoviti varnost v Evropski uniji.

Med govorniki so bili gospodarstvenica mag. Sonja Šmuc, mlada kmetica Anja Kastelic, kmet in evropski poslanec Franc Bogovič, kmet in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič in ugledni predavatelj in nekdanji minister dr. Žiga Turk. Zbrane je nagovoril tudi dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec, predstavnik Kemijskega inštituta, ki je predstavil gradnjo novega centra brezogljične tehnologije, ki ga Kemijski inštitut gradi v Zagorju ob Savi.

Ko sem na svojem Facebook profilu objavil fotografijo govornikov in omenil temo, so se seveda oglasili tisti, ki jih ni bilo na konferenci. Sicer ne bi pisali, da denimo ne vedo, kaj imajo omenjeni govorci z varnostjo v Evropi in kdo drug denimo, da so govorci prisesani na sistem ali da nimajo niti minute delovne dobe v gospodarstvu, da so po domače zajedavci. Oh, ta sveta preproščina.

Konferenca varnost. Dr. Žiga Turk in mag. Sonja Šmuc.

Dr. Žiga Turk in mag. Sonja Šmuc.

Če bi omenjeni pisci le malce »poguglali«, bi lahko ugotovili ali prebrali, s čim vse so se v življenju in se še vedno omenjeni ukvarjajo. Resda kdo med njimi služi v tako imenovani javni upravi, denimo predavatelj Turk, ampak, verjetno se strinjate, da brez predavateljev ali učiteljev pač ne gre. To je že Marija Terezija vedela, ki je daljnega 6. decembra 1774 uvedla splošno šolsko obveznost.

Resnici na ljubo pa so trije med omenjenimi govorniki (tudi ali samo) kmetje. Mlada Anja Kastelic pridno dela na svoji ekološki kmetiji, ne le osem ur na dan, kot je dejala v nagovoru. »Na kmetiji ni 40 urnega delavnika na teden. Plačilo pa je ali pa ga ni,« je dejala. Tudi Roman Žveglič je pred vodenjem Kmetijsko gozdarske zbornice (nekdo jo mora voditi, mar ne?) dolga leta živel na svoji kmetiji in se ukvarjal z vzrejo govedi, tako kot leta nazaj, preden je bil najprej župan (tudi to mora kdo biti, mar ne?) in potem evropski poslanec Franc Bogovič. V gospodarski panogi, natančneje v uspešnem trboveljskem podjetju Dewesoft pa dela Sonja Šmuc. Pozdravne besede zbranim je namenil tudi gospodarstvenik Primož Jelševar, ki skupaj z očetom vodi uspešno zagorsko podjetje JE-GR. Tako da so imeli in imajo vsi omenjeni veliko izkušenj in znanja tako s področja pridelovanja hrane, kmetijske panoge nasploh, veliko pa vedo tudi o gospodarstvu in o politiki.

Zdaj pa k temi konference Kako zagotoviti varnost v Evropi? Naslov, ki resda morebiti namiguje na (le) vojaško varnost, glede na vojne, ki potekajo na evropskih tleh in tiste malce dlje od nas, pa zato nič manj nevarne. Ko se je pred dvema letoma razplamtela vojna Ukrajini, smo videli, da je varnost mnogo širši pojem. Ne le tisti z rožljanjem z orožjem. Recimo, kako si zaradi poprejšnje odvisnosti od vojskujočih držav zagotoviti dovolj hrane, ki seveda v prvi vrsti pride izpod rok pridnih kmetov in kako zagotoviti dovolj energentov. Ravno o tem je tekla beseda na tej konferenci. Ali v Sloveniji in v Evropi pridelamo dovolj hrane, da ne bomo lačni, in ali imamo dovolj energentov, da naše tovarne ne bodo ugasnile.

Mag. Sonja Šmuc, Franc Bogovič in Anja Kastelic.

Mag. Sonja Šmuc, Franc Bogovič in Anja Kastelic.

Varnost države in tudi Evrope je namreč odvisna od treh faktorjev: od tega, ali imamo dovolj hrane, dovolj energije in dovolj otrok, kot je poudaril dr. Žiga Turk. Se razume, v prvi vrsti od mira. Hrane na srečo imamo še dovolj, energije vsaj pri nas v Sloveniji in Evropi premalo, tako kot tudi otrok. To pomeni posledično tudi na kmetijah premalo mladih prevzemnikov, kar bo problem, še večji, kot že je, že čez slabo desetletje. Tega nas je lahko zelo strah.

Zanimiva je bila ugotovitev enega do govornikov, da od kmetovanja živi vedno manj ljudi, od kmetijstva pa vsi.

Zato je bila tokratna konferenca nadvse dobrodošla. Ker se je snemala, si lahko ogledate tudi videoposnetek. Ne bo vam žal.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice