Naprej na vsebino

Tudi Slovenija ima LEGO umetnike!

Avtorica: Katja Gantar

Pretekli konec tedna se je v prestolnici pospešeno načrtovalo in gradilo. Iz priljubljenih kock LEGO namreč. Gospodarsko razstavišče so poleg ljubiteljev omenjenih kock obiskali tudi ljubitelji ustvarjalnega, inovativnega, drugačnega, ustvarjalnega, tehničnega, kulturno-umetniškega in še česa. Vse te kakovosti namreč v sebi nosijo na videz preproste in barvite kocke.

Dogodek Planet kock je že drugič na isti lokaciji potekal v organizaciji Kocke kluba. Ekskluzivno za Slovenec.org smo se pogovarjali s predsednikom kluba Gregorjem Pungerčičem, ki nam je povedal, da Kocke klub obstaja že 12 let. Delujejo predvsem na področju Slovenije, občasno tudi na kakšni razstavi v tujini. Dvakrat letno organizirajo tudi večji dogodek KockeFest, vmes pa manjše dogodke in tekmovanja. Klub ima čez 500 članov, od tega okoli 50 aktivnih, vrata imajo vedno odprta tudi za nove.

Sprehod po sejemski hali je razkril, da se poleg tujih, v Sloveniji skriva tudi nekaj zanimivih LEGO umetnikov in da tovrstna umetnost ni prisotna le v tujini. Nedavno smo v tematsko sorodnem članku pisali o prvem takšnem umetniku na svetu, ki je pustil odvetniški poklic in postal LEGO kipar, v Sloveniji LEGO ustvarjalci od tega za enkrat ne zmorejo živeti, jim pa tovrstna dejavnost predstavlja dober vir ustvarjalne zabave in konstruktivnega odklopa od realnosti.

Med skulpturami na dogodku nas je navdušila hrastniška Vila de Seppi, Vedrana Šubica, ki je iz LEGO kock izdelal že vrsto znamenitih slovenskih stavb in združil skoraj nemogoče – slovensko kulturno dediščino in LEGO umetnost. Vedran Šubic, član Kocke kluba, nam je v zvezi s svojim zanimivim konjičkom povedal naslednje: »Mene je že od nekdaj zanimala zgodovina, predvsem srednji vek in časi pred njim, in ker sem tudi ljubitelj LEGO kock, sem se sedaj v zrelejših letih odločil, da bom začel najprej sestavljati slovenske gradove, potem ko je zmanjkalo gradov, ki so mi bili zanimivi, sem se lotil tudi drugih stavb in znamenitosti, na primer Zmajskega mostu, Vile de Seppi, Celjskega doma …«

Vedran Šubic in Vila de Seppi. Foto: Katja Gantar

Naslednja stavba, ki jo načrtuje narediti, je Plečnikova cerkev Svetega Mihaela na Barju. Pred časom, pravi Vedran Šubic, je v sodelovanju s sodelavci, naredil tudi celoten Zvezda park z vsemi pripadajočimi stavbami – Uršulinko cerkvijo, Filharmonijo itd. Gradovi, ki jih je do sedaj izdelal, so Predjamski grad, Snežnik, Blejski grad, Bogenšperk, Mašun, Tuštanj … Pravi, da je naredil tiste, ki so ohranjeni, ki se jih da iti pogledati in zanje dobiti načrte.

Načrtovanje in gradnja take kreacije zahteva precej načrtovanja, učenja, poglabljanja ter je zahtevna tudi časovno in finančno. Pri grajenju je vedno dilema, pravi sogovornik, kakšen grad narediti, tak po zadnji podobi ali takšnega, kot je bil v originalu, saj je namreč večina gradov obnovljenih.

Največja od njegovih stvaritev do sedaj je bil Predjamski grad, ki je meril približno dva metra krat meter in pol, vseboval je približno 30.000 kock. Delal ga je dve leti, od tega je šlo pol leta le za načrtovanje in preračunavanje dimenzij kock. Investicija je stala približno 6.000 evrov, samo streha gradu je stala 400 evrov. »Se pa ta investicija na nek način vseeno povrne,« pravi, »saj ko so kocke kupljene, potem so tvoje in z njimi lahko gradiš znova in znova. Zadeva se namreč reciklira.« Povedal je tudi, da je bil Predjamski grad pol leta razstavljen v Narodnem muzeju.

Večina teh stavb je že razstavljena na prafaktorje, cela sta le še Vila de Seppi in Celjski dom. Sicer s svojimi izdelki hodi tudi po Evropi in jih razstavlja. Njegov LEGO opus si je mogoče ogledati tudi v virtualni galeriji.

Polona Miselj in David Trček z apokaliptičnim LEGO mestom. Foto: Katja Gantar

Med obiskovalci dogodka smo našli še dva slovenska LEGO umetnika, ki delujeta v tandemu, in sicer Polono Miselj in Davida Trčka. Svoje LEGO mesto z naslovom Apocalypsebürg am See sta prvič predstavila tudi širši slovenski javnosti, sicer sta bolj dejavna v tujini. Ime umetnije izhaja iz filma LEGO film 2, sam izdelek vsebuje približno 5.000 kosov kock, povesta. Gradila sta ga približno pol leta. Pravita, da običajno ustvarjata skupaj, a si pri delu puščata umetniško svobodo.

Na dogodku Planet kock je bilo kaj videti. Foto: Katja Gantar

S4

Dogodek je bil vsekakor vreden obiska. Tisti, ki so si zanj vzeli dovolj časa, so poleg obilice navdiha in dobre volje domov, lahko odnesel tudi novo znanje, saj so vzporedno z razstavo na sejmu veš čas potekale izobraževalno-zabavne delavnice: LEGO robotika, prosto igranje z LEGO kockami, igranje družabnih iger, ki so bile zgrajene iz priljubljenih kock (križec krožec, ugani kdo, štiri v vrsto …), vožnja z LEGO gokartom in še kaj. Vsekakor drugo leto spet pridemo!

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice