Skip to content

Razkrivamo: Slovenske klavnice z upoštevanjem določil Halal kršijo zakon!

Kaj Slovenci jemo je v zadnjem času postala zelo pomembno. Prav tako se vse bolj osredotočamo na to, da bi ustregli različnim skupinam, ne glede na versko prepričanje, alergije, intolernace, ali zgolj modne muhe. Vendar v tej zgodbi izstopajo ravno ti, ki imajo zahteve zaradi verskega prepričanja. Mogoče ne bi bili toliko pozorni, če ne bi upravni sodnik Andraž Teršek pomagal Slovenski muslimanski skupnosti pri upravnem sporu zaradi 25. člena Zakona o zaščiti živali (o tem smo v Slovencu že poročali).

HALAL zahteva zakol brez omame, zakonodaja tega ne dopušča. Slovenske klavnice zavestno kršijo zakon?

V svoji vlogi Andraž Teršek navaja, da so z 25. členom Zakona o zaščiti živali muslimanom kršene človekove pravice, saj ne morejo živali ubiti tako kot jim veleva vera. Namreč Halal predpisuje, da živali pred zakolom ne sme biti omamljena, morajo biti ločene in ne smejo videti priprave noža, ali zakol svoje sotrpinke, glava živali mora biti obrnjena v smeri proti Meki in obredno klanje se mora zgoditi v imenu Alaha.

Vprašanje klavnicam, ki imajo certifikat Halal smo poslali vprašanje, če spoštujejo vse zapovedi Halala, ter živali ne omamljajo, kot to zahteva Halal in odgovor dobili zgolj od Panvite. “Naša proizvodnja je industrijska, avtomatizirana in v celoti v skladu s slovensko zakonodajo. Tudi omamljanje živali je v celoti v skladu s slovensko zakonodajo,” so zapisali v svojem odgovoru.

Slovenski mesarji pred zakolom “ruknejo” kakšen šnops

Glede na to, da je del Halal tudi vzklikanje “v imenu Alaha” med zakolom, smo mesarje, ki opravljajo tovrstno delo povprašali, kako ta zakol zgleda. Naši viri so nam razložili, da nihče ne izreka besed “v imenu Alaha”, da so sicer v mesnici oznake, kje naj bi bila Meka, a nihče ne obrača glave v to smer, prav tako je delo rutinsko, avtomatično, ter nihče ne skrbi za to, da živali ne bi videla pripravo noža, ali drugo žival, ki jo čaka sigurna smrt, ker jih omamljajo. Še več, povedali so, da pred zakolom “ruknejo” kakšen šilček šnopsa, da je delo lažje. Težko bi rekli, da je takšen mesar kompetenten za tovrstno klanje, ali da je “čist”, konec koncev je alkohol v islamski veri prepovedan.

Slovenska muslimanska skupnost, ki podaja certifikate molči

Židanov prehranski varuh molči pred njegovimi hudimi kršitvami in zavajanjem potrošnikov iz časov, ko je Židan še vodil Panvito.

Podatki so očitno nasprotujoči. Nekdo tukaj zavaja, kdo nas je zanimalo in smo vprašanje o Halal certifikatu poslali na Slovensko muslimansko skupnost, ter povprašali, katere pogoje mora klavnica upoštevati, da ta certifikat dobi. Do danes pojasnila še nismo dobili.

Nerazumljivo je, da je sprožen upravni spor, ki očita kršenje človekovih pravic muslimanov, če se sme pri certifikatu dovoliti tudi omamljanje živali, če temu ni tako, ali klavnica kršijo zakon, ali pa zavajajo potrošnike. V Slovencu preverjamo, kaj o tem, da tisoče Slovencev nevede uživa obredno zaklano hrano meni Varuh za varno hrano, dr. Jože Podgoršek, sicer velik prijatelj ministra Židana.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
5 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Andrej
6 years ago

marš u tri pizde materne halal pa v imenu alaha pa ne vem kaj še vse! pa kje živimo? v pakistanu ali v sloveniji? nabijem vam na kurac islamsko skupnost pa njihove običaje, naj jih izvajajo doma, tu pa nebojo

Bilal
Bilal
6 years ago

Koljem vlaha u ime Allaha 😀

Tine
Tine
6 years ago

Pa kwa koji kurac a zdj se bomo pa mi prilagajal drugim al kaj. Nimam proti nobenmu nc ampak ce ti kj ni všeč kwa delaš pol v sloveniji. Jebi ga ce prids sm bos delu tko kot je zakon pr ns ce pa ne pa spokej…

Minovak
Minovak
6 years ago

Judovstvo je staro 3000 let, krščanstvo 2000 let, islam pa komaj 700 let. In ravno za to razliko so za nami, ter še dolgo bodo. Mi pa bomo klali živino kot pred 2000 leti, a ne! Obredno klanje pa lahko opravljajo na svojem pesku, če hočejo, tukaj smo pa mi gospodar!!!

Josip
Josip
6 years ago

Slovenija se le lepo počasi spreminja iz krščanske v islamsko državo.

Prijava na e-novice