Naprej na vsebino

Se bo Janković, kot Bavčar in Zidar poslužil metode »slabega zdravja«?

Avtor: Marko Vidrih

Ljubljanski župan Zoran Janković je verjetno na vrsti za velik davčni račun, ki izhaja iz transakcij s podjetji, ki so v lasti njegovih sinov, je v petek poročal spletni portal Siol.

Konec preteklega meseca je namreč Finančna uprava (FURS) izdala sklep, s katerim je vpisala plombe na kar osem parcel v lasti ljubljanskega župana Zorana Jankovića. S tem so se dacarji zavarovali, da bo Janković na koncu res plačal, če mu bodo davek dokončno odmerili.

9. marca 2016 je Zoran Janković na povabilo finančnega urada v Ljubljani prišel pojasnjevat, zakaj ni prijavil več kot 1.300.000 evrov dohodka. To je znesek, ki ga je v inšpekcijskem nadzoru pri Electi Holding za leto 2013 odkril FURS.

Gre za 1.350.000 evrov, ki so bili po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora dani na razpolago Jankoviću in sicer tako, da je ta od Electe Holding odkupil terjatve do podjetja KLM naložbe d.o.o. v višini 754.450,00 in 491. 974,91 evrov, kasneje pa še za znesek 21.453 evrov, tako naj bi Electa Holding znižala obveznosti do ljubljanskega župana.

Leta 2012 je v javnost prišel zapisnik davčnega pregleda poslov družine Janković. Takrat so davčni inšpektorji ugotavljali, da so Janković in njegova sinova izplačila iz družb Electa Holding, Electa Naložbe in KLM prikazovali kot posojila. Po navedbah Siola je zato FURS vse tri osumil davčne utaje, saj naj ne bi šlo za posojila, ampak za izplačilo dohodka, ki je obdavčen.

Spomnimo, da je šlo podjetje KLM naložbe leta 2014 v stečaj, Zoran Janković je v stečajno maso prijavil za 2,4 milijona evrov terjatev. Večkrat slišani argument ljubljanskega župana, da gre pri transakcijah z Electami za vračanje posojil, se v inšpekcijskem nadzoru ni potrdil, tako je finančna uprava potrdila, da se znesek, 1.351.378 evrov šteje, kot neodplačni prejem in ne kot vračilo posojila, obdavči pa se, kot preostali drugi dohodki in od omenjenega zneska dobila 337.844 evrov neplačanega davka, zaradi katerega je s sklepom škofjeloškega sodišča z vpisom predznamovane hipoteke zavarovala osem Jankovićevih nepremičnin. Sedem na Rudniku v Ljubljani (zemljišča, ki obkrožajo družinsko hišo, vključno s tisto na katerem stoji) in parcelo v Bovcu (slabih 6000 m2 kmetijskih in gozdnih površin), za katero javnost do zdaj ni vedela.

Taka zastavna pravica osebi, ki je predmet davčne revizije, preprečuje prodajo ali obremenitev nepremičnine pred koncem revizije.

»Na podlagi ugotovitve davčne inšpekcije je omenjeni dohodek opredeljen kot preostali drugi dohodki v bruto višini 1.351.378 evrov, od katerega je bila obračunana akontacija dohodnine v višini 337.844 evrov,« so zapisali na FURSU.

Poleg vprašanja kdaj bo končan postopek in odmerjen davek, bo treba najti še odgovor na to ali ni morda FURS zamudil šest mesečnega roka za obnovo postopka, kar jim je že ob zaslišanju marca 2016 očital Janković.

Postopek je DURS po dostopnih informacijah namreč obnovila 24. februarja 2016, ko je Jankoviću poslala tudi vabilo na zaslišanje, piše v dokumentu, ki so ga javnosti predstavili različni mediji, nekaj vrstic nižje, pa zapisnik navaja, da je rok za obnovo postopka iztekel že 11. februarja 2016.

Janković meni, da mu davka ne bo potrebno plačati in kot pravi je »prepričan, da bo pravica na koncu zmagala«. Pojasnjuje tudi, da je decembra leta 2014 prodal delnice Mercatorja v skupni vrednosti 16 milijonov evrov in je polovico tega denarja posodil Electi Inženiringu (8 milijonov) in drugo polovico Electi Holdingu (7,8 milijonov) in da pri pregledu vročila posojila s strani Electa Inžiniringa DURS ni ugotovil nobenih napak, pri drugem, popolnoma istem vračilu, torej Electa Holdinga, pa je leta 2013 poskušala ugotovit, da ne gre za vračilo posojila, vendar za dohodek iz drugih virov.

Janković razlaga še, da je bil na zaslišanju na DURS 9. marca 2016, kjer je davčna uslužbenka ugotovila, da je tudi formalno davčni inšpektor zamudil absolutni zastaralni rok. Dodaja, da FURS to dela namenoma, da pomaga tožilki, ki ga neupravičeno preganja že sedem let. Slednja ljubljanskemu županu očita, da je izrabil svoj uradni položaj, da bi družbi Grep pridobil veliko premoženjsko korist za 1,4 milijona evrov. Nadalje naj bi Janković z lažnimi dokumenti Grepu omogočil pridobitev 5,5 milijona evrov posojila v Banki Koper. Poleg tega mu tožilstvo očita še, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka od dobička iz kapitala pri prodaji delnic Mercatorja iz leta 2006.

Glede na prakso, FURS postavi plombe na nepremičnine v primeru, ko so prepričani, da bodo na sodišču zmagali in na ta način zavarujejo svoje terjatve do dolžnikov. Bomo videli kaj se bo zgodilo v tem primeru.

Janković je s sinovoma vpleten v kar nekaj sumljivih poslov.

To je le eden od Jankovićevih družinskih poslov.

Pred manj kot dvema mesecema sta njegova sinova poskušala osrednje podjetje Electa poslati v stečaj s poenostavljenim postopkom zaradi insolventnosti, rezerviranim za mikro podjetja, vendar je bil postopek ustavljen zaradi suma, da bodo upniki lahko ogoljufani.

Sin Zorana Jankovića, Jure Janković se medtem sooča s 600.000 evrov težkim davčnim računom, potem ko so davčni inšpektorji ugotovili veliko neskladje med njegovim premoženjem in njegovimi prijavljenimi dohodki. Oba sinova naj bi bila v osebnem stečaju.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice