Skip to content

Dejan Židan v času vodenja Panvite povzročil razcvet nelegalnega obrednega klanja v Sloveniji?

»Prepovedana vam je mrhovina, kri, meso prašiča, kar je bilo zaklano v imenu kakega drugega (božanstva) kot Boga, kar je bilo zadavljeno, ubito z udarcem, strmoglavilo (v smrt)« (Kor’an 5:3)

Koran prepoveduje omamljanje živali, Zakon o zaščiti živali v svojem 25. členu pa nalaga, da morajo biti živali pred zakolom omamljena. Ravno to, je jabolko spora, ki je privedlo tako daleč, da se je Slovenska muslimanska skupnost (SMS) v podpori ustavnega sodnika Andraža Terška obrnila na Ustavno sodišče (o tem smo v Slovencu že poročali).

Andraž Teršek foto:www.tax-fin-lex.si

Pravnik Andraž Teršek je mnenja, da so muslimanom v Sloveniji s tem zakonom kršene človekove pravice, kajti zakol brez omamljanja je bistveni element HALAL, posledično tudi spoštovanja in dostojanstva islamske skupnosti.

Da bi bila žrtvena žival v verskem smislu sprejemljiva, morajo biti izpolnjeni nekateri osnovni pogoji:
1. Oseba, ki zakolje žival, mora biti musliman (izjemoma je lahko tudi kristjan ali jud).
2. Treba je sprejeti nijet (namen, odločitev).
3. Oseba, ki žrtvuje žival, mora biti mentalno zdrava in prisebna.
4. Izgovoriti “Bismillah Allahu Akbar” pred zakolom (v prevodu: “V imenu Boga. Bog je velik.”).
5. Prerezati vratni žili, sapnik in požiralnik.

V Slovencu smo že poročali, da ima več slovenskih proizvajalcev certifikat HALAL in izpostavili primer Panvite. Do danes od njih in od nobenega drugega proizvajalca hrane, ki se ponaša s certifikatom Halal, še vedno nismo dobili odgovora, ali njihovi mesarji med zakolom vzklikajo “V imenu Boga” oz. “Bismillah Allahu Akbar.” Mesarji, ki so klali za certifikat HALAL povedo, da so zagato okoli obračanja glave živali v smeri Meke rešili tako, da je prišel strokovnjak, določil smer Meke in so jo trajno označili, da so se lahko orientirali, glede vzklikanja in drugih okultnih zahtev certifikata pa so vsi skrivnostno zadrzani.

Je Židan kot prvak Panvite s prikrivanjem dejstev povzrocil razcvet Halal hrane?

Tibor Šimonka, Perutnina Ptuj, mag. Dejan Židan, mag. Peter Polanič, Skupina Panvita, foto Si21.com

Na vodstvo Panvita smo poslali vprašanje od kdaj ima Panvita certifikat HALAL, žal nam podatka še niso uspeli, ali niso želeli posredovati. Kot je moč razbrati iz zgodovinske časovnice Panvite, so na sejmu v Parizu v mesecu oktobru 2008, ko jo je vodil zdajsnji kmetijski minister in  predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan, predstavili svoj program HALAL. Ta je baziral na piščančjem mesu in izdelkih narejenih iz surovine piščancev, ki so rejeni v Sloveniji. Pred tem datumom HALAL v certifikatih Panvite ni bil omenjen.

Dejan Židan je bil od januarja 2007 predsednik uprave Skupine Panvita. Torej v času, ko je Panvita najverjetneje pridobila certifikat. Vprašanje o tem, ali je bil Židan pripeljal certifikat HALAL v Panvito smo poslali tudi na ministrstvo za Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vendar tudi tam skrivnostno molčijo. Kdor molči, pa pregovorno desetm odgovori.

Dvoličnost ministra Židana

Vlada RS je kasneje, leta 2013, na predloga Ministrstva za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano, ki ga je vodil Židan, in direktorice Veterinarske uprave dr. Vide Čadonič Špelič, sprejela novelo Zakona o zaščiti živali. Med drugim so bili argumenti, da pred novelo Zakona ni bilo podane nobene vloge za obredno klanje, zato so bili mnenja, da se v Sloveniji izvaja le klanje z omamljanjem, ter podali obrazložitev, da podjetja s certifikatom HALAL lahko še naprej opravljajo svojo storitev.

Minister Židan je takrat celo izrekel besede »Kaj boste v prihodnosti zahtevali? Kamenjanje žensk?« in so te besede po mnenju Terška ponižujoče in nespoštljivo do SMS. Močna izjava in boj za nekoga, ki je še nekaj let pred tem se ponašal z uvedbo certifikata HALAL, v enem največjih mesnopredelovalnih podjetij v Sloveniji.

Je Židan prikrival muslimansko obredno klanje Slovencem? foto 24ur.com

Kariera trenutnega kmetijskega ministra Dejana Židana je prepletena z izmenično podporo in zaviranjem proizvodnje mesa po muslimanskih obrednih postopkih. Najbolj sporno je dejstvo, da je Židan, kot takratni predsednik uprave Skupine Panvita moral vedeti, da gre pri novih postopkih zakola dejansko za muslimansko obredno klanje, pri kateremu mesarji morajo vzklikati “Bismillah Allahu Akbar” pri zakolu vsake živali posebej.

Panvita je takrat spremenjene izdelke obredno zaklanih živali dala na slovenski trg ob vedenju, da ima z uživanjem takšnega mesa moralne ali verske zadržke večina nemuslimanov, pri čemer je spremembo identificirala le nova oznaka Halal na izdelkih. Ob tem so zamolčali kaj vse se za tem certifikatom skriva. To neetično prakso zavajanja potrošnikov je Židan s tem še poglobil, ko pa je postal prvi mož slovenskega kmetijstva pa je mižal tudi pri nepravilnostih glede obrednega zakola, ki so jih za njim ponavljali drugi slovenski proizvajalci mesa.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
4 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Tonka P.
Tonka P.
6 years ago

Saj ne moreš verjeti, to pa je en pravi socialni demokrat.

Neja
Neja
6 years ago

Ne kupim ničesar več od Panvite!!!Ti ŽIDan pa si največji izmeček sodobne družbe,mučitelj živali,ki že tako nimajo nobenih pravic in IZDAJALEC Slovenskega naroda.Fuj gnoj..tudi Pahorja ne bom več volila!!!Jebal te halal ŽIDan…če ga hočejo imeti,se naj poberejo v muslimanske države..pa ti z njimi vred!!!

Marina
Marina
6 years ago

In kaj bo zdaj iz tega? Nič. Psi lajajo, karavana gre dalje. Malo še, pa bodo cerkveni zvonovi nehali zvoniti….

Milan
Milan
5 years ago

In ta imbecil je še predsednik DZ,bravo slovenceljni -FUJ.

Prijava na e-novice