Skip to content

[OBISKALI SMO] Živ-žav na 14. Otroškem bazarju

Avtorja: Marko Vidrih, Katja Gantar

Med 14. in 15. septembrom smo na Gospodarskem razstavišču obiskali največjo izobraževalno-sejemsko prireditev za družine v Sloveniji, in sicer 14. Otroški bazar. Prireditev je namenjena predvsem otrokom do 12. leta starosti, staršem, učiteljem, vzgojiteljem, starim staršem in vsem tistim, ki se pri svojem delu oziroma v vsakdanjem življenju srečujejo z otroki.

Med stoterimi stojnicami se je odvijal tudi bogat spremljevalni program na Odru zabave in smeha, kjer je bilo moč zaslediti različne športne, kulturne ali animacijske skupine, ki so s svojimi plesnimi, gledališkimi, čarovniškimi, glasbenimi in drugimi vložki popestrile sejemska dneva. V soboto je nastopil na odru priljubljeni Challe Salle, v nedeljo pa skoraj zimzeleni Ribič Pepe.

Na sejmu je bilo mogoče najti kup informacij, napotkov in nasvetov glede nosečnosti, poroda, starševstva, dojenja, nakupa opreme za dojenčka ter vsakdanjih oziroma didaktičnih pripomočkov za otroke.

Program tematskih delavnic je bil razgiban in zanimiv, otroci so lahko spoznali čudežni svet žuželk, poslušali angleško pravljico, ustvarili svoje milo, pisali razglednice in še kaj.

Andrej Račun, vodnik v Živalskem vrtu Ljubljana, nam je v sklopu tematske delavnice predstavil del sveta žuželk in pajkov. Na stojnici je bilo mogoče v roke dobiti čisto pravega ptičjega pajka, ščurka ali avstralskega paličnjaka. Živalski vrt Ljubljana se po novem lahko ponaša s prenovljenim bazenom morskih levov. Na Otroškem bazarju vsako leto predstavljajo značilnosti posameznih živalskih vrst.

Oba dneva je potekala tudi Bazarkova kuhinja, kjer je omamno dišalo po zanimivih in zdravih dobrotah. Pred vstopom v sejemsko halo je obiskovalce pozdravljal sladoledni tricikel najbolj zdravih naravnih sadnih desertov pri nas – LaPopsi. Solastnica in direktorica podjetja LaPopsi, Neža Mlakar, nam je povedala, da se na Otroškem bazarju predstavljajo predvsem zato, da svoje stranke spoznajo v živo ter jih vprašajo, kako so zadovoljne z njihovim proizvodom, kakšne so njihove želje in kaj bi morda izboljšale. Pohvalila je tudi organizatorja dogodka.

Foto: Katja Gantar

Prvič tudi Festival hišnih ljubljenčkov

Znotraj bazarja se je premierno odvijal tudi Festival hišnih ljubljenčkov, ki je omogočil vsem (bodočim) lastnikom hišnih ljubljenčkov, da se informirajo glede vzgoje, zdravja, prehrane, gibanja in nege svojih hišnih živali. V času sejma je v sodelovanju z Društvom za zaščito živali Ljubljana potekala tudi dobrodelna akcija zbiranja hrane, opreme in igrač za vse zapuščene živali.

Anja Gluvič, vodja pasje šole Mr. Park, ki je na deluje od spomladi letos, je na Otroškem bazarju znotraj Festivala hišnih ljubljenčkov predstavljala novost, posebno pasjo šolo, ki poteka v notranjih prostorih, tako da je delovanje nemoteno neglede na vremenske razmere, ker vreme pri delu s psi večkrat rado zagode. Na bazarju je pasja šola predstavila tudi svojo znano linijo izdelkov za hišne ljubljenčke Mr. Pet.

Zdravje, naravna kozmetika in nega

Andraž Palandačič, strokovni sodelavec podjetja Ars Pharmae, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo prehranskih dopolnil, kjer je velik del izdelkov usmerjen v krepitev imunskega sistema, nam je predstavil njihov najbolj znan produkt iz izvlečka kočevske bele jelke, ki so ga odkrili in razvili sami. Produkt in je sicer zelo močan antioksidant.

Na področju butične kozmetike za mamice je na bazarju izstopalo podjetje LaBri – Vilinska lepota, ki prestavlja in prodaja naravno kozmetiko, predvsem za razvajanje mam in mamic, in sicer od nog do glave. Brigita Lapornik, lastnica podjetja, nam je povedala, da se že nekaj let udeležuje Otroških bazarjev v sklopu t. i. showrooma spletnih trgovin in je z odzivom obiskovalcev izjemno zadovoljna. Showroom spletnih trgovin znotraj manjših kotičkov predstavlja serijo uspešnih slovenskih spletnih trgovin za otroke, mame in družine.

Na sejmu je bilo zaslediti tudi stojnico znane slovenske naravne kozmetike Nelipot, kjer so predstavljali novost: dezodorant, ki je zapakiran v embalažo iz biološko razgradljivih surovin. Natalija Petkovšek, s podjetja Nelipot nam je povedala, da na sejmu doživljajo zelo pozitiven odziv, mnogi namreč želijo njihove dezodorante kupiti na stojnici, kar pa žal ni bilo mogoče.

Podjetje Violeta, ki je najbolj poznano po izdelkih s področja otroške in ženske higiene, je na bazarju predstavljajo novosti in posebnosti svojega asortimana – razgradljive vlažilne robčke, ki se jih lahko meče tudi v WC-školjko, ter posebne higienske vložke s šentjanževko, ki so primerni tudi ob različnih vnetjih.

Inovativno za otroke in odrasle

Za otoke, ki jih zanimajo izumi in tehnika, je med razstavljavci izstopal Inštitut 4.0. Tilen Tomazin, soustanovitelj Inštituta 4.0, nam je povedal, da se pri njih ukvarjajo s poučevanjem robotike in programiranja za osnovnošolce. Gre za zasebno šolo tehnike in robotike v Ljubljani, ki predstavlja tudi največji tovrstni center v Sloveniji. Na Otroški bazar so prišli zato, da se srečajo s svojimi starimi in bodočimi udeleženci tečajev ter da vidijo, kaj vse imajo otroci radi. Letos so na stojnici predstavili spektakularno robotsko roko, ki je prek senzorjev na dotik povezana z elektromotorji in služi kot podaljšek prave roke. Naredili so tudi mehanskega psa, ki preživi brez briketov, ter dvižni most na senzor. Bistvo njihovega prispevka je, da otroci sestavljene robote še sprogramirajo.

Foto: Katja Gantar

Med inovacijami za vsakodnevno lažje bivanje za odrasle se je predstavilo podjetje Aqua Viva, ki se ukvarja z razvojem novih izdelkov, na sejmu pa je izpostavilo svoj vrhunski čistilni sistem Aqua Viva. Le-ta je namenjen splošnemu čiščenju prostora, filtriranju zraka v prostoru, aromaterapiji, dezinfekciji zraka, globinskemu čiščenju vzmetnic, tepihov, sedežnih garnitur in še česa – vse znotraj ene čistilne naprave. Matej Kamner, direktor podjetja, nam je povedal, da je njihov izdelek nepogrešljiv član vsake (mlade) družine, predvsem zaradi povečanih alergij, ki jih je tudi s pomočjo omenjenega izdelka mogoče zmanjšati. Sejem podjetju predstavlja krasno priložnost, da se lahko miru pogovorijo s svojimi strankami.

Animacija, zabava in šport

Izstopajoča in navdušujoča je bila predstavitev dokaj sveže ideje na našem prostoru, in sicer Nogometne hiše. Damijana Čulk, predstavnica podjetja, nam je razložila, da gre za posebno nogometno hišo, ki predstavlja središče športa, zabave in posla, ki želi otrokom in odraslim na 1300 m2 v BTC-ju pričarati nogometno doživetje, ki zajema tudi zgodovino slovenskega nogometa znotraj muzejske nogometne zbirke, ter tisoč in eno različico nogometne igre, tudi v virtualni obliki. Na razstavnem prostoru so se otroci lahko preizkusili v igranju nogometa v 3D-verziji. Sicer je pri njih mogoče praznovati rojstni dan, nudijo varstvo v času nakupov, počitnic, imajo tudi medijsko ter kongresno dvorano, ki se jo lahko najame za poslovne dogodke, teambuildinge itd. Spodbujajo zdrav duh v zdravem telesu.

Dolga vrsta malih navdušencev je ves čas nastajala pred Nerf-poligonom. Luka Perič, animator podjetja Orehov gaj, ki se ukvarja s poslovnimi dogodki in teambuildingi za podjetja ter animacijskimi programi za otroke, nam je povedal, da se na sejmu med drugim predstavljajo prav z Nerf-poligonom, kjer otroci tekmujejo v nagradni igri. Nerf-poligon je sestavljen iz streljanja na tarčo s priljubljenimi Nerf-pištolicami znotraj določenega časa in starostnih skupin. Na stojnici so bili tudi mini t. i. escaperoomi ter atraktivna viteška čelada, s katero se je bilo z mečem v rokah mogoče fotografirati. Pravi, da so z odzivom na sejmu izjemno zadovoljni.

Na sejemski prireditvi je potekala tudi nagradna igra Igralnice Dolphy iz Trzina, v sklopu katere so podarili all-inclusive praznovanje otroškega rojstnega dne z do 30 povabljenci, Zavod G-Rega, ki sicer znotraj podjetja skrbi za animacije s skakalnimi gradovi, plavalne tečaje, tečaje vadb za otroke, vrtec, rojstnodnevne zabave in družinske počitnice, je približal obiskovalcem na sejmu svojo dejavnost z ogromnim napihljivim igralnim kompleksom.

Foto: Katja Gantar

Povezovanje zunaj meja

Tudi za meddržavno sodelovanje je bilo poskrbljeno, kar je nadvse pohvalno. Mateja Pajolič iz TIC-a Moravske Toplice, ki je predstavljala kraja Moravske Toplice in Dobrovnik, kjer je mogoče najti tropski park ter ocean orhidej, ter dva madžarska kraja, nam je povedala, da na sejmu predstavljajo Projekt povezovanja Slovenije in Madžarke 2014–2020. Na bazarju izpostavljajo svoje pravljične parke v naravnem okolju, pravljice v štirih jezikih znotraj njih itd., in vanje vabijo tudi družine iz daljne slovenske okolice.

Splošen vtis

Z očmi obiskovalca je bil sejem raznolik, barvit, pester, ponujal je vse, kar smo iskali, in dodal zraven še tisto, česar nismo, pa smo ugotovili, da bi potrebovali. Razstavljavci in razstavljavke Otroškega bazarja so bili polni pozitivni vtisov, iz česar je mogoče sklepati, da je bazar na vseh straneh izpolnil svoja pričakovanja.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice