Naprej na vsebino

Bi nas moralo zaradi tehnologije 5G skrbeti za zdravje?

Avtor: Marko Vidrih

Po letih preizkusov in poskusov naj bi v EU že letos v veliki meri uvedli že peto generacijo telekomunikacijskih sistemov – 5G. Toda kaj točno je 5G in kako nam bo to spremenilo življenje?

Kaj je 5G?

5G omrežja predstavljajo naslednjo generacijo mobilne internetne povezljivosti. Slednje ponuja izjemno visoko pasovno širino, pa tudi bolj zanesljive povezave s pametnimi telefoni in drugimi napravami. 5G je vsaj 100-krat in celo 1000-krat hitrejši od zdajšnjega 4G sistema, kar bo omogočilo, denimo, nalaganje filmov z visoko ločljivostjo v samo nekaj sekundah.

Katere prednosti prinaša 5G?

5G je zasnovan za svet prihodnosti, svet v katerem bodo milijarde naprav odvisne od stalne internetne povezave. Prvi mobilni telefoni, ki podpirajo 5G omrežje, so v Evropi na voljo od septembra 2018. V mnogih državah so že dokončane tudi prve omrežne infrastrukture. Nedavno je v Sloveniji podjetje A1 Slovenija testno zagnalo prvo bazno postajo s tehnologijo 5G. Bazna postaja je postavljena na vrhu poslovne stavbe A1 v BTC-ju.

Evropska komisija je tehnologijo opisala kot enega najpomembnejših gradnikov našega digitalnega gospodarstva in družbe v naslednjem desetletju. Hitrost in nizka zamuda pri povezovanju, ki omogočata napravam, da z minimalno zamudo obdelujejo zelo velik obseg podatkovnih sporočil, sta ključnega pomena za nadaljnji razvoj umetne inteligence in računalništva v oblaku.

Nova 5G infrastruktura naj bi pospešila digitalno preobrazbo podjetij in posledično četrto industrijsko revolucijo. Avtomobilska, prometna in distribucijska industrija ter infrastrukturna omrežja in zdravstvena oskrba so sektorji, ki se bodo s prihodom 5G drastično spremenili. Tovornjaki, avtobusi in avtomobili brez voznikov, »pametne« zgradbe in mesta ter oddaljeni medicinski posegi so le nekatere od možnih novosti zahvaljujoč 5G.

Kdaj bo 5G na voljo?

Tehnologija 5G se trenutno razvija po vsem svetu. EU je svoj akcijski načrt za tehnologijo sprejela leta 2016 s ciljem, da najkasneje do konca leta 2020 začne izvajati storitve 5G v vseh 28 državah članicah, čemur sledi hitra rast do leta 2025.

Med letoma 2014 in 2020 je EU porabila 700 milijonov evrov za tehnologijo 5G, zasebni sektor pa naj bi vložil več kot 3 milijarde evrov. Finsko telekomunikacijsko podjetje Nokia je lani na primer sporočilo, da je za razvoj svojega omrežja 5G zagotovilo posojilo v višini 500 milijonov evrov od Evropske investicijske banke. Švedski Ericsson je medtem dobil 250 milijonov evrov posojila.

Glede na analizo globalnega združenja za sistem mobilne telefonije (GSMA) naj bi do sredine desetletja približno ena od treh mobilnih povezav uporabljala omrežja pete generacije. Prodor tehnologije 5G v Evropo do leta 2025 je ocenjen na 31 odstotkov, kar pomeni 217 milijonov priključkov.

Foto: Pixabay

Antene in frekvence pri 5G

Frekvenčni valovi, ki jih uporablja 5G, imajo krajši razpon kot pri prejšnjih sistemih. To pomeni, da je potrebno več anten, bližje tlom.

Frekvence, ki se uporabljajo v fazi izvajanja omrežij 5G (3,5 GHz in 700 MHz), se nekoliko razlikujejo od trenutno uporabljenih frekvenc, vendar to ne pomeni, da te spremembe vplivajo na način delovanja anten. Poseg 26 GHz bo v naslednji fazi uporabljen za posebne storitve.

Ali 5G škoduje našemu zdravju?

To še ni znano. Do zdaj še nihče ni mogel odgovoriti na to vprašanje. Številni trdijo, da se bodo tveganja za zdravje sorazmerno povečala, saj bo potrebno več anten. Te antene bi morale biti najsodobnejše antene in oddajati elektromagnetno sevanje bistveno nižje od ravni, ki jo oddajajo obstoječa omrežja 4G / 3G / 2G.

Kljub temu nekatere skupine v Evropi lobirajo proti tehnologiji in trdijo, da število znanstvenih raziskav, ki jih izvajajo ugledni inštituti in organizacije, ki potrjujejo škodljivost mobilnih tehnologij za zdravje in okolje nenehno narašča.

Poročilo Komisije EU, objavljeno lani, pa navaja, da »študije še niso dale jasnih dokazov o vplivu na sesalce, ptice ali žuželke«.

»Pomanjkanje jasnih dokazov za razvoj smernic o izpostavljenosti tehnologiji 5G pušča možnost nenamernih bioloških posledic,« je zaključila Komisija EU.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice