Skip to content

Iz domače kuhinje: Peka domačega kruha

Kljub veliki dostopnosti vsak dan svežega kruha in tisočerih vrst teh ali onih krušnih izdelkov, ki jih lahko dobimo v takšnih ali drugačnih oblikah in po pregrešno dragih ali po izjemno nizkih cenah, zmeraj več Slovencev vse te možnosti zavrača in kruh peče doma. V času, ko se ni pretirano pametno izpostavljati v javnosti zaradi vsakodnevnega obiska trgovine v lovu na svež kruh, je peka domačega kruha priporočljiva še posebej za bolj ranljive osebe. Sicer mnogo ljudi kruh peče doma zaradi tega, ker to počno radi, zaradi alergij na gluten, laktozo ali na druge sestavine, ker je cenovno ugodneje ali ker na sploh neradi pogosto zahajajo v trgovine in si tako zagotavljajo svežino svojega kruha.

Kruh je zmeraj veljal za najosnovnejše in nepogrešljivo živilo. Njegove osnovne sestavine so moka, voda, kvas in sol, seveda pa ga dandanes pripravljamo že na sto in en način. Slovenci smo v preteklosti kruh pekli iz moke, ki smo jo imeli doma, zato pri nas ajdov, koruzni, beli, črni in mnogi drugi kruhi že dolgo kraljujejo naši kulinariki. Krušno testo lahko oblikujemo po želji v oblike, kot so hlebci, štruce, žemlje, preste in podobno.

Foto: Glukomanan.net

MOKA

Moka je najosnovnejša sestavina za kruh, a kakor nam je znano in starega pregovora »iz te moke ne bo kruha,« so nekatere vrste moke primernejše peki kruha kakor druge. Med krušne vrste mok štejemo tiste, iz katerih zmoremo samostojno zmesti testo za kruh, nekrušnim vrstam moke (kot so koruzna, ajdova, ovsena, krompirjeva …) pa je treba primešati krušno moko, da lahko iz njih napravimo kruh.

KVAS

Da kvas lahko deluje, je potrebna primerna temperatura, zrak, vlaga in hrana, saj to pospeši razmnoževanje gliv kvasovk. Da proces pričnemo, je treba kvas raztopiti v malo mlačne vode z malo moke in žličko sladkorja, nato pa to zmes pustiti na približni temperaturi 30 stopinj Celzija, da zmes naraste. Nato ji primešamo preostalo moko, sol in vodo.

Foto: Nasasuperhrana.si

TESTO

Testo za kruh je potrebno temeljite obdelave, ki vzame precej časa. Marsikdo ne bi pričakoval, da je testo za kruh treba gnesti vsaj deset minut, da je to dobro pregneteno, nato pa ga pustiti vsaj petindvajset minut, da vzhaja na toplem. V tem času bo kruh podvojil svojo prostornino, zato mu je treba dati dovolj prostora. Zaradi gliv kvasovk je kruh treba pripravljati v toplem prostoru, obenem pa ne sme biti prevroče, saj se tedaj kruh ne bo dobro raztezal. Pred peko je surovi hlebec treba zarezati, saj se med vzhajanjem povrhnjica testa hitro zasuši in zakrkne, ko pride v stik z visoko temperaturo pečice. Če kruh zarežemo, vzpostavimo stik z bolj vlažno notranjostjo in kruh zakrkne kasneje.

KRUH

Kakovost kruha določa predvsem vzhajanje testa in temperatura pečice. Če je testo vzhajalo pravilno in če je bila pečica segreta me 180 in 220 stopinj Celzija, bo tak kruh najbolje pečen. Če pečica ni dovolj segreta, se skorjica ne naredi pravočasno, testo upade in postane suho. V nasprotnem primeru se skorja naredi prehitro, notranjost pa ostane zbita in mokra. Različne moke zahtevajo različne temperature pečenja, zato se je pred peko kruha treba pozanimati o temperaturi, ki je najbolj idealna za vrsto kruha, ki jo pripravljate.

Foto: Hribar.si

KRUH IZ PŠENIČNE MOKE

Da bi spekli pšenični kruh, boste potrebovali okrog 2 uri in 45 minut ter:

  • 1 kg bele pšenične moke
  • 40 g (1 kocko) svežega kvasa
  • 7 dl mlačne vode
  • 20 g sladkorja
  • 18 g soli

Za začetek je treba uporabiti majhno skledico, v katero z vilicami zdrobimo kvas in mu primešamo eno žlico moke, sladkor in 1 dl mlačne vode. Zmes pustimo, da vzhaja na toplem mestu.

Med tem pripravimo večjo skledo, kamor presejemo preostalo moko in na sredini naredimo jamico. Moko solimo po robu. Kvasec nato vlijemo v jamico, dodamo mlačno vodo, nato pa iz vseh sestavin zamesimo testo za kruh. Tega se lotimo tako, da z roko najprej le premešamo vse sestavine, nato pa kepo testa prestavimo na pomokano desko. Vsaj deset minut ga gnetemo z obema rokama, in nazadnje se mora enostavno ločiti od deske in rok (ne sme biti lepljivo.) Ko je testo zgneteno, ga pomokamo, pokrijemo s čistim prtičkom ter na toplem mestu pustimo vzhajati okrog 30 minut.

Ko ta čas preteče, ga oblikujemo v štruco ali hlebec, nakar ga še enkrat pustimo vzhajati v pomokanem pekaču.

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Vzhajano testo po vrhu trikrat zarežemo z nožem. Nato ga postavimo v segreto pečico in pečemo okrog eno uro. Po prvih desetih minutah peke temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija. Če želimo, da ima naš kruh lepšo barvo in mehkejšo skorjo, lahko testo pred peko premažemo z mlačno vodo, isti učinek pa dosežemo, če na dno pečice postavimo majhno nizko posodo z vodo.

Foto: BTC City

Ko je kruh pečen, ga pokrijemo s prtičkom in ga položimo na rešetko, kjer naj se ohladi, preden ga zaužijemo.

Dober tek!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice