Skip to content

Podobnik ob razglasitvi zmage SLS in SDS poudaril pomembnost povezovanja in se zahvalil Kanglerju

Velika zmagovalka evropskih volitev je skupna lista SDS in SLS, ki  je dobila 26,4 odstotka glasov in 3 poslanske mandate v Evropskem parlamentu. Dva mandata sta osvojili SD  z 18,57 % in LMŠ  z 15,61 % glasov, enega pa so dobili v NSi z 11,1 %, je sporočil predsednik Državne volilne komisije Anton Gašpar Frantar.

Liste, ki so ostale pod pragom so Levica z 6,34 %, DeSUS 5,65 %, SNS 4,02 %, SAB 4,02 %, Zeleni Slovenije 2,08 %, DOM 1,71 %, Povežimo se 1,64 %, SMC 1,58 %, ZSi 0,68 % in DD 0,52 %. V Evropski parlament so bili tako izvoljeni poslanci: dr. Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič, z liste SD Tanja Fajon in Milan Brglez, z liste LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj, z liste NSi pa Ljudmila Novak.

Slovenci so očitno nagradili sodelovanje med političnima strankama SLS in SDS, mnogi namreč sinočnjo zmago vidijo kot ponovno prebujanje pomladi v Sloveniji. Marjan Podobnik, predsednik SLS se je po objavi rezultatov zahvalil volivkam in volivcem ter vsem, ki so šli na volitve: »Ne gledamo na majhne razlike, ampak na vsebine, ki nas povezujejo. Izjemno pomembno se mi zdi, da sta dve izvorno pomladni stranki našli pot sodelovanja,” je dejal in zaželel da se bo sodelovanje v prihodnosti še okrepilo.” Podobnik se je še posebej zahvalil Francu Kanglerju, ki je po njegovem mnenju največja žrtev montiranih procesov in je mnogim zgled, da je treba vztrajati. Čestital pa je tudi NSi za osvojen poslanski mandat Ljudmile Novak, ki je četrti poslanski mandat EPP iz Slovenije.

Janez Janša je v svojem nagovoru poudaril, da v Evropski parlament pošiljajo ljudi, ki vedo, da se je treba tam trdo boriti za slovenske interese in ugled Slovenije v Evropi. “Naslednje volitve, ki so pred nami, bodo skoraj zagotovo volitve v slovenski državni zbor.” Poudaril je, da so slovenci nagradili povezovanje in zavezništvo med SLS in SDS ter se posebej zahvalil ekipi, vsem volilnim štabom po sloveniji in tudi kandidatom, ki niso bili izvoljeni.

Na novo slovensko pomlad pa bomo Slovenci morali še nekoliko počakati, saj je bil prvi odziv Mateja Tonina nepričakovano hladen. Predsednik Nsi, ki si je od teh volitev obetal mnogo več, je namreč bolj poudarjal razlike med Nsi in zmagovalcema volitev SLS in SDS s svojo oceno, da ima Nsi višjo politično kulturo od niju. Ob tem pa ne moremo mimo dejstva, da je prav zaradi zavrnitve sodelovanja Nsi na skupni pomladni listi EPP zagotovo zgubila en mandat. Skupna lista NSi, SLS in SDS bi pri enakih rezultatih dobila 5 poslanskih mandatov in ponovila zgodovinski uspeh izpred petih let.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice