Naprej na vsebino

Iz domače kuhinje: Bograč

Bograč je znamenita slovenska narodna jed na žlico, a kakor se za prekmurske jedi spodobi, je tudi pravi bograč vse prej kot hitro pripravljena jed. Bograč zahteva veliko natančnosti, časa, izbranih sestavin in doslednosti pri upoštevanju navodil za pripravo, a kljub temu si lahko dovolimo nekaj svobode pri spreminjanju recepta, da bomo jed prilagodili svojemu okusu. Tudi pri Prekmurcih težko najdemo dva bograča, ki bi bila popolnoma enaka, vsem pa so skupne njegove najpomembnejše lastnosti: da je rahlo pekoč, da je iz treh vrst mesa, veliko čebule, nekaj krompirja, paprike, vina in začimb.

Beseda »bograč« izvira iz madžarske besede »bogracs«, kar pomeni kotel, ki je na stojalo obešen z verigo, namreč v takem kotlu naj bi jed kuhali v preteklosti. S to prakso so pričeli nomadi iz Mongolije v 9. stoletju, saj jim je tak prenosljiv lonec prišel prav za zunanje kuhanje na odprtem ognju. V vodi so kuhali meso, začimbe in ostale sestavine, ki so jim bile na voljo, nastala jed pa je bila obstojna in so jo zato lahko hranili in vzeli s sabo za na pot. Ti nomadi so se v začetku 10. stoletja ustalili na območju današnje Madžarske in se pričeli ukvarjati z živinorejo ter s poljedelstvom. Kuhanje prvotnega bograča jim je ostalo v navadi, recept pa je z njihovo ustalitvijo postal bolj dodelan: uporabljati so pričeli več vrst mesa, bolj izbrane začimbe, nenazadnje so zaradi izboljšanja okusa vanj dodajali tudi malo vina. Ta praksa se je nadaljevala vse do danes, razširila se je tudi preko madžarskih meja, med drugim tudi v Slovenijo.

Foto: Mariborinfo.com

Bograč je torej starodavna jed, ki je močno zaznamovala jugovzhodno evropsko kulinariko, za pravi bograč še danes velja, da je sestavljen iz treh vrst mesa (govedine, divjačine in svinjine), posušene in sveže paprike, krompirja in domačega vina. Bograč je zaradi raznolikosti mesa po okusu bolj bogat od golaža in paprikaša, za katerega ga nepoznavalci včasih zamenjajo.

O tem, da je bograč prav posebna jed, pričajo tudi razne prireditve v čast tradicionalni jedi, kakor je vsakoletni Bogračfest, ki ga prirejajo v Lendavi konec poletja. Gre za kulinarični festival, kjer različni pripravljalci bograča tekmujejo v pripravi najboljšega, seveda je na voljo tudi vrsta drugih specialitet iz prekmurske kulinarike. Zanimivo je, da je prav Lendava svetovna prestolnica bograča, za kar jo je leta 2011 razglasil tedanji predsednik Republike Slovenije Danilo Türk.

In kakšen je najboljši bograč?

Pravijo, da je prekmurski bograč tako gost, da v njem stoji žlica, a za zgoščevanje ne smemo uporabljati moke. Pravijo tudi, da bograč ni pravi bograč, če v njem ni vsaj treh vrst mesa, pri tem pa je izredno pomembna tudi čebula, ki je mora biti skoraj toliko kot mesa. Da skuhate pravi lendavski bograč za deset oseb, boste potrebovali 30 minut časa za pripravo in 2 uri in pol za kuho ter naslednje sestavine:

 • 70 dag govejega (bočnika ali pleča)
 • 70 dag divjačine (srna ali jelen)
 • 70 dag svinjskih pleč
 • 1,5 do 2 kg čebule
 • 5 dag česna
 • 10 dag svinjske masti
 • 5 dag mlete rdeče paprike
 • 50 dag sveže paprike (rdeče in zelene)
 • 1,5 kg krompirja
 • 4 dl suhega belega vina
 • Začimbe: sol, poper v zrnu in mleti poper, lovorjev list, ostra madžarska paprika ali pekoči feferoni
Foto: Findeatlocal.com

Postopek:

Na maščobi prepražimo na drobno sesekljano čebulo, nakar dodamo česen in na večje koščke narezano divjačino (en kos naj tehta 3 ali 4 dag). Vse skupaj še malo popražimo in malo podušimo, dokler ves sok ne izhlapi. potresemo mleto rdečo papriko, jo rahlo popražimo ter zalijemo z vodo. Dušimo, da se divjačina do polovice zmehča. Nato dodamo na koščke narezano govedino, kmalu zatem pa še svinjsko pleče ter svežo papriko, narezano na manjše kocke. Jed solimo, dodamo poper v zrnju in lovorjev list. Ko je meso že na tri četrt kuhano, pa naložimo na vrh mesa olupljen, na krhlje narezan krompir. Prilijemo toliko vode, da je krompir zalit, nato posodo pokrijemo in vsebino počasi dušimo. Pri tem moramo paziti, da krompir ostane v celih kosih, torej je bolje, da mešamo čim manj pogosto. Tako počasi kuhamo do mehkega, malo pred koncem bograč zalijemo z vinom in ga še prekuhamo, da alkohol izpari. Bograč lahko tradicionalno serviramo v globokih lončenih skledah. Na prekmurskem ga pogosto postrežejo z domačimi pereci.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice