Skip to content

Na sejmu vseh sejmov – MOS Celje

Avtor: Marko Vidrih, Katja Gantar

Glavnino prejšnjega tedna se je v Celju odvijal 52. MOS, največji poslovno-sejemski dogodek v širši regiji. Sprehod skozi sejem nam je razkril obilico trendov, novodobnih praktičnih rešitev ter mnogim ponudil tudi poslovne priložnosti. Gre za sejem z velikim S, ki je v šestih dneh združil več kot 1.500 razstavljavcev in več kot 100.000 obiskovalcev.

Ker je letos Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije praznovala 50-letnico obstoja, je bila predstavitev zborničnega sistema na MOS-u še posebej slavnostno obarvana. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje najuspešnejšim razstavljavcem v četrtek podelila zlati, srebrni in bronasti ceh.

Med osrednjimi dogodki se je znotraj 52. MOS-a odvijala okrogla miza o polstoletni zgodovini stanovskega povezovanja. Na ogled je bila ulica obrti s predstavitvijo dvanajst obrtnih poklicev. Poslovni vrhunec je predstavljalo četrtkovo poslovno srečanje, ki je privabilo več kot dvesto podjetnikov iz osmih držav.

Ravno zaradi ulice obrti je na sejmu med obiskovalci mrgolelo srednješolcev. Pobližje je bilo mogoče spoznati poklice: klepar – krovec, elektrikar, mizar, oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, tesar, zidar, avtoserviser, pek, slaščičar, kuhar in natakar. Osrednja točka ulice obrti je bila vajeniška pisarna, kjer so obiskovalci lahko prejeli vse informacije o vajeništvu. Učenci so se lahko znotraj sejemske ulice obrti tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve ter se praktično preizkusili v posameznem poklicu.

Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je na MOS-u prisotna z razstavami in predstavitvijo posameznih rokodelskih dejavnosti že od leta 1987 in tudi letos ni bilo nič drugače. Na rokodelskih delavnicah so mojstri v živo prikazali proces nastajanja izdelkov iz različnih materialov, na primer iz gline, lesa, stekla, testa, tekstilij, železa itd.. S tem so promovirali poklice, iz katerih izhajajo vse sodobne obrtniške dejavnosti. V atriju sejmišča so se letos predstavljale prodajne delavnice lončarstva, steklarstva, lectarstva in svečarstva, kjer je bilo mogoče v izdelkih začutiti ljubezen rok in srca.

Foto: Katja Gantar

Predstavljena podjetja so bila znotraj sejma razdeljena na 5 kategorij oziroma tem, na dom, tehniko, turizem, izdelke široke potrošnje in na poslovne priložnosti.

Kaj so povedali razstavljavci?

Zanimalo nas je, kako sejem doživljajo razstavljavci, kaj jih je pripeljalo na sejem. Njihovi vtisi, vtisi »z druge strani pulta«, v nadaljevanju:

Rok Drobež iz podjetja Velana Living team, nam je povedal, da se jim MOS znotraj Celjskega sejma zdi odlična lokacija za širitev njihove blagovne znamke Velana Living ter za predstavitev vsega, kar njihova blagovna znamka skriva. Z odzivi so zelo zadovoljni. Leseni elementi in luči iz naplavin ali lesa so nekaj drugačnega, zato je tudi odziv kupcev odličen. Veseli jih, da je energija vseh, ki z veseljem živijo z blagovno znamko Velana Living vidna tudi med obiskovalci sejma.

Štefan Pavlinjek, ki zastopa Roto group iz Murske Sobote, nam je povedal, da so na sejmu prisotni že 40 let. Sejem jim predstavlja kanal promocije na domačem trgu, sicer so v osnovi, kot se je izrazil, globalni player, ki izvaža v 50, 60 držav. Domači kupec jim predstavlja varnost, zaradi njegove zvestobe so preživeli tudi takšne in drugačne krize podjetja. MOS je zanje eden pomembnejših sejmov v jesenskem delu leta.

Boris Pišek, član uprave podjetja Kovintrade iz Celja, pravi, da ima njihovo podjetje dve dejavnosti, eno je metalurška dejavnost – na tem področju so po tržem deležu največji slovenski trgovec med metalurškimi produkti in polprodukti, druga dejavnost je tehnični program. Za udejstvovanje na sejmu so se odločili zato, ker le-ta predstavlja nekakšno zgodovino, sploh pa ker ima njihovo podjetje sedež v Celju. Na sejmu so vsakoletno prisotni že od leta 1990, nanj so letos povabili tudi svoje poslovne partnerje, saj so mnenja, da posel delajo ljudje.

Tine Batista, vodja projektov v podjetju Termo Shop, ki se ukvarja s prodajo toplotnih črpalk, sončnih elektrarn, sistemov hlajenja in ogrevanja, pravi, da so na sejmu zato, ker se želijo približati svojim strankam, jih videti v živo, navezati stik, saj veliko dajo na odnos s stranko. Z obiskom so zelo zadovoljni.

Simon Kosič iz podjetje Panasonic Slovenija, ki se globalno ukvarja s produkti, ki ljudem olajšajo življenje (ogrevanje, hlajenje in prezračevanje), ponuja tudi avdio in video opremo, vojaško, medicinsko opremo in še kaj, nam je povedal, da so na MOS-u zato, ker je to eden izmed redkih sejmov njihove branže v Sloveniji, saj tako lahko v živo predstavijo svoje novitete.

Silvija Plahuta, ki je na sejmu zastopala podjetje Vidim – očesni kirurški center, ki je specializirano za odpravljanje očesne dioptrije, pravi, da se na sejmu želijo predstaviti javnosti, da ljudje spoznajo njihove storitve, za katere je sicer iz leta v leto več povpraševanja.

Eno od bolj izstopajočih na sejmu je bilo podjetje Tishler z Bleda, ki ga zastopa Nejc Leskovar. Gre za podjetje, ki izdeluje ročno izdelana lesena očala. Njihovi poslovni prostori so zgrajeni tako, da vsebujejo tudi delavnico, ki jo stranka lahko obišče in si ogleda sam postopek izdelave očal. Gre za najboljša očala »za svet in ne na svetu«, pravi Nejc Leskovar, saj pri njihovi izdelavi uporabljajo trajnostne materiale, ki so dobri tako za okolje kot za ljudi. Na sejem so se prijavili preko razpisa Podjetni talenti, na katerem so bili izbrani.

Foto: Katja Gantar

Za konec pa nam je na prostranem in pisanem ambientu Alen Pliberšek iz podjetja MiK Celje, ki se sicer ukvarja s celovito rešitvijo zasteklitev in prezračevanjem, predstavil njihove proizvode oken iz različnih materialov: plastike, lesa aluminija – v vseh kombinacijah. Na Celjskem sejmu so kot podjetje prisotni že 30 let, kjer želijo pokazati novosti, kakovostno svetovati, najti rešitev za svoje stranke, ki jih nato usmeriti v eno od njihovih osmih poslovalnic po Sloveniji. S sejmom so zelo zadovoljni.

Zaključimo lahko, da je bil vtis večine razstavljavcev izjemno navdušujoč, večina, s katerimi smo govorili, je trdila, da so presegli pričakovanja glede sejma, gneča med obiskovalci pa je tako ali tako govorila zase. Drugo leto se zopet vrnemo!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice