Naprej na vsebino

Koronavirus prinesel porast kriminalnih dejanj

Prisilna izolacija in prekinitev stikov z drugimi je večino ljudi obsodilo na ali samoto ali druženje z domačimi. Mnogi so po zelo dolgem času, oziroma še nikoli, bili obsojeni s srečanjem s samim sabo, s svojimi najbližjimi. Za mnoge je to zelo stresno. Hkrati pa dodaten stres predstavlja finančna skrb. Marsikdo je te dni ostal brez dela, posledično brez denarja. Ali pa je tisti člen v verigi, ki bo še kar nekaj časa čakal na denar za opravljeno delo. Svoje potem doda poseg po alkoholu in le en napačen pogled, napačna beseda in nasilje ali zlom je tu. Številni rešitev vidijo zgolj in samo v tem, da pobegnejo s tega sveta. Svojstveno težavo predstavljajo tudi stiki. Koronavirus je postal idealen razlog za preprečitev stikov in manipulacijo zaradi njih. Po ponovni vzpostavitvi »normalnega« življenja lahko pričakujemo porast tožb na družinskem sodišču. V bistvu so se vsi problemi, ki so bili že prej prisotni le potencirali in pokazali v čisto novi luči.

Statistika beleži več družinskega nasilja

Po podatkih Policije so kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke v letošnjem letu nekoliko v porastu. V obdobju od 1. 1. 2020 do 22. 3. 2020 je policija namreč obravnavala 368 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katere je bila podana kazenska ovadba (skoraj 25 odstotkov več kot lansko leto, ko jih je bilo 295). Prav tako je letos obravnavala že 235 primerov pripovedi približevanje in 416 prekrškov po 4 odstavku 6. člena ZJMR-1 (elementi nasilja v družini).

Zanimivo je sicer, da so kazniva dejanja zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje v letošnjem letu, glede na isto obdobje lani, nekoliko v upadu, prav tako tudi kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost otrok. Kaj točno je k temu botrovalo pušča manevrski prostor za tisoč in eno teorijo. V kolikor se stanje v državi ne bo vrnilo v ustaljene tirnice lahko smotrno pričakujemo povečanje tudi kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovo ravnanje. Starši so te dni na zelo spolzkih dneh, v bistvu še nikoli niso bili v takšni situaciji in pričakovano je, a ne upravičeno, da se bo »vzgojni« ukrep »ena čez rit« bistveno povečal. Do katere mere pa …

Ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni virusa COVID-19 so med drugim povzročili tudi to, da ljudje več časa preživijo doma, v krogu najožje družine, kar pa žal lahko privede tudi do trenj med družinskimi člani.

Policija je v tem času začela z mnogimi preventivnimi ukrepi s pomočjo katerih pozivajo k strpnosti, razumevanju in ničelni toleranci do nasilja, prav tako pozivajo vse, da ob zaznavi nasilja, le-to prijavijo policiji.

Policija ima veliko dela

V teh dneh je žal tudi bistveno več poskusov samomora, umora oziroma uboja. Bistveno več je tatvin, vandalizma, ropov, vlomov – predvsem v lekarne.

Od trenutka, ko smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe, se je policija ukvarjala z/s:

Žalostno je, da mora policija te dni nadzirati vedenje državljanov, ker se nekaterim ne zdi vredno, da bi upoštevali ukrepe. V dveh vikendih, kar so izvajali nadzor, so zaznali pri kar 377 kršitev ukrepov, izdali so 215 opozoril in 124 predlogov na ZIRS po odloku. Pri prvem nadzoru je bilo izdanih kar 90 predlog na ZIRS (50 v Mariboru, 17 v Ljubljani, 16 v Celju in 2 v Kopru).

Vir: Policija

Dejstvo je, da so se v času ustavitve javnega življenja število kaznivih dejanj povečalo. Razumljivo je, da so ljudje v stiski in jih je strah. V takšnem stanju je človek zmožen narediti marsikaj, kar v drugačnih okoliščinah ne bi. Mogoče je že res, da je »in vino veritas«, a tudi v takšni ali drugačni stiski človek pokaže svojo resnično nravo, saj vse maske padejo in ni več moči, volje po samokontroli.

Nikomur v teh dneh ni lahko, zato bodite strpni, sočutni in spoštujte ukrepe.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice