Naprej na vsebino

Ali solna terapija res pomaga?

Solna terapija je naravno zdravilo, ki vključuje vdihavanje farmacevtske suhe soli v udobnem in nadzorovanem okolju.

Ko sedite in se sprostite v solni sobi, bo poseben medicinski pripomoček, imenovan halogenerator, razpršil mikroskopske delce soli v sobo. Vdihnili boste te drobne delce globoko v vaše dihalne poti in pljuča, ti pa bodo pristali tudi na koži.

Primerna za dojenčke, otroke in odrasle, naj bi solna terapija pomagala pomiriti dolg seznam kožnih, dihalnih in življenjskih problematik.

Solna terapija naj bi pomagala ublažiti simptome kožnih, dihalnih in življenjskih stanj, kot so:

 • Astma
 • Ekcem in luskavica
 • Seneni nahod
 • Sinusitis
 • Prehlad in gripa
 • Spanje in smrčanje
 • Stres, tesnoba in utrujenost
 • Športne zmogljivosti

Solna terapija in njen izvor

Prednosti solne terapije so bile prvič odkrite leta 1843 na Poljskem, kjer so delavci v podzemnih rudnikih soli imeli manj težav z dihali.

Z mletjem soli so rudarji proizvajali mikro delce soli, ki so se razpršili v zrak rudnika in nato jih nato vdihovali.

Solna terapija Foto: Wikipedija

Zakaj je solna terapija učinkovita?

Suha sol je super vpojna in ima naravne protivnetne in antibakterijske lastnosti.

Ko jo vdihnete, sol povzroči, da se vaša sluz tanjša in utekočinja, kar olajša dihanje.                     

Suhi delci soli prav tako nežno spodbujajo naravno celjenje morebitnih ran.

Suha sol lahko na koži absorbira nečistoče, uravnava nivo pH in spodbuja delovanje dobrih kožnih bakterij. Izboljša zaščitne lastnosti kože, zmanjša vnetje in spodbudi naravni piling in regeneracijo.

Ali solna terapija res deluje?

Solna terapija je alternativno zdravljenje, ki vključuje dihanje slanega zraka. Nekateri trdijo, da lahko zdravi dihala, kot so astma, kronični bronhitis in alergije. Začetki solne terapije segajo v srednjeveško dobo. Toda raziskovalci so šele pred kratkim začeli preučevati njene potencialne koristi.

Metode solne terapije

Solna terapija se običajno deli na suhe in mokre metode, odvisno od tega, kako se v zrak dodaja sol.

 • Suhe metode

Suha metoda solne terapije običajno poteka v umetni »slani sobi« brez vlage. Temperatura je hladnejša – 20 ° C ali nižje. Seje običajno trajajo 30 do 45 minut.

Naprava, imenovana halogenerator, melje sol v mikroskopske delce in jih sprošča v zrak prostora. Po vdihavanju naj bi ti delci soli absorbirali dražilna telesa, vključno z alergeni in toksini, iz dihal. Zagovorniki pravijo, da ta postopek razgradi sluz in zmanjša vnetje, kar ima za posledico čiste dihalne poti.

Delci soli naj bi imeli podoben učinek na vašo kožo, saj absorbirajo bakterije in druge nečistoče, ki so odgovorne za številna stanja kože.

Za sol naj bi se proizvajali tudi negativni ioni. To teoretično povzroči, da vaše telo sprosti več serotonina, ene od kemikalij, ki stoji za občutki sreče. Veliko ljudi uporablja himalajske sijalke, da bi doma izkoristili prednosti negativnih ionov. Vendar ni dokazov, da imajo te svetilke drugo korist kot pri ambientu.

 • Mokre metode

Solna terapija se izvaja tudi z uporabo mešanice soli in vode. Mokre metode solne terapije vključujejo:

 • grgranje slane vode
 • pitje slane vode
 • kopanje v slani vodi
 • uporaba slane vode za namakanje nosu
 • flotacijski rezervoarji, napolnjeni s slano vodo

Kaj o solni terapiji pravijo študije?

Znanost še ni priznala solne terapije. Študentov na to temo je malo. Nekatere raziskave so se pokazale obetavne, vendar večina raziskav ni prepričljivih ali nasprotujočih si.

Spodaj je opisano nekaj izvlečkov iz raziskavi:

 • V raziskavi iz leta 2007 so imeli ljudje s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) manj simptomov in so izboljšali kakovost življenja po solni terapiji. Kljub temu je Lung Institute ne priporoča, ker niso bile vzpostavljene medicinske smernice.
 • Glede na pregled iz leta 2014 je večina raziskav o solni terapiji za KOPB pomanjkljivih.
 • Glede na študijo iz leta 2013, solna terapija ni izboljšala rezultatov testov pljučne funkcije ali kakovosti življenja pri osebah z bronhiektami, ki nimajo cistične fibroze. To je stanje, ki otežuje čiščenje sluzi iz pljuč.
 • Solna terapija sproži protivnetne in antialergijske odzive pri ljudeh z bronhialno astmo ali kroničnim bronhitisom, je pokazala raziskava iz leta 2014.
 • Skoraj vse raziskave solne terapije pri depresiji ali kožnih stanjih so anekdotične. To pomeni, da temelji na osebnih izkušnjah ljudi.
Solna terapija Foto: Wikipedija

Ali ima solna terapija stranske učinke?

Solna terapija je verjetno varna za večino ljudi, vendar še ni nobene študije o njeni varnosti. Poleg tega se solna terapija običajno izvaja v zdravilišču ali wellness kliniki brez usposobljenega medicinskega osebja.

Medtem ko velja za zdravljenje astme, lahko solna terapija pri osebah z astmo zoži in draži zračne valove. To lahko poslabša kašelj, piskanje in zadihanost. Nekateri poročajo tudi, da se med solno terapijo pojavijo glavoboli.

Zagovorniki solne terapije trdijo, da je varna za otroke in nosečnice. Vendar pa je malo raziskav, ki bi lahko podkrepili to trditev. Glede na študijo iz leta 2008 je vdihavanje 3-odstotne fiziološke raztopine varno in učinkovito zdravljenje za dojenčke z bronhiolitisom. Vendar v klinikah za solno terapijo ni standardizacije.

Solna terapija je dopolnilna terapija, ki je zasnovana za uporabo s konvencionalno medicino. Kot mnogi vidiki zdravega načina življenja je tudi doslednost ključna.

Solno terapijo je treba obravnavati kot stalno terapijo, ki je vključena v tradicionalno zdravljenje. Priporočeno je, da se pred začetkom solne terapije pogovorite s svojim zdravnikom.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice