Skip to content

[EKSKLUZIVNO] Vseslovenski protest Rešimo Slovenijo iz minute v minuto

Avtor: Metod Kranjc

Kot kaže je Slovencem resnično prekipelo in so se odločili, da bodo stvari vzeli v svoje roke. Že ob 16:30 je bil Prešernov trg napolnjen . Prišlo je tako mlado kot staro. Na vsakem koraku se vihti slovenska zastava.

Ljudje množično podpisujejo peticijo, kjer med drugim zahtevajo:

 • pravično in pošteno Slovenijo,
 • enakost pred zakonom,
 • ohranitev slovenskega jezika, slovenske kulture in slovenske tradicije,
 • zaščito pred zvermi …

Do konca shoda je bilo podpisanih več tisoč peticij. V prihodnjih dneh bo moč obrazec peticije podpisati tudi na spletu.

Ob 17:00 je Oto Pestner zapel Zdravljico in s tem naznanil začetek protesta. Zbrane je nagovorila podpredsednica SLS, Suzana Lara Krause. Za glasbene vložke so poskrbeli in skrbijo Dušan Uršič in Oto Pestner s skupino.

Tone Kuntner je nagovoril zbrane z besedami, da na srce polaga besede, da vodilni uničujejo državo, ker lahko, ker so bili izvoljeni. Manjšina jim je dala moč, zato je nujno, da se hodi na volitve, ker drugače bo slovenski narod za vedno ostal hlapec, za hlapca rojen.

Marjan Podobnik, predsednik SLS in Suzana Lara Krause sta glavna moderatorja protesta, ter hkrati poudarila, da je protest miren in da vsako uničevanje, ali neprimerno vedenje je le slaba luč in je v škodo nas vseh.

Rok Sedminek, predstavnik civilnih iniciativ je nagovoril zbrane in izrazil željo, da se poskrbi tudi za podeželane, da bodo le-ti lahko poskrbeli za dobrobit celotne Slovenije, da bodo lahko državljani jedli slovensko. Poudaril je, da Slovenci HLAPCI NE BODO!

Leta 1991 smo se borili za samostojnost, enakopravnost in predvsem, da bomo ljudje  lahko sami odločali o svoji usodi, a 30 let kasneje so stvari na isti točki je povedal Andrej Hojs. Ko je poudaril, da je na MOL simbol slovenske korupcije mu je množica glasno pritrdila.

Videti je, da je protest marsikomu pognal strah v kosti, kajti režimskih so se med množico pomešali in iskali ljudi, ki bi jih pred kamero lahko osramotili. Vprašanja, ki so jih zastavljali so vse prej kot primerna in usmerjena predvsem v sramotenje.

Predsednik SDS, Janez Janša, eden izmed osamosvojitev Slovenije je poudaril, kaj vse je šlo v zadnjih letih narobe, poudaril je, da je globoka država naredila prav vse, da bi uničevala Slovenijo, kot da se Slovenija ne bi smela osamosvojiti. Poudaril je, da zdajšnja država ni to za kar so se borili, ampak je konstrukt globoke države. Izpostavil je, da vlada neenakopravnost na vseh ravneh. Da se kaznuje ljudi s 500,00 evri in več, ker pomaga sosedu, na drugi strani pa se odpisuje 29.000.000,00 evrov. Trenutne smernice so usmerjene k lastnemu dobičku posameznikov, propada pa gospodarstvo, mladi odhajajo. Upokojenci, kmetje, podeželani in mali ljudje so drugorazredni. Janša je poudaril, da je danes začetek konca komedijantov, da jih ni strah bilo nekoč in niti danes: “Od danes naprej, ne bo nikoli več, kot je bilo!” V imenu vseh svojih volivcev med drugim zahteva:

 • revizijo vseh odpisanih kreditov,
 • odpravo vseh privilegijev priviligiranih,
 • odpoklic vse skorumpiranih sodnikov,
 • decentralizacijo,
 • debirokracijo,
 • več denarja,
 • urejeno zdravstvo in zaustavitev vseh koruptivnih nabav,
 • enakost pred zakonom,
 • zaostritev azilne politike,
 • odstop direktorja tajne službe,
 • ustavitev preganjan vseh nerežimskih medijev, ki si upajo govoriti resinco…

Napovedal je, da če ne bodo slišani, se bodo zbrali še v večjem številu, pa ne samo v Ljubljani, tudi po drugih krajih, dokler ne dobijo Slovenijo nazaj:”Ne bomo odnehali dokler hiša laži, zgrajena na pesku prevar, ne bo zgrmela v prah.”

Maja Kocjan je predstavila problematiko migrantov na meji in povedala, da je dovolj.

18:00 Marjan Podobnik je zbranim naznanil, da je na trgu preko 5000 protestnikov.

Franc Kangler se je zahvalil množici, da so prišli. “Nekateri so govorili le 300 jih bo,” je povedal in poudaril, da enkrat je dovolj in da ne bodo pustili, da se državljane deli na prvo in drugorazredne. Leta 1991 se niso borili za to. Povedal je, da predsednik vlade, Marjan Šarec ne sliši ljudi, a mu sporoča, da jih bo slišal, ker Slovenija je od ljudi, ne od redkih posameznikov. V Sloveniji so po njegovem mnenju vsi enaki in ni prvo- in drugorazrednih državljanov, ni levih in desnih. “Boril se bom, zato Rešimo Slovenijo” je povedal in dodal “Tukaj pred tem spomenikom se bo vse začelo, tukaj diši po pomladi!” “Iskreno hvala, ker ste prišli, od tukaj dalje bomo skupaj kreirali državo. Rešimo Slovenijo!” je še povedal.

Luji Šprohar je povedal, da je zakonodaja narejena tako da ne ščiti invalide, ampak državo pred invalidi.

Darko Bavbotič je poudaril, da je potrebno ustaviti korupcijo v gospodarstvu, ker drugače se bo razvoj Slovenije ustavil.

Joško Joras sporoča trenutnim vodilnimi, da ni suženj in ni hlapec: “Za Slovenijo se splača boriti.”

Vili Kovačič je povedal: “Treba je organizirati nov shod na Gregorčičevi. Moramo biti glasni. Moramo iti na ulico, saj je ulica edini medij, ki se ga sliši.”

Aleš Primc je povedal, da Slovenija nujno potrebuje več otrok, ker drugače Slovencev ne bo več.

Marjan Podobnik je ob koncu poudaril, da ni namen protesta rušiti, da so odprti za pogovore in sodelovanje. V kolikor pa vlada do 8. 2. 2020 ne bo uresničila zahtev se bo ponovno zgodil protest. 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] opomnil na vse proteste do sedaj, ki so bili brez ograje. Obregnil se je celo ob protest Rešimo Slovenijo, ki je potekal lani oktobra na Prešernovem […]

Prijava na e-novice