Naprej na vsebino

Kurentovanje – najbolj priljubljen in najpomembnejši karneval v Sloveniji

Kurentovanje je bilo opisano kot ena izmed desetih najboljših evropskih prireditev in sega nazaj v poganska plemena. 150.000 obiskovalcev, 10.000 udeležencev, 4.500 mask in več kot 150 dogodkov. Za vas smo zbrali vse, kar morate vedeti o praznovanju na Kurentovanju.

Kaj je Kurentovanje?

Kurentovanje je 10-dnevni karneval pomladi in rodovitnosti, ki je namenjen odganjanju zimskih duhov in dobrodošlici spomladi. Kurentovanje je tudi najbolj priljubljen in najpomembnejši karneval v Sloveniji, najbrž pa tudi eno najbolj priljubljenih pustnih praznovanj po vsej srednji Evropi.

Kurentovanje vsako leto privabi več kot 150.000 obiskovalcev, na praznovanje pa prihajajo tudi pustne skupine iz Avstrije, Srbije, Hrvaške in Bolgarije, ki domačim prebivalcem Ptuja pomagajo pri gradnji kurentske dežele.

Kurentovanje Foto. Wikipedija

Karneval je namenjen ohranjanju neverjetne slovenske kulturne dediščine in tradicije. Festival je bil leta 2017 uvrščen na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Kurentovanje so odvija na Ptuju, ki je najstarejše slovensko mesto. Ptuj se nahaja na severovzhodu Slovenije, kjer živi približno 17.000 prebivalcev. Domačini Ptuja so v slovenščini znani kot Ptujčani.

Ptuj je poln zgodovine in šarma. V njem so rimska svetišča, kamnite ulice, cerkve in samostani. Njegova najbolj znana atrakcija je mestni renesančni grad. To očarljivo mesto je naseljeno že od pozne kamene dobe.

Ptuj sega v rimske naselbine v prvem stoletju. Dejansko se je razvil iz rimske vojaške utrdbe. Ptuj je bil strateško pomemben sedež na Dravi, ki je bil del prazgodovinske trgovske poti, ki je potekala med Baltskim morjem in Jadranom.

Glavni karneval, Kurentovanje, torej poteka na Ptuju, v bližnjih vaseh pa so tudi manjše manj znane parade, ki so bolj intimne in ne privabljajo veliko turistov. Eno takšnih praznovanj Kurentovanja se zgodi v majhni občini, imenovani Markovići, južno od Ptuja, ki nima nameščenih ograj, ki bi ločevale gledalce od praznovanj, zato se udeleženci parade in gledalci pomešajo.  

Ta 10-dnevni praznik pomladi in rodovitnosti se praznuje do pepelnične srede. Kurentovanje 2020 se bo začelo 15. februarja in končalo v torek, 25. februarja 2020.

Kako praznujemo Kurentovanje?

Kurentovanje je teden poln parad in dogodkov. Karneval je veseli čas, poln zabave, vragolij, barv, kulture in tradicije. Vsi nosijo pustne kostume in čez dan je veliko uličnih nastopov, umetniki in glasbeniki pa nastopajo in dodajajo barvo in energijo mestnim ulicam in trgovinam.

Kurentovanje Foto. Wikipedija

Karneval na Ptuju govori o spoštovanju običajev, tradicij in pustnih likov, ki se že stoletja ohranjajo v življenju in se prenašajo iz roda v rod.

Mednarodna parada je vrhunec karnevala in dogodek se zaključi s pokopom pustnih mask. Kurentovanje je čas v letu, ko običaji, ki so ostali skriti vse leto, zaživijo. To je čas, ko se lahko sprostite, »pozabite na pravila« in nosite poljubno masko ali kostum.

Kakšna je zgodovina Kurentovanja?

Izvor prireditev Kurentovanje je čuden. Razvil naj bi se iz zgodnjih slovanskih, keltskih in ilirskih tradicij. Ime festivala je vzeto iz osrednjega pustnega značaja Kurent. V starih časih je veljalo, da ima Kurent moč, da odganja zimske mesece.

Kurentovanje predstavlja okoli 4500 ljudi, ki se oblačijo kot Kurenti. Maska Kurent je videti nekoliko strašljiva, vendar je to zato, ker naj bi odganjala zle duhove. Ti folklorni liki, znani kot Kurenti so najbolj znani pustni lik v Sloveniji.

Kostum Kurenta je v bistvu maska z ovčje dlake, kot obleka s kravjimi zvončki, obešenimi okrog pasu in rdečimi ali zelenimi nogavicami s črnimi škornji.

Kostumska maska Kurent velja za glavno ljudsko umetnost v Sloveniji in v celotni državi sta ostala samo dva mojstra kurentskih mask! Kurentova maska je narejena iz usnja z luknjami za oči in usta, ki jih obdaja rdeča barva.

Kurenti so bili lahko tradicionalno samo neporočeni moški, danes pa je kurent lahko vsakdo ženska, otrok ali poročeni moški.

Mednarodna pustna povorka

Vrhunec Kurentovanja je množična maskirana parada, ki poteka skozi središče mesta. Ta parada poteka na pustno nedeljo, imenovano tudi velika nedelja, na mednarodni karnevalski paradi Kurentovanje pa običajno sodeluje več tisoč ljudi.

Parado vodita pustni princ in princesa, ki ju obdajajo stražarji, oblečeni v obleke iz 17. stoletja. Na paradi je na stotine Kurentov, ki plešejo, pri čimer se ustvarja ogromno hrupa iz kravjih zvonov, pritrjenih na njihove kurentske noše.

Tudi druge pustne skupine so oblečene v tradicionalne pustne noše. Nastopajoči in liki so številni orkestri, ki igrajo v živo in tradicionalno slovensko ljudsko glasbo.

Ogromne količine turistov in domačinov se zberejo ob poti parade, da bi bili priča spektakularnemu dogodku. Gre za praznični dan, napolnjen z veliko zabave in praznovanj.

Kurentovanje Foto. Wikipedija

Da bi zagotovili, da se tradicija Kurentovanja prenese na novo generacijo, je na voljo tudi otroška parada. Številni ljubki kostumirani otroci se paradirajo po ulicah Ptuja, tako je Kurentovanje lahko zabavno za vso družino.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice