Skip to content

Franc Bogovič: Kot slovenski poslanec si bom prizadeval za posodobitev kmetijske politike!

Evropski poslanec Franc Bogovič je bil leta 2014 izvoljen za poslanca Republike Slovenije v Evropskem parlamentu, kjer zastopa Slovensko ljudsko stranko v politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP). Pred tem je bil tudi dvakrat zapored izvoljeni poslanec Državnega zbora RS (v petem in šestem mandatu DZ RS, v letih 2008 in 2011). Bil je minister za kmetijstvo in okolje,predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) in tudi podpredsednik SLS. V politiko je vstopil kot mladenič v času slovenske pomladi, in bil poleg pri ustanavljanju Slovenske kmečke zveze, predhodnice Slovenske ljudske stranke in prve ustanovljene slovenske demokratične politične po drugi svetovni vojni. Je velik zagovornik zdrave, doma pridelane hrane, kot tudi ohranitve vode kot naravnega javnega vira. V prostem času se najraje posveča družinskemu nasadu jablan na svoji kmetiji.

Mnogo o vas lahko preberemo na spletu, izvemo iz medijev, a vendar, kako bi na kratko predstavili sebe?

Sem podeželan, eden izmed štirih bratov, rojenih v trdni kmečki družini, kjer sem se naučil, kako delati z zemljo na kmetiji, in si tudi privzgojil temeljne vrednote, kot so družina, poštenost, pravičnost, pa tudi delovne navade.  Po študiju agronomije sem se najprej zaposlil kot kmetijski pospeševalec,  leta 1990 pa me je pot zanesla v podjetniške vode, saj sva z ženo ustanovila družinsko podjetje. Pri 23 letih sem postal predsednik krajevne  skupnosti Koprivnica, , kasneje pa sem 13 let politično pot nadaljeval kot krški župan,  poslanec v državnem zboru RS, minister za kmetijstvo in okolje ter kot poslanec v Evropskem parlamentu, vselej v vrstah Slovenske ljudske stranke. Prosti čas najraje preživljam aktivno v našem domačem nasadu jablan in seveda s svojo družino, pri čemer me navdihujejo najmlajši člani, moji štirje vnuki.

Za vami je dolga poslovna, politična in družinska pot, kaj pa je tisto na kar ste še posebno ponosni?

Na svojo družino, dom, kmetijo. Ponosen sem naš kraj, Krško, ki smo ga uspešno razvili tudi s pomočjo evropskih sredstev, na našo lepo posavsko regijo in seveda na Slovenijo, ki je s svojo raznolikostjo kot tudi očarljivim podeželjem, čudovita. Prav posebej pa sem ponosen, da sem bil 12. maja 1988 v Unionski dvorani, na ustanovnem zboru Kmečke zveze, kjer smo začeli tlakovati pot slovenske samostojnosti in demokracije.

Ste Evropski poslanec pa ste se odločili, da kandidirate za poslanca. V katerem okrožju kandidirate za in predvsem zakaj?

Franc Bogovič: Kandidiram, ker sem prepričan, da SLS sodi v Državni zbor RS

Na državnozborskih volitvah kandidiram v 6 volilni enoti, 6. volilnem okraju – v Krškem. Kandidiram zato, ker sem prepričan, da SLS sodi v Državni zbor RS, in ji pri tem želim pomagati s svojo kandidaturo. SLS je stranka, ki daje stabilnost slovenskemu političnemu prostoru, ima veliko izkušenih kadrov, ki so v preteklosti vodili pomembna ministrstva, in danes vodijo mnoge občine in zagotavljajo razvoj Slovenije. Na osnovi izkušenj, pridobljenih v Evropskem parlamentu, bom poizkusil v Državni zbor RS prinesti več politične kulture, sodelovanja med strankami, strokovnosti. Kot poslanec Državnega zbora RS si bom prizadeval za enakomeren razvoj Slovenije in posodobitev kmetijske politike v Sloveniji. Moj ključni izziv bo vzpostavitev novega razvojnega koncepta Slovenije po principih Pametnih vasi, ki sem ga uspešno uveljavil v Evropskem parlamentu, in bo zapisan v prihodnji kmetijski in kohezijski politiki Evropske unije. S Pametnimi vasmi bomo razvijali slovensko podeželje tako, da bo kakovost življenja na podeželju primerljivo z mestnim, da se bodo odpirala nova delovna mesta in da bodo mladi našli perspektivo v svojem domačem kraju.

V tem volilnem času vse stranke obljubljajo veliko, ter se zdi, da se bomo 4.6. prebudili v deželo, kje se bo cedilo med in mleko. Kaj je tisto, kar je v vašem okrožju nujno spremeniti in kakšne konkretne rešitve ponujate sami, ter veste, da niso le prazne obljube?

Za mojo domačo regijo – Posavje, si bom še naprej aktivno prizadeval za dokončanje projekta izgradnje verige hidroelektrarn na Spodnji Savi, za nadaljnje uresničevanje projekta Zavezništvo za mlade, ki smo ga na mojo pobudo po vzoru EU začeli v Posavju in s katerim želimo mladim omogočiti perspektivne zaposlitve, slovenskemu lokalnemu gospodarstvu pa odlične kadre, ki se jih potrebuje za uspešno delo podjetij in organizacij.

Kaj je tisto, kar bi želeli ljudem sporočiti?

Vrnimo Slovensko ljudsko stranko v parlament! SLS je stranka, ki daje stabilnost slovenskemu političnemu prostoru, in je garant za varno in gospodarno državo, ter skladen razvoj vse Slovenije.

Alenka Gabrovec

*Naročnik prispevka je Slovenska ljudska stranka (SLS), Beethovnova 4, 1000 Ljubljana.

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zdravko
Zdravko
5 years ago

Franci tvoja stranka naj bi šla v koalicijo z Janšo in Toninom. Skupaj ste naredili že dovolj škode. Upam da vam ne uspe priti v parlament.

Prijava na e-novice