Skip to content

V pričakovanju ustvarjalne manije na Planetu kock

Avtorica: Katja Gantar

Vsi ljubitelji kreativne igre že težko čakajo, da svoja vrata prihajajočo soboto in nedeljo, 16. in 17. 11., odpre Planet kock! Gre za največjo razstavo LEGO stvaritev v Sloveniji, ki jo v sodelovanju z zunanjimi partnerji in razstavljavci iz vse Evrope organizira Kocke klub. Na Gospodarskem razstavišču bodo oba dneva vladale priljubljene LEGO kocke z množico spremljajočih dogodkov. Sejemska vrata bodo odprta med 10. in 18. uro, časa, da spremenite ali naredite načrte za naslednji vikend, pa je ravno dovolj.

Kaj se obeta?

Med aktivnostmi bodo v ospredju različne delavnice, igralnice, tekmovanja in spoznavanje robotike. Malčki se bodo lahko ves dan igrali v DUPLO igralnici, za starejše bodo na voljo prosto sestavljanje kock, različne družabne igre, ustvarjalne delavnice, atraktivno tekmovanje z LEGO gokartom, poskusna vožnja z njim in še kaj.

Na več kot 1.000 kvadratnih metrih površine organizator napoveduje več kot 50 razstavljavcev in več kot 800.000 kock. Prava ustvarjalna mrzlica bo na pohodu, prav tako priložnost za učenje, ugodne nakupe in medgeneracijsko druženje.

Lego kocke spodbujajo ustvarjalnost in krepijo inovativne rešitve. Foto: Pixabay

12 zanimivosti o LEGO kockah

 1. Domovina LEGO kock je Danska, patentirane so od leta 1958. Stare so torej 61 let.
 2. Ustanovitelj podjetje LEGO je bil Ole Kirk Christiansen.
 3. Beseda »lego« je izpeljana iz danskega leg godt, kar pomeni dobra igra. Izraz »lego« v latinščini pomeni »sestavljati«.
 4. Leta 1974 so začeli v podjetju LEGO izdelovati in prodajati tudi delčke za sestavo človeških figuric.
 5. Najenostavnejša oblika LEGO kock, ki je v trgovinah več ne prodajajo, se je imenovala LEGO PRIMO.
 6. Če bi razdelili vse LEGO kocke sveta, bi vsak človek na zemlji imel 80 kock.
 7. Med leti 1958 in 2013 je bilo izdelavnih več kot 650 bilijonov LEGO kock.
 8. Podjetje LEGO ima po svetu več kot 19.000 zaposlenih.
 9. Največji LEGO model do sedaj je bil zgrajen iz 5,3 milijona kock – šlo je za zračno plovilo znamke X-Wing.
 10. Najvišja LEGO skulptura je bil stolp, ki je meril 28,7 metra in bil zgrajen iz 465.000 kock.
 11. LEGO je trenutno drugi največji proizvajalec igrač na svetu, prvo je podjetje Mattel.
 12. V božičnem času se vsako sekundo proda povprečno 28 setov priljubljenih kock.
Rumeni kip prvega svetovanega LEGO umetnika Nathana Sawaye. Foto: Pixabay

Veste, kdo je Nathan Sawaya?

Nathan Sawaya je newyorški umetnik, ki svoje umetnije izdeluje iz neobičajnih običajev. Je prvi umetnik na svetu, ki je imel toliko inovativnosti in poguma, da se je lotil izdelovanja svojih skulptur tudi iz LEGO kock. Kot zanimivost lahko povemo, da je Nathan Sawaya pustil svojo odvetniško službo in sledil svojim sanjam, sedaj poln delovnik deluje kot »LEGO umetnik«. Prvo samostojno razstavo z imenom The Art of the Bricks je imel leta 2007. Bil je navdih za mnoge umetnike, ki so mu sledili. Če malce pobrskate po spletu, lahko navdihne tudi vas ali vaše otroke – morda prebudite v sebi skritega umetnika.

Se srečamo torej v soboto in nedeljo na Gospodarskem razstavišču? Deževna vremenska napoved je kot nalašč za kakovostno in ustvarjalno preživet čas na Planetu kock.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] tudi nekaj zanimivih LEGO umetnikov in da tovrstna umetnost ni prisotna le v tujini. Nedavno smo v tematsko sorodnem članku pisali o prvem takšnem umetniku na svetu, ki je pustil odvetniški poklic in postal LEGO kipar, v […]

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice