Naprej na vsebino

Ljubljanski parkomati niso razumeli »nedeljskega režima«

Po našem sobotnem ekskluzivnem poročanju, da kljub odloku o brezplačnem parkiranju, parkomati ljubljanske občine še vedno pobirajo denar, so se pristojni hitro odzvali in že včeraj dopoldne na parkomatih plačilo ni bilo več mogoče. Popoldne so nam z občine poslali tudi odgovor na naše novinarsko vprašanje v zvezi s tem, v katerem so pojasnili, da naj bi prišlo do neljube napake.

Spomnimo: z namenom zajezitve in preprečevanja epidemije virusa COVID-19 je Vlada Republike Slovenije začasno ukinila javni prevoz potnikov, minister za infrastrukturo pa je občine pozval k omilitvenemu ukrepu ukinitve plačevanja parkirnin. Mestna občina Ljubljana (MOL) je s 15. marcem od 12.00 ukinila parkirnino za vsa parkirišča z avtomatskimi zapornicami in za parkirna mesta, za katera se parkirnino plačuje na parkomatih, razen v garažnih hišah. Vendar se je izkazalo, da so parkomati še vedno pobirali denar uporabnikov parkirišč, ki niso dobili nobenega listka, pa tudi denarja jim parkomati niso vrnili. V času naglega širjenja izjemno nalezljivega koronavirusa za uporabnike parkirišč niti ni najpomembnejša izguba denarja, temveč predvsem možnost prenosa okužbe preko pritiskanja tipk na parkomatih, saj na njih ni bilo nobenega obvestila, da je le-to brezplodno. Možnost za kaj takega je gotovo majhna, vendar gre obenem za povsem nepotrebno tveganje.

Fotografija prikazuje zaprto režo za kovance
Foto: Časopis Slovenec

Vendar je bilo že danes dopoldne na parkomatih fizično preprečeno vstavljanje kovancev, na ekranih pa je zapisano, da »prodaja ni možna« in je »parkiranje brezplačno«. Popoldne smo s strani občine prejeli pojasnilo Javnega podjetja LPT d.o.o., da je pri programiranju parkomatov na »nedeljski režim«, ko je parkiranje brezplačno, na nekaterih napravah prišlo »do programske napake, zato slednji niso prepoznali njihovega statusa, kljub temu, da je bil v njihovem koledarju nastavljen nedeljski režim«. Oškodovanim uporabnikom se tudi opravičujejo (celoten odgovor MOL objavljen spodaj).

Napisi na parkomatu: Prodaja ni možna in parkiranje brezplačno
Foto: Časopis Slovenec

V časopisu Slovenec menimo, da je prav, da ob opozarjanju na napako MOL, pohvalimo tudi hiter in učinkovit odziv. Obžalujemo le, da je do odprave neupravičenega pobiranja denarja in (četudi majhne) možnosti povsem nepotrebne okužbe uporabnikov parkirišč z virusom COVID-19 prišlo šele po naši medijski objavi.

Ker pa smo preizkus z neupravičenim pobiranjem parkirnine opravili v času, ko plačevanje parkirnine ni bilo potrebno niti pred ukrepi za zajezitev širjenja virusa COVID-19, pa se sprašujemo, ali so morda ljubljanski parkomati že vse od postavitve leta 2005 nič hudega slutečim uporabnikom denar na enak način jemali vedno, kadar so bili programirani na »nedeljski način«. O tem bomo povprašali Mestno občino Ljubljana. Prav tako se bomo pozanimali, na kakšen način lahko od Javnega podjetja LPT zahtevamo povračilo denarja.

Spoštovani,

posredujem odgovor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice in vas lepo pozdravljam.

Uvodoma pojasnjujemo, zakaj je prišlo do omenjene težave v delovanju nekaterih parkomatov znamke Siemens.

 Od 15. 3. 2020 od 12. ure dalje je župan Mestne občine Ljubljana omogočil Ljubljančanom in ostalim uporabnikom brezplačno parkiranje na parkiriščih v lasti  MOL in v upravljanju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. To velja za vsa parkirišča za avtomatskimi parkirnimi  zapornicami in za parkirna mesta, za katera se parkirnino plačuje na parkomatih, razen v garažnih hišah. Izjava župana MOL je bila povzeta v številnih medijih in objavljena na spletnih straneh MOL in JP LPT d. o. o.

 JP LPT d. o. o. upravlja s 442 parkomati. Zunanji izvajalci so parkomate programirali na ”nedeljski režim”, ko je parkiranje v Ljubljani brezplačno. Pri tem se je večina parkomatov posodobila brez posebnosti, le pri nekaterih parkomatih (po naših informacijah gre za štiri parkomate) je žal prišlo do programske napake, zato slednji niso prepoznali njihovega statusa, kljub temu, da je bil v njihovem koledarju nastavljen nedeljski režim. 

Omenjeni  parkomati so se zaradi tega odzivali v nasprotju z vsemi nastavitvami, ki smo jih do sedaj  uporabljali.

 Nekateri parkomati so stari in posledično opremljeni z razmeroma dotrajano programsko in strojno opremo, pri kateri v primeru spreminjanja osnovnih nastavitev, žal prihaja do napak v nastavitvah.

 Namen JP LPT d.o.o. v nobenem primeru ni bil oškodovati naše uporabnike. V trenutnih izjemnih razmerah, ki so posledica izbruha koronavirusa in v katerih smo se  znašli prav vsi in so prizadele tudi JP LPT d. o. o., smo želeli zgolj pomagati uporabnikom naših storitev, kot že obrazloženo, z brezplačnim parkiranjem.  

 Za neljubi dogodek se zato vsem tistim uporabnikom, ki so kljub splošni objavi, da je parkiranje brezplačno, plačali parkirnino, iskreno opravičujemo in jih prosimo za  razumevanje.  

Mateja Peer Tejić, Mestna uprava

Kabinet župana, Odsek za odnose z javnostmi

Adamič-Lundrovo nabrežje 2, 1000 Ljubljana

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice