Skip to content

Zakaj bi bil prostovoljec?

Zagotovo ste že kdaj nekomu priskočili na pomoč – morda ste mu pomagali pri pripravi na šolski test, morda ste starejši gospe pomagali varno prečkati cesto, ali pa ste izgubljenemu kužku pomagali poiskati lastnika. Se še spomnite, kako ste se počutili po tem dejanju? Prostovoljstvo v Sloveniji še zmeraj živi, vendar ni dovolj cenjeno.

Kaj je prostovoljstvo?

Po definiciji je prostovoljstvo odziv civilne družbe na raznovrstne potrebe ljudi, je oblika aktivnega in altruističnega delovanja posameznikov, ki prispeva k razvijanju vrednot solidarnosti. Gre za opravljanje različnih del, za katera prostovoljec ne dobi plačila, temveč z njimi prispeva k boljšemu življenju posameznika ali skupine v družbi in ščiti interese tistih, ki so ogroženi ali na nek način odrinjeni od družbe. Deluje na različnih področjih, najpogosteje pa ga srečujemo na socialnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem, vzgojnem in okoljevarstvenem področju. In kaj je pri tem dobrega? Da je lahko prostovoljec čisto vsak, ne glede na spol in starost, na družbeni položaj ali versko prepričanje, na ekonomsko izhodišče in zaposlitveni status.

Obstajata 2 obliki prostovoljnega dela

Ločimo neformalno in formalno prostovoljstvo. Pri prvem gre za delo, ki ga posameznik priložnostno opravi za nekoga drugega – gre torej za dogovor med prostovoljcem in uporabnikom, pri čemer je lahko povezava le kratkotrajna ali dolgotrajna. Formalno prostovoljstvo pa pomeni, da odnos med prostovoljcem in uporabnikom uredi in organizira določena organizacija, ki ves čas nadzira sodelovanje med obema stranema.

Zakaj ima prostovoljstvo tako velik pomen za družbo?

Marsikdo bi se ob tem vprašal, zakaj opravljati delo, za katerega ne bomo plačani. Smisel prostovoljstva ni le pomoč drugim, torej delo v družbeno korist, temveč tudi delo v individualno korist – prostovoljec z opravljanjem različnih del pridobi socialne veščine in izkušnje, ki mu lahko pridejo prav tudi pri iskanju redne zaposlitve. Prostovoljstvo je tako odlična priložnost za osebno rast, saj nam daje občutek zadovoljstva in občutek, da smo morda nekomu spremenili življenje, da nam je nekdo hvaležen.

Nadalje pa ima prostovoljstvo zelo velik pomen tudi za družbo in ne le za tisto, ki jo poznamo danes, temveč tudi za ljudi, ki prihajajo na svet za nami. S prostovoljstvom lahko izboljšamo kakovost življenja v družbi, branimo interese posameznikov in skupin, ki so potisnjene na rob ali izločene iz družbe in kot smo že omenili, ima prostovoljstvo velik pomen tudi za prihodnost vseh nas, saj prispeva k socialnemu napredku družbe.

Kakšen bi bil svet brez prostovoljcev?

Danes smo priča naravnim in humanitarnim katastrofam – dogodkom, zaradi katerih se ljudje združijo z namenom, da bi pomagali tistim, ki jih je nesreča prizadela. Če ne bi obstajalo prostovoljstvo, bi se kot zelo obširna družba zelo težko odzvali na tovrstne nesreče, poleg tega pa ne bi mogli spodbujati sobivanja z naravo.

Kako je s prostovoljstvom v Sloveniji?

V Sloveniji je bila leta 2013 opravljena raziskava, v kateri so raziskovalci ugotovili, da največ prostovoljskega dela pri nas opravijo ženske, zanimivo pa je, da je večina prostovoljcev starejših od 60 let. Tukaj se pojavi vprašanje, ali bi morda morali poiskati načine, da bi k prostovoljstvu pristopilo več mladih ljudi. Potrebno bi bilo zagotoviti, da bi otroci že v osnovni šoli spoznali prednosti prostovoljstva, prav tako pa bi bilo tudi dobro promovirati resnične zgodbe prostovoljcev.

Za vas smo poiskali še nekaj razlogov za prostovoljstvo

Prostovoljci brez dvoma izstopajo iz družbe, saj delajo v dobro narave in družbe, za kar ne pričakujejo nobenega plačila. Koliko dobrote se mora skrivati v človeku za tako plemenita dejanja in za boljši jutri nas vseh? Oni so tisti, zaradi katerih je družba plemenitejša. Ponujamo vam še nekaj razlogov, zakaj postati prostovoljec:

  • nudenje pomoči in podpore tistim, ki so je najbolj potrebni,
  • priložnost za spoznavanje novih ljudi in sklepanje novih prijateljstev,
  • druženje z različnimi ljudmi,
  • kakovostno preživljanje prostega časa,
  • razvijanje lastne osebnosti,
  • pridobivanje novih vrednot,
  • pridobivanje novih znanj in izkušenj, ki jih lahko izkoristiš sebi v prid,
  • spoznavanje lastnih sposobnosti, spretnosti in znanj.

Kaj pomeni prostovoljstvo prostovoljcem?

Biti prostovoljec pomeni, da si prijazen do ljudi, ki potrebujejo pomoč, da se družiš z različnimi generacijami, da starejšim krajšaš čas, da se od njih kaj novega naučiš in da delo opravljaš s srcem in dušo. Če osrečimo nekoga z dobrim dejanjem, potem osrečimo tudi sebe. Odprimo svoje srce tistim, ki so se iz takšnih ali drugačnih razlogov znašli v hudi stiski.

Kako lahko postanem prostovoljec?

Najprej razmislite, na katerem področju želite opravljati prostovoljno delo, nato pa lahko želeno delo poiščete kar s pomočjo brskalnika in sicer v Posredovalnici prostih del, ogledate pa si lahko tudi članice Slovenske mreže prostovoljnih organizacij. Če si želite delo opravljati redno, se lahko registrirate kot prostovoljec in vas bodo organizacije kontaktirale same. Slovenska filantropija organizira tudi uvodno usposabljanje za prostovoljce. Prostovoljno delo resda ni plačano, je pa zato opaženo in zahvalno.

“Ena od velikih skrivnosti življenja je, da je zares kaj vredno le tisto, kar naredimo za druge.”(Lewis Carroll)

Sara Savec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice