Naprej na vsebino

Podjetnik – vse kar morate vedeti

Podjetnik je posameznik, ki ustvari novo podjetje, ki nosi večino tveganj in uživa večino nagrad. Na podjetnika se običajno gleda kot na inovatorja, vira novih idej, blaga, storitev in poslov / ali postopkov.

Podjetniki igrajo ključno vlogo v katerem koli gospodarstvu, pri čemer uporabljajo spretnosti in pobude, potrebne za predvidevanje potreb in na trg prinesejo dobre nove ideje. Podjetniki, ki se izkažejo za uspešne pri prevzemanju tveganj zagona, so nagrajeni z dobičkom, slavo in priložnostmi za nadaljnjo rast. Tisti, ki ne uspejo, utrpijo izgube in postanejo manj zaželeni na trgu.

Kako deluje podjetnik?

Podjetništvo je eden od virov, ki ga ekonomisti uvrščajo med sestavine proizvodnje, ostali trije pa so zemljišča / naravni viri, delovna sila in kapital. Podjetnik združuje prve tri od teh za izdelavo blaga ali opravljanje storitev. Običajno ustvarijo poslovni načrt, najamejo delovno silo, pridobijo sredstva in financirajo ter zagotovijo vodstvo in upravljanje podjetja.

Podjetniki se pogosto soočajo s številnimi ovirami pri gradnji svojih podjetij. Tri, ki jih mnogi navajajo za najbolj zahtevne, so:

  • Premagovanje birokracije.
  • Najem talentov.
  • Pridobitev financiranja.

Podjetnik in financiranje

Glede na tveganje novega podviga je pridobivanje kapitalskih sredstev še posebej zahtevno, zato se mnogi podjetniki ukvarjajo z zagonskim postopkom: financiranje podjetja z metodami, kot je uporaba lastnega denarja, zagotavljanje kapitala za zmanjšanje stroškov dela, zmanjšanje zalog in terjatve po faktoringu.

Podjetnik Foto: Pixabay

Medtem ko so nekateri podjetniki osamljeni igralci, ki se borijo, da bi ustvarili mala podjetja, drugi prevzamejo partnerje, oborožene z večjim dostopom do kapitala in drugih virov. V teh situacijah lahko nova podjetja pridobijo finančna sredstva od tveganih kapitalistov, angelov vlagateljev, krovnih skladov, množičnega izvajanja financiranja ali prek bolj tradicionalnih virov, kot so bančna posojila.

Opredelitev podjetništva

Ekonomisti nikoli niso imeli dosledne opredelitve za besedo »podjetnik« ali »podjetništvo« (beseda »podjetnik« izvira iz francoskega glagola entreprendre, kar pomeni »prevzeti«. Čeprav je koncept podjetnika obstajal in je bil znan že stoletja, so klasični in neoklasicistični ekonomisti podjetnike izvzeli iz svojih formalnih modelov: Predvidevali so, da bodo popolne informacije znane popolnoma racionalnim akterjem, kar ne pušča prostora za tveganje ali odkrivanje. Šele sredi 20. stoletja so ekonomisti resno poskušali vključiti podjetništvo v svoje modele.

Za vključevanje podjetnikov so bili zaslužni trije misleci: Joseph Schumpeter, Frank Knight in Izrael Kirzner. Schumpeter je predlagal, da so podjetniki – ne le podjetja – odgovorni za ustvarjanje novih stvari v iskanju dobička. Knight se je osredotočil na podjetnike kot nosilce negotovosti in verjel, da so odgovorni za premike za tveganja na finančnih trgih. Kirzner je podjetništvo opisal kot postopek, ki je privedel do odkritja:

  • Podjetnik je posameznik, ki ustvari novo podjetje, ki nosi večino tveganj in uživa večino nagrad.
  • Podjetnik združuje kapital, zemljišče in delovno silo za proizvodnjo blaga ali opravljanje storitev z ustanovitvijo podjetja.
  • Na trgu, ki je poln negotovosti, je podjetnik tisti, ki lahko dejansko pomaga razjasniti negotovost, ko sam presoja ali prevzema tveganje.
  • Podjetništvo je visoko tvegano, vendar je lahko tudi visoko nagrajeno, saj ustvarja gospodarsko bogastvo, rast in inovacije.

Podjetniki vplivajo na gospodarstvo

V ekonomsko govorečem smislu podjetnik deluje kot koordinator v kapitalističnem gospodarstvu. To usklajevanje poteka v obliki preusmeritve virov k novim potencialnim dobičkom. Podjetnik premika različne vire, tako oprijemljive kot neopredmetene, s čimer spodbuja ustvarjanje kapitala.

Na trgu, ki je poln negotovosti, je podjetnik tisti, ki lahko dejansko pomaga razjasniti negotovost, ko sam presoja ali prevzema tveganje. Podjetniki si prizadevajo za učinkovito odkrivanje in dosledno razkrivajo znanje, če je kapitalizem dinamičen sistem dobička in izgube. Ustanovljena podjetja se soočajo s povečano konkurenco in izzivi podjetnikov, kar jih pogosto spodbudi tudi k raziskovalnim in razvojnim prizadevanjem.

Negovanje podjetništva lahko pozitivno vpliva na gospodarstvo in družbo na več načinov. Za začetek podjetniki ustvarjajo novo poslovanje. Podjetnik si izmisli novo blago in storitev, kar omogoči zaposlitev in pogosto ustvari močan učinek na trgu.

Podjetnik

Podjetniki prispevajo k bruto nacionalnemu dohodku. Obstoječa podjetja lahko ostanejo omejena na svoje trge in sčasoma dosežejo zgornjo mejo dohodka. Toda novi izdelki ali tehnologije ustvarjajo nove trge in novo bogastvo. Povečana zaposlenost in večji zaslužek prispevata k davčni osnovi države, kar omogoča večje vladne izdatke za javne projekte.

Podjetniki ustvarjajo družbene spremembe. Tradicijo lomijo z edinstvenimi izumi, ki zmanjšujejo odvisnost od obstoječih metod in sistemov.

Podjetniki vlagajo v projekte skupnosti in pomagajo dobrodelnim organizacijam in drugim nepridobitnim organizacijam, pri čemer podpirajo vzroke zunaj svojih. Bill Gates je svoje veliko bogastvo na primer uporabil za izobraževanje in javne zdravstvene pobude.

Podjetniški ekosistemi

Obstajajo raziskave, ki kažejo, da lahko visoka stopnja samozaposlitve zavira gospodarski razvoj: podjetništvo, če ni ustrezno regulirano, lahko privede do nepoštenih tržnih praks in korupcije, preveč podjetnikov pa lahko ustvari neenakosti dohodka v družbi. Na splošno pa je podjetništvo ključno gonilo inovacij in gospodarske rasti. Zato je spodbujanje podjetništva pomemben del strategij gospodarske rasti številnih lokalnih in nacionalnih vlad po vsem svetu.

V ta namen vlade običajno pomagajo pri razvoju podjetniških ekosistemov, v katere so lahko vključeni tudi podjetniki, vladni programi pomoči in tvegani kapitalisti. Vključujejo lahko tudi nevladne organizacije, kot so podjetniška združenja, poslovni inkubatorji in zavodi.

Podjetnik Foto: Pixabay

Na primer, kalifornijsko Silicijevo dolino pogosto navajajo kot primer dobro delujočega podjetniškega ekosistema. Regija ima dobro razvito bazo tveganega kapitala, velik bazen dobro izobraženih talentov, zlasti na tehničnih področjih, in širok spekter vladnih in nevladnih programov, ki spodbujajo nove podvige in podjetnikom zagotavljajo informacije in podporo.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice