Skip to content

Poštarji so preklicali stavko – prekmalu?

Avtor: Metod Kranjc

Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije so pozno sinoči, okoli polnoči, dosegli dogovor. Danes zjutraj so tako pogodbene stranke Pošte Slovenije v elektronske nabiralnike prejele naslednje sporočilo:

»Spoštovani,

Pošta Slovenije je s Sindikatom poštnih delavcev na pogajanjih 12. novembra 2019 zbližala stališča in dosegla dogovor. Tako je stavka zaposlenih v Pošti Slovenije s 13. novembrom 2019 preklicana.

Opravljanje storitev od navedenega datuma ponovno poteka v polnem obsegu.

 Zahvaljujemo se vam za razumevanje in potrpežljivost. Hkrati se opravičujemo zaradi negotovosti in motenj pri izvajanju storitev.

Zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da v najkrajšem možnem času dostavimo vse pošiljke, ki tekom stavke niso bile dostavljene.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na vašega skrbnika pogodbe.

Zahvaljujemo se vam za zaupanje.«

Kaj se je torej dogajalo na osemurnem pogajanju, ki je trajalo pozno v noč?

Dogovorili so se o načinu zaposlovanja v naslednjem letu (sicer brez točnega dogovora do katerega datuma naj bi se to izvedlo), zvišanju plač za delavce v poštnem prometu (skupna masa plač naj bi se povečala za 7,5 milijona evrov – kar je le dobra polovica od zahtevane mase). Dosegli so tudi dogovor na področju varnosti in zdravja pri delu, kaj več pa javnosti zaenkrat še niso razkrili.

V prvi stavki poštnih delavcev v Sloveniji je sicer stavkala več kot polovica vseh pismonoš in zaposlenih za poštnimi okenci. Vodstvo pošte je sicer osnovno zahtevano povišanje plač označilo za nerealno in namignilo, da bi le-ta lahko ogrožala delovna mesta 6300 ljudi. Denar je sicer, kot že veliko krat videno, tudi v tem primeru relativen. Letni promet Pošte Slovenije je od leta 2015 občutno zrastel, s čimer je Pošta v letu 2018 izposlovala 10,4 milijona evrov čistega dobička, kar je milijon in pol evrov več kot leta 2017. Pošta tudi kupuje nekaj več kot 72-odstotni delež koprske logistične družbe Intereuropa – kupnina naj bi znašala 105 milijonov evrov in s tem bi nova lastnica prevzela tudi dolgove Intereurope – skoraj 70 milijonov evrov posojil. »Družbo Intereuropa vidimo kot močno logistično družbo, ki s svojim poslovanjem in potencialom povsem ustreza naši strategiji razvoja. Ima široko podprto in učinkovito mednarodno logistično mrežo in je uporabnikom svojih storitev znana kot zanesljiv in zaupanja vreden partner. Verjamemo, da bomo kot močan strateški partner Intereuropi omogočili razviti njen potencial,« je ob tem medijem sporočil generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak.

In kaj je poleg tega direktor Pošte Slovenije še sporočil med vrsticami?

  • Pošta Slovenije si lahko privošči nakup Intereurope z njenimi dolgovi vred, hkrati pa zapira poslovalnice, kjer promet ne dosega predvidene vsote (podeželske in nekatere mestne poslovalnice).
  • Pošta Slovenije si lahko privošči širitev, a dvig plač za zaposlene bi ogrožal že obstoječa delovna mesta.
  • In še: denar je zelo relativen.

Kaj se je pravzaprav dogajalo v času dvodnevne stavke?

V času stavke na poslovalnicah niso izvajali bančnih storitev, prodaje trgovskega blaga (razen znamk, kuvert, embalaže …). Prav tako niso sprejemali stav, prodajali srečk Loto, vstopnic Eventim itd. Niso sprejemali ali dostavljali nobenih paketov nad 10 KG, ki niso imeli OZNAKE 33. čl. ZPSto-2. Dostavljali niso reklam (NNDP) in prav tako ni bilo jutranje dostave nenaslovljenih časopisov (FINANCE, GORENJSKI GLAS).

Položnice in pisma so bila dostavljena. Reklam verjetno nihče ni pretirano pogrešal, težje pošiljke so pa zagotovo bolj v interesu vodstva Pošte kot samih poštarjev. Nič hudega se nam uporabnikom torej ni zgodilo v teh dveh dneh. Poštarji pa upamo, da so se vsaj malo odpočili, ker se najverjetneje kaj veliko zanje tudi v bližnji prihodnosti ne bo spremenilo, razen kakšnega evra več, ki pa, roko na srce, prav vsega tudi ne odtehta.

A če drugega ne, so poštarji dokazali, da so sposobni stopiti skupaj in to v času, ko se zdi, da Slovenci prenesemo prav vse, kar pomeni veliko. Iz mnogih podjetij in organizacij so poštni delavci prejemali podporo, tudi z besedami: »ne borite se le zase, ampak za delavski razred nasploh«. Tudi med seboj so se zaposleni na posameznih poslovalnicah vzpodbujali na simpatičen način na Facebook v skupini SPD Sindikat Poštnih Delavcev.

Vir: Faceboook.

Na tem mestu lahko poštarjem čestitamo za pokončno držo in odločnost. Za čestitke o uspešnosti dogovorov bo treba še počakati. Glede na to, da niso postavili točnih datumov, do kdaj naj bi se ustrezno povečalo število zaposlenih, najverjetneje kar do konca leta 2020, če ne bo prej spet zavrelo …

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice