Skip to content

Teta Mici: Tašča mora biti zmaj

»…tašča živi blizu nas in mi vse skozi narekuje, kaj smem in kaj ne, pregleduje moje lonce in vse kar naredim, naredim narobe. Svojega imam rada, a noče se seliti, meni pa njegova mama spravlja ob živce…«

Obupana snaha

Draga gospodična lahko bi napisala cel kup šal o taščah. A če vam je prav ali ne, ko najdete osebo, s katero bi želeli preživeti preostanek svojega življenja, dobite ob njem en paketek, ki je lahko nekaj najlepšega, kar bi lahko dobili, ali preprosto nočna mora, za katero upate, da bo zelo hitro minila. Tašča, je lahko v pomoč in podporo, lahko pa je zgolj oseba, ki bo iz raja naredila pekel.

Pravilo, da je dobra tašča tista, ki ne more do vas v copatih, ni nastalo zaradi zlobe nekaterih, vendar velja. Res je, da niso vse tašče nemogoče in da so nekatere prav božji dar, a so prej redkost, kot pravilo. Tašča ni »zlobna«, ker je to v njeni naravi, ampak je predvsem pazljiva in pozorna na svoj zaklad. Res je, da otrok ne rodiš zase, a vsakomer, ki pride mimo, ga ne daš. Tisti, ki bo odpeljal tvoj zaklad bo moral dokazati, da ga je dejansko vreden. Vsakdo želi svojemu otroku najboljše in ravno zaradi te težnje in želje, da bi dobil najboljše in bil predvsem srečen, pride do pretirane previdnosti.

Spor in napetost med snaho in taščo je najlažje zgladiti, če se obe zavedata svoje vloge in si že na samem začetku postavita meje, nista preveč trmaste in bitko obdržita zase. Tašča se mora zavedati, da je sin s to žensko, ker jo ima rad in da se nima nobene pravice vmešavati v njun odnos, predvsem pa ne v snahino življenje, vedenje, kuharske sposobnosti, navade in lastnosti. Takšno kot je, jo je njen otrok sprejel in takšno ima rad. Prav tako ne sme snaha posegati v življenje tašče. Naj bo še tako grozna, sitna, nadležna in nemogoča, je navsezadnje mati njenega ljubljenega. Izsiljevanje naj izbira med njo in mamo, pa jo žal ne bo privedlo daleč, saj bo moški to spretno izkoristil pri naslednjem sporu. Če je le možno je najbolje, da se s svojo taščo usede za mizo in ji jasno postavi meje, poveste svoje mišljenje in skušata najti skupni kompromis. Navsezadnje želita obe srečo in dobro za istega človeka. In nobena ni kriva bolj ali manj, vsaka je v odnos prinesla svoje in skupaj sta ustvarili to vzdušje.

Taščo, ki bo definitivno prinesla težave, lahko prepoznate že v začetku, ko se ta preveč vtika v vaš odnos, vsepovsod je zraven, vedno mora obveljati njena, vaš moški bolj ceni njeno mnenje kot vaše, njo postavlja pred vas in njej ustreže v vsem. Od takšne tašče je bolje zbežati, ker upanje, da bo drugače ko boste živeli daleč stran in ko boste poročeni, bo ostalo zgolj upanje in bo slej kot prej načelo vaš odnos in vodilo k ločitvi.

Snaho, ki je ne želi tašča je ženska, ki je že v samem začetku želi ukazovati, ponižuje, zahteva, da je po njenem in drastično spreminja stvari. Ne spoštuje nikogar, če ni po njenem izsiljuje, spletkari in veliko laže. Dostikrat pa se zgodi, da tašča »zmaj« prisili mladenko v boj, pri tem, pa noče priznati, da je sama ustvarila takšno vzdušje in snaha nima prav nič pri temu, le odzvala se je in bo, če ji boste dovolili popolna snaha.

Boj med taščo in snaho je bitka, ki se vije že stoletja in prav tako bo v prihodnosti. Prenehata ga lahko sami, ko se začneta vesti odgovorno, odraslo in brez obsojan. Navsezadnje obe strmita k istemu cilju, k sreči in harmoniji.

Le vi se boste odločili kako naprej, ali je ljubezen do vašega izbranca dovolj močna, da boste spor rešili, ali pa boste preprosto šli. Niso vsi rezultati dobljenih bitk enaki, včasih je rezultat tudi razhod.

Mici

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice