Naprej na vsebino

Vrt v lončku

Čas koronavirusa je tudi čas za nove izzive. In hkrati je tudi čas, ko se skušamo čim bolj izogibati stikom, se čim manjkrat odpraviti v trgovino in tako ugotavljamo, da si pravzaprav lahko nakupimo zalogo hrane za teden, dva ali celo več, težave pa imamo z zelenjavo. Ne glede na to, kako premišljeno jo kupujemo, sveža zelenjava ne zdrži toliko časa, kot bi mi želeli.

Sadje in zelenjava pripomoreta k boljšemu počutju in zdravju

Če želimo vsaj približno zadostiti dnevnim potrebam po vitaminih in mineralih, brez nadomestkov v obliki tablet in praškov, moramo dnevno zaužiti vsaj 150 g sadja (vsaj dva sadeža) in vsaj 250 g zelenjave. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko pomembnih hranilnih in bioaktivnih snovi, ki pomagajo pri ohranjanju zdravega organizma in močnega imunskega sistema. Poleg vitaminov, mineralov in antioksidantov vsebujeta tudi veliko vlaknin, ki pripomorejo k urejeni prebavi in dajejo dolgotrajen občutek sitosti.

Prehranska vrednost sadja in zelenjave je največja v trenutku, ko jih odtrgamo iz drevesa ali poberemo z vrta. Z daljšanjem časa od takrat, ko je bil nek sadež obran, mu pada prehranska vrednost. Prav zato strokovnjaki vedno znova opozarjajo, da so največ vredna prav sezonska in lokalno pridelana živila.

Najboljše je z vrta v usta

Vsi, ki imamo možnost obdelovati vrt, vemo, kakšnega okusa je v resnici paradižnik v vročih poletnih mesecih. Vemo, da je sladek in sočen, precej drugačen od tistega, ki ga kupimo v trgovini še posebno v zimskih mesecih. Vemo tudi, da je najboljša prav tista solata, ki je bila posejana pregosto, in, ko jo redčimo, si privoščimo skledo berivke. In da lahko iz kumare, ki nam je preveč odrastla, ker jih je bilo naenkrat preveč, ali pa ker smo jo spregledali, pripravimo odlične »kmečke murke« s smetano in krompirjem. In vsi, ki imamo to možnost, bomo letos posadili še več kot sicer. Tudi zato, ker imamo kar naenkrat več časa za vrtičkanje in zato, ker vemo, da bo zelenjava to poletje verjetno precej dražja, kot je bila preteklo leto. Pa tudi zato – ker si to pač lahko privoščimo. A domača zelenjava ni rezervirana samo za tiste srečneže, ki imajo na voljo vrt. Osnovno zelenjavo in zelišča, si lahko pridela prav vsak.

Ves svet v lončkih

Če živite v stanovanju in nimate na voljo niti balkona, lahko uporabite okenske police ali pa ob oknih postavite stojala, na katere namestite lončke. V taki improvizirani »visoki gredi« lahko gojite skoraj da vsa zelišča pa tudi zeleno solato in rdeče redkvice, ki ne potrebujejo prav veliko zemlje, da zrastejo. Bolj drzni boste morda kupili tudi kako sadiko paradižnika in jo zasadili v večji lonec. Ne pozabite ji postaviti opore, in če je le mogoče, lonec vsake toliko zasučite, ker se bo rastlina obračala proti svetlobi.

Zelišča

Zelišča veliko doprinesejo k boljšemu imunskemu sistemu, poleg tega pa tudi odišavijo naš življenjski prostor. Najlažje je, še posebni, če ste začetnik, da začnete gojiti zelišča iz sadik. V vrtnarijah lahko kupite zelišča v lončkih – da, tudi v teh dneh. Nekatere vrtnarije in vrtnarski centri pa ponujajo tudi nakup preko spleta z dostavo na dom. V kolikor boste zelišča izbrali osebno, izberite rastline s čvrstimi stebli, krepkimi listi, lepe, sveže barve in z izrazitim vonjem. Plastično folijo okrog rastlin odstranite, takoj, ko rastlino prinesete domov.

Če boste zelišča sejali, bodite pozorni, da uporabite lonček z luknjicami spodaj, da bo lahko odtekala odvečna voda. Lahko jih posejete tudi v jogurtove lončke ali v prazne in oprane konzerve, v tem primeru pred sajenjem v posodice naredite nekaj luknjic.

Sadike v lončkih morajo dobivati dovolj vode, zato jih redno zalivajte. Zelišča, kot so majaron, meta, drobnjak in peteršilj, imajo rada zelo konstanten nivo vode in je najbolje, da jih zalijete vsakič, ko vaši prsti po otipu zemlje ostanejo čisti. Rožmarin, origano, timijan in bazilika tudi v naravi bolje uspevajo v sošnih razmerah, zato kar pustite, da se zemlja med enim in drugim zalivanjem za nekaj časa posuši.

Ne pozabite, da zelišča in druga zelenjava tudi nujno potrebujejo svetlobo – kar šest ur sonca na dan. Lončke zato postavite na polico ali ob okno, kjer je dovolj sonca.

Zelena solata na vaši okenski polici

Potrebovali boste večji lonec ali morda celo bolje cvetlično korito in zemljo. Premajhni lonci ne bodo delovali, saj se zemlja v njih zelo hitro posuši. Solata se dobro razvija le v vlažnih tleh. Iz istega razloga je bolje izbrati plastične, ne keramične posode, saj bodo glinene stene posode črpale vlago. Pomembno je tudi, da lonec pred uporabo dobro operete z milnico. Posebno pozornost je treba nameniti odvodnjavanju, zato prav tako kot pri zeliščih preverite, ali ima posoda na dnu luknje in jo podstavite s podstavkom. Prst je najbolje, da izberete kar katero izmed trgovinskih mešanic. Na vlažno prst potresite semena, ne preveč na gosto, s prsti malo podrobite prst po vrhu. Po nekaj dneh se bodo pojavili prvi kalčki in če ne prej, morate sedaj prestaviti posode na svetlo. Če sadike rastejo preveč na gosto, jih je treba redčiti. Bodite pozorni tudi pri izbiri sorte solate. Izbirajte take, ki ne delajo glav. Zagotovo vas nebo razočarala Solata berivka Lollo Bionda in Lollo rossa.

Vodna kreša

Vodna kreša je trajno zelišče, ki raste v vodi ali na mokrih tleh. Rastlina razvije do 60 cm dolge poganjke, uporabljamo jo, ko je visoka le do 10 cm. Kreša čisti kri, jo obnavlja in pospešuje delovanje jeter, žolčnika in ledvic. Kreša zdravi slabokrvnost, revmo, ugodno deluje tudi pri vnetju dihal, pri prehladih in nerednem delovanju ščitnice. Ker mehča sluz, pomaga pri izkašljevanju. Je izredno bogata z vitamini in minerali in izredno skromna s kalorijami. Krešo lahko posadite kar na nizek podstavek ali krožnik. Zrasla bo tudi brez zemlje, uporabite lahko kar papirnato brisačo ali vato, ki jo dobro namočite potem pa redno zalivajte, a ne preveč. Postavite na okensko polico. Seme kali 3-5 dni in doseže uporabno velikost v nekaj dneh.

Paprika v loncu

V loncu lahko vzgojite tudi katerokoli vrsto paprike. Vse, kar rastlina paprike potrebuje, je dovolj sonca, kakovostna prst in zalivanje. Izberite organsko zemljo za lončke, ki je dobro odcedna in bogata s hranili. Za papriko je pomembna tudi drenaža. Poleg rednega zalivanja zato poskrbite tudi za to, da bo odvečna voda lahko odtekala. Uporabite dovolj globoko posodo. In bodite pozorni: če bo rastlina dobro obložena s plodovi, bo potrebovala tudi oporo.

Danes smo vam dali nekaj idej za vzgojo rastlin v lončkih.  V prihodnjih dneh bomo za vas pripravili nasvete za vzgojo zdrave domače zelenjave na balkonu ali v atriju. Izkoristite čas samoizolacije za stvari, za katere prej niste imeli časa. Ostanite doma in ostanite zdravi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice