Skip to content

[Migrantska kriza]: Podobnik predlaga rešitev po vzoru Madžarske

Avtor: Metod Kranjc

Število migrantov v Sloveniji strmo narašča. Po podatkih Slovenske policije so samo letos že obravnavali 7.415 ilegalnih prehodov državne meje, kar je 55,8 odstotkov več kot lani. Ob tem je potrebno poudariti, da je to številka za prijete migrante in je realno število ilegalnih prestopov vsaj še enkrat višje. Slovenska vlada pa ponovno molči, kot bi se ponavljal scenarij prejšnje vlade, ki je ukrepala, ko je bilo že bistveno prepozno.

Vir: Policija

Migrantski žep v Grčiji in Bosni popušča

V kampu Moria a otoku Lesbos so v avgustu zabeležili najvišje število migrantov po letu 2016, ko se je zgodil prvi migrantski val. Ker naj bi bile razmere v Moriji nevzdržne, saj jih je v kampu kapacitete 3.000 ljudi nastanjenih kar 11.000, so se odločili, da bodo migrante premestili v notranjost države, v okolico Atenin Soluna. Ni potrebno posebej pisati, da bodo s tem imeli migranti olajšano pot, da krenejo proti severu in poskrbijo, da meje padejo. Süleman Soyluj, turški notranji minister opozarja: »Soočamo se z največjim valom migracij v zgodovini. Če odpremo zapornice, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev.«

Velike težave ima tudi Bosna in Hercegovina, ki je samo v letošnjem letu zabeležila 30.000 ilegalnih prestopov meje. Migranti so pri njih za enkrat nastanjeni v okolici Bihača in Sarajeva, a ti zbirni centri so prenatrpani kar povečuje število tistih, ki se brez vednosti policiji odpravijo proti severu. Zoran Galić, direktor mejne policije v Bosni je prejšnji mesec sporočil: »Ne moremo sami obvarovati meje,« ter dodal, da potrebuje vsaj še 1.000 novih policistov, da bi lahko mejo vsaj minimalno obvarovali.

Foto: Bljesak.info

Šarčeva vlada težave pometa pod preprogo

Kot bi se ponavljalo leto 2015, ko je takratna Cerarjeva vlada vse skozi razlagala, da migranti ne predstavljajo grožnjo, da smo varni in da vlada obvladuje prostor. Vse ostalo je bilo po Cerarjevo napihovanje, pretiravanje in nabiranje političnih točk. Da samo spomnimo, takrat so na katastrofo prvi opozorili v SLS in pozvali vlado, da naj zapre meje.

Ponovno smo v enaki zgodbi, le igralci so drugi. Tokrat Cerarjeve napake na povsem enak način ponavlja Marjan Šarec. Vlada ponovno razlaga, da ima vse pod kontrolo, da nameščajo tehnične ovire na meji in da so že objavili razpis za nove policiste – nadzornike mej, ki bodo lahko začeli z varovanjem mej šele čez pol leta. SLS pod vodstvom Marjana Podobnika, je včeraj v Državni svet vložila spremembo nekaterih bistvenih zakonov, ki bi glede na izkušnje na Madžarskem drastično zmanjšali ilegalne pristope. Po njihovem predlogu bi bil vsak nezakonit vstop v Slovenijo čez schengensko mejo kazniv sam po sebi in se ga kaznuje z zaporom od 1 do 2 let in izgonom po prestani kazni ter denarno kaznijo od 400 EUR do 1.200 EUR.

Nevladnike, ki pomagajo ilegalnim migrantom plačujemo sami

V Skladu za azil, migracije in vključevanje in sredstev Ministrstva za notranje zadeve RS nameniti za obdobje od 9. 11. 2017 do 30. 6. 2020 je kar 416.267,77 evrov. Primarna naloga nevladnikov ki delajo z migranti je izvajanje programa za pomoč prosilcem za mednarodno zaščito v Azilnem domu, tujcem ter osebam z mednarodno zaščito. Po oceni vrhovnega državnega tožilstva njihova dejanja, npr. usmerjanje nezakonitih migrantov na meji in svetovanje, kako ravnati v policijskih postopkih, ter obiti zakonodajo, ne predstavlja suma kaznivega dejanja. Po vsej verjetnosti le ti nimajo tudi kaj veliko s tem, da nekdo na znanem kraju ob neznanem času pušča hrano in obleko za ilegalne migrante. Policija pa na drugi strani skoraj vsak mesec razkrije tihotapsko celico, ki pomaga pri ilegalnem prehodu meje. Kdo je tisti, ki tu zavaja presodite sami.

Foto: The Budapesr Beacon

Madžari rešili težavo migrantov kljub nasprotovanju Evropske unije

Jasno je, da nas čaka nov migrantski val ne glede na to, kako si vlada zakriva oči. Trenutno še imamo dovolj časa, da poiščemo rešitev, mnogi strokovnjaki pa kot najuspešnejšega ocenjujejo madžarski model. Mogoče bo le težava v tem, da prihaja ideja s strani SLS, s katero je Šarec v konfliktu zaradi uravnavanja zveri. Spomnimo, da premier še vedno ni odgovoril na Podobnikov kmečki dvoboj, zaradi razžalitve na sejmu v Agri, potem ko je Šarec najprej potrdil zahtevam SLS o odstrelu zveri, nato pa se je premislil. Zahteve SLS med tem vlada pospešeno uresničuje, odstrel medvedov se nadaljuje, padel pa je že tudi prvi volk.

Madžarski “model”

Madžarski parlament je lani junija sprejel t.i. zakonski pakt Stop Soros, kljub velikem nasprotovanju Amnesty International in Združenim narodom za begunce (UNHCR) zakon ne krši ustave. Je pa v slabem letu kljub porastu migrantov število ilegalnih prestov na Madžarskem občutno zmanjšal.

Paket Stop Soros je sicer uperjen proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros in ki pomagajo ilegalnim migrantom. Takšno početje bo na Madžarskem po novem kaznivo dejanje. Madžarski parlament je med drugim v svojo ustavo zapisal, da nobena oblast »ne sme vplivati na sestavo madžarskega prebivalstva«, s čimer so nasprotovanje evropskemu kvotnemu sistemu preseljevanja beguncev zapisali tudi v ustavo. Prav tako so omejili pravico do zbiranja in svobode izražanja, ki poslej ne bosta smeli biti uporabljeni v škodo zasebne lastnine državljanov.

Zakon prav tako predvideva do leto dni zapora za osebe ali skupine na Madžarskem, ki pomagajo nezakonitim migrantom oziroma tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil. Zakon predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami.

Slovenija bo ogrožena dokler sedanja vlada ne bo končno dojela, da so ilegalni prehodi mej velika težava, saj pri ilegalnih prehodih ne gre za begunce, ki se ustalijo v prvi varni državi. Vladi RS mora biti na prvem mestu varnost državljanov Republike Slovenije, ne pa, da polagamo upe na nekatere posameznike, ki jim je mar za dolgoročno blaginjo v Sloveniji.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice