Naprej na vsebino

Adventni venček

Danes so v marsikateri družini na mizo postavili adventni venček in prižgali svečko. Namreč začel se je adventni čas, čas ko se po krščanski tradiciji in bogoslužju pripravljajo verniki na prihod odrešenika – Jezusa Kristusa. Čas v katerem se verniki spomnijo na Jezusa, s svojimi dobrimi deli in prijaznostjo sledijo Jezusovem vzgledu.

Advent, latinsko adventus pomeni prihod, ter se začne 4 tedne pred Božičem. Z božičem se začne tudi novo liturgično leto. Po pravoslavnem koledarju advent obsega kar 6 tedne pred božičem in je v duhu posta, odrekanj.

Izvor pri Keltih

Kakor mnogi krščanski običaji, tudi advent ne izhaja iz krščanstva. Zametke adventnih venčkov, ki danes zaznamuje adventni čas poznamo nekje od baroka, nekaj desetletij pa imajo današnjo obliko. Sam izvor venčka s svečami izhaja iz časa starih Keltov.

Kelti so imeli obrede povezane z naravo in so med drugim častili sonce. Ob zimskem solsticiju so molili in prosili, da se sonce vrne, ter jim zagotovi toploto, svetlobo s tem pa novo življenje. Osrednje mesto molitve je imel venček življenja, narejen iz zimzelenih rastlin. Oblika kroga je simbolizirala neskončni krog življenja in vrnitev bolj ugodnih letnih časov. Zimzelene rastline so ponazarjale moč zemlje, ki se lahko vedno znova obnovi in rodi. Sveče so simbolizirale svetlobo in novo življenje.

Krščanska tradicija

Če ravno je v krščanstvu adventni čas prispodoba prihoda Odrešenika, je simbolika adventnega venčka skoraj identična keltski. Adventni venček v pravem pomenu besede mora biti okrogel, narejen z zimzelenimi rastlinami in vsebuje 4 ali 5 sveč, štiri sveče so vijolične, ali modre, peta pa je bela. A v času potrošništva in modernizacije, je ta oblika ponekod preprosto izginila, ter so v ospredju le 4 sveče, ki napovedujejo prihod Božička, »svetega« moža, ki prinese darila.

Okrogla oblika venčka simbolizira večnost, Boga, ki nima ne začetka, ne konca. Sveče so simbol luči Boga. Sveče morajo biti vijolične oziroma modre, saj le te simbolizirajo spokornost, post, pričakovanje. Če je sveč 5, je zadnja bela in je znamenje Jezusa. Sveče naj bi opomnile, da je bil Jezus Kristus luč, svetloba, ki je prinesel noči, svetlobo, nekaj novega, novo življenje in novo upanje. Vsak teden se prižge nova, dodatna, kar je simbol, da našo temo, strah in obup razsvetljuje svetloba, ki daje upanje na boljše čase.

Vsaka sveča ima svoj simbol. Prva predstavlja pričakovanje in upanje. Druga je simbol miru, tretja veselja in je lahko tudi roza barve. Četrta je simbol ljubezni. Kot že povedano je peta Kristusova.

Zimzeleno rastlinje je simbol moči, večnosti, ki je rezervirana za Boga.

Vsekakor adventni čas in decembrsko vzdušje v ljudi naseli poseben čar. Če ravno je bilo leto hudo, boleče in vse prej kot srečno, se zdi, da se v tem času marsikaj pozabi, oprosti in se začrtajo novi načrti. Naj vam adventni čas mine v duhu pričakovanja, upanja, miru, veselja in ljubezni.

Ines Logar

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice