Naprej na vsebino

Vsega so krive ljubice?

Tole božično – novoletno vzdušje je najbolj lunitanrno obdobje v celem letu. Vse v slogu neke namišljene dobrote, faket family, odpuščanj že ne vem česa in delanje planov, ki ne bodo nikoli uresničenih. Družina pretirano ždi skupaj in kot je Smolar že zapisal: »Bog ne daj, da bi crknu televizor,« dodajam, Wi – fi. Polno laži, igrane prijaznosti, nasmehov in onih puhlih voščil, milijonkrat kopiranih, ter preposlanih dalje, že desetletja starih. Letos je bilo še posebno noro leto, kot da bo konec sveta. Logika večina naroda, če nimaš kupiš na posojilo, če ga imaš, pa na zaloga. Pa dajte mi razložiti kaj boste z vso to hrano, darili, ali je res vse to potrebno? Da ne zgubljam besed o onih kvazi dobrotnikih, ki se nastavijo pred fotografske objektive in pozirajo, da bo ja širna Slovenija vedela, da so enemu dečki, deklici omogočili darilo. Dobrotnik ne potrebuje medijskega blišča, da iz srca in to je to. In če se sprašujete kaj ima s tem ljubica, v bistvu vse … Ona je kriva za to, da moški v tem času kupi svoji ženi, otrokom pregrešno draga darila, da utiša vest, zaradi nje se smeje in igra happy family, zaradi nje cele praznike trpi in se sprašuje, če slučajno ljubica ne bo popizdla in ga poklicala, ter želela biti z njim. Torej ljubica je kriva vsega … in jaz verjamem v Božička, Velikonočnega zajčka, Zobne vile, škrate in vilince.

Ljubica ni kriva ničesar, izvir krivde je veliko globlji, a za razumevanje je potrebno iti v globino, ki jo večina nima. Večina žena svoje napaka, napačne odločitve raje zapakira v paket – »jaz že nisem odgovorna, on je skočil, ona _____ (vstavi po želji) ga je zavedla«. Temu potem sledi zasledovanje, grožnje, obrekovanje, nadzorovanje in kup kaznivih dejanj, ki jih mož ne prijavi zaradi sramote, ljubica pa ne zaradi strahu. Logika žena pa preprosta, če mu grozim in vzamem vajeti v roke bo ostal, ona pa bo osramočena. Kdo je tisti tu, ki je osramočen? Ljubica, ki se je pač zapalila iz takšnih, ali drugačnih razlogov na vezanega, ter je vedela v kaj se spušča, mož, ki je imel že globoko v sebi na vrh glave svoje lažne družine, ali žena, ki je tako egoistična, da vidi le sebe? In ne mi razlagati o tem, kako so nekatere ženske packaste in osvajajo samo poročene, ker se s tem okoristijo. Packe so tiste, ki se dol daja s kom za službo, ter pri tem vedo, da nimajo pojma o želeni službi. A še vedno je neumen moški, ki na to pristane. Kako gnusiti se moraš sam sebi, da veš, da boš naredil eno črtico več samo za to, ker bi osebek na drugi strani želel imeti nekaj od tebe? Šit potem še, če je to hlod v postelji. Za slab sex potem postavijo svojo glavo na tnalo.

A da se vrnem k temu, kaj so žene sposobne narediti. Nekako ne razumem logike v tem, da možu zagroziš, da ostane s tabo. A se nikoli ne vprašate, kolikokrat se je že to zgodilo, pa niste vedeli? In predvsem, ali res mislite, da bo vaša grožnja zalegla? Ne bo, le naslednjič bo pri skoku bolj previden. Ni je grožnje na tem svetu, ki bi moškega ustavila, ko začne razmišljati z napačno glavo. In zgolj vprašanje za žene: kako lahko živite s tem, ko veste, da je nekdo z vami, ker mu grozite, ne pa zaradi tega, ker vas ima rad? Je res status, ter navidezna sreča vredna toliko?

Najbolj neumno, kar lahko žene naredijo je ravno to, da napadaje ljubice. To bi morali zakonsko sankcionirati, ali obdavčiti. Od kod vam ideja, da če napadete ljubico, boste rešile zakon, predvsem kako se lahko spustite tako nizko? Res ne cenite sebe? Kaj je ona kriva? To, da je vašega moža poslušala, da je bila v danem trenutku najboljša izbira, da ga bolje obdela kot ve, da je dala noge narazen, da ga izkorišča? Zakaj je ona ljubica ve samo ona, njemu se niti sanja ne zakaj je ona z njim, če ravno mu reče, da ga ima rada, ter si želi z njim dom, otroke in družino. Ona je še preden se je dala dol z njim naredila plan, zakaj bo z njim, kako dolgo in če ga bo obdržala. Bolj kot je žena pasja, večji je izziv. Če ste mislile, da vas one ne preverijo, ste se pošteno motile. Vedo o vas več, kot ve o njih. Hkrati pa v pogovoru z vašim možem črpajo vse informacije, ki jih vodijo k želenim cilju. One vodijo odnos, če ravno kot tupike sedijo ob telefonu in čakajo na on klic. A za prvi korak niso krive. Tako kot roba v trgovini ni kriva za to, da jo kupimo. Vašega moža v trgovino ste postavile ve, vajin odnos, vajina zgodovina, če vam je to všeč, ali ne. Ljubice so le naključni kupec, ki si je privoščil nekaj kar si je želel, iskal …

Torej ona globina, ki je nihče nima, no mogoče kdo, ki dela ogromno na sebi, a še teh je tako zanemarljiv procent, da je škoda besed, je bistvo vzroka za ljubico. Ko sem v študijskih letih slišal ono teorijo, da je vse shranjeno v naši podzavesti in da je zelo pomembno v kakšni družini smo živeli, sem mislil, da se zajebavajo z mano. To sem si nekako tako predstavil, da ker mi mama pri 2 letih ni žela kupiti motorja, sem jaz zdaj »varalica«. Tega nisem mogel sprejeti, ker da ga namočim sem se odločil sam, tako da mama s tem nima nič. Mi je pa bila ta teorija zelo dober argument za početje neumnosti … ker jaz nisem hotel biti »bad gay«, samo me mama zanemarjala, oče pretepal, pa zdaj ne najdem sebe. In vsi psihologi in kvazi strokovnjaki srečni, ker sem v stiku s tem, a moram zdaj najti še način, da to oprostim in začnem živeti svoje življenje. Komu za vraga naj oprostim to, da sem idiot – sebi lahko, mama in oče s tem nimata nič. Predvsem pa to ni tista globina, ki je tu zahtevana, ampak iskanje dežurnega krivca za naše napake. Globina, ki bi morala biti pri vsakemu človeku, se začne v njem samem. Le on je tisti, ki ve kaj in kdo je, kaj si želi, kaj ga boli, kaj sanja, a večino tega ne priplava na površje. Koliko vez se je začelo na zabavi, ali ob kavi, ter končalo v nikakvem, a vzdržnem zakonu? Ogromno. Logika v ozadju: prva kava … prvi poljub … je dokaj OK … še več kav in postelja … dokaj OK … čas mineva … spoznaš starše … je dokaj OK … po nekem času vsi pričakujejo … da par naredi korak naprej, ker se tako spodobi. Čas poskusa je mimo, zdaj je čas za akcijo. Pa je res? Koliko parov si takrat resnično upa pogledati v oči in reči, hvala za sodelovanje, a mislim, da zmoreva oba več kot to, da je dokaj OK? Malo, zelo malo. Ker je računica preprosto taka: hrana – dobra, sex – zadovoljiv (bolj pomembna je »ljubezen«), finančno stanje – dobro, cilji – so neki … torej so kljukice narejene, če so metuljčki že zdavnaj odleteli, če se je svet začel spet vrteti ni pomembno, če ravno se včasih zalotiš, ko misli pobegnejo drugam. To ni ljubezen, to je le pogodba, dveh strank z enakimi pričakovanji. No in naredimo akcijo. Sledi »štalca in kravca«, ne vedno v tem vrstnem redu, a nihče si tu ne pogleda v oči in si reče, na živce mi greš, ne čutim več onega pravega, saj je s tabo lepo, a to ni več to. Ker to se ne dela. Je potrebno malce potrpeti, saj so vedno vzponi in padci. Res je so, a ne na področju iskrenosti, tam je, ali si iskren, ali nisi. In bolj kot potiskaš resnico stran, več laži se nabira in v neki točki živiš v zlaganem življenju, ko ne veš več kdo in kaj si. Ničesar več ne čutiš, je le rutina, trenutek, ki se odvija, ter čakaš in čakaš, kaj bo sledilo. Mrtev človek si. Nekaj še poskušaš spremenite, a ker ne narediš to iskreno je vse brez veze. V bistvu pa sploh ne veš več kaj je tisto, kar bi ti spet pognalo kri po žilah. Eni to omamo poiščejo v odvisnosti, športu ali ljubici.

Ljubica je tista, ki vsaj za trenutek prebudi čustva, ki so bila zakopana, označena z oznako NEVARNO, ter STROGO ZAUPNO. A hkrati odpre nov val vprašanj, ali je to stanje adrenalina začasno, ali je ona tista, ki bo to ohranila? Nihče tega odgovora ne pozna, lahko pa upa. Posledično je lažje ljubico ob prvem trenutku, ko adrenalin pade, zapustiti, ker eno tako že imamo doma. Kdo pa je nor, da bo še enkrat šel čez to, pa se ukvarjal z ločitvijo, sodiščem, CSD, delitvijo premoženja in ostalim šitom. Le norec! A tudi teh je nekaj. Rešitev pa sila preprosta, iskrenost … mož, ki bi si upal priznati, da njegov zdržen zakon ni to, ampak mila oblika pekla, bi šel in ga ne položaj v družbi, ne materialna dobrina, ne otroci, pes… ne bi zadržali. Šel bi in sledil svojemu srcu. Ljubice ne bi bilo, ker bi bil samski, bi pa lahko bila ona vzrok, da bi se malce pogovoril z notranjim jazom, ter ugotovil, kaj je tisto, kar si želi. Če je to obe, bi obema povedal svojo odločitev, ter tvegal le to, da ne bi bili za stvar, če pa … Jerry Springer here we come. A ker nič od tega ne naredi, je potem ljubica številka 1, 2, 3 … in tako dalje toliko časa, kot se mu vstane oziroma ima denar za viagro. Vmes bo vsaj za eno ženo izvedela, naredila sceno, ker to, da bi bila dama, ni pričakovati. Življenje teče dalje, vsi na videz srečni, a globoko v sebi ranjeni.

Za pekel ni kriv kdo drug, mi smo njegovi stvaritelji in uporabniki. Le mi imamo ključ do omarice OFF. Zelo težko pa je to dojeti, če je lažje krivdo valiti na druge, na ljubico, na starše, župnika učitelja, sošolca, moške, ženske … dokler bomo kralji izgovorov, bomo kralji pekla, ko bomo rekli, da je dovolj tega, da je čas, da je naše življenje res naše, bo marsikatera služba propadla in tudi ljubice bodo le zgodovinske osebe davnine.

Novo leto je čas za nove začetke, dajte si dovoljenje in ga začnite iskreno. Mogoče bo težko leto, a na koncu boste ostali le vi, brez mask, z iskrenimi ljudmi, ki vas bodo sprejeli takšnega kot ste. In če boste imeli srečo, bo to žena, ali ljubica. Le upajte si.

Alfa Samec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice