Naprej na vsebino

Damjan Medved: COVID-19 – EU ali boš postala kolonija ali prva gospodarska velesila na svetu?

Na temo COVID-19 je v teh dneh napisano ogromno člankov in razprav, toliko da je v vsem času od kar obstaja internet prehitela vse razprave do sedaj. Ko poslušam razprave, da je to največja kriza vseh časov se samo nasmehnem, ker kolikor moje oči danes vidijo, še večina ljudje ni lačnih, ne ubitih in še večina ljudi ima nekaj denarja, česar pa niso imeli, ne po drugi svetovni vojni, ne po španski gripi. Lahko pa nastane to največja kriza človeštva v zadnjih 500 letih, če ne bo pravilnih rešitev, predvsem na področju EU zaradi naše demografske slike. Nimamo infrastrukturno razrušene Evrope, kot je bila po drugi svetovni vojni. Imamo pa največ obolelih in umrlih za tem virusom od vseh kontinentov, pa vendar niti en procent, kolikor jih je umrlo za špansko gripo. Zakaj se torej večina voditeljev tega sveta boji, tega virusa? Ker svet danes zgleda čisto drugačen, kot je bil pred tremi meseci.

Kaj ima pa ta virus skupnega z drugo svetovno vojno ali pa špansko gripo? Z drugo svetovno vojno ima skupnega samo to, da se mora industrija ukvarjat z izdelavo izdelkov, ki jih trenutno potrebuje država oziroma njeni državljani, s pomanjkanjem surovin in polizdelkov in logističnimi problemi. Tako kot danes velika podjetja spreminjajo svojo proizvodnjo, tako so jo med drugo svetovno vojno. Sedaj morajo delat medicinsko opremo, tedaj so pač morali spremenit proizvodnjo v vojaško opremo.

Tedaj so tudi imele probleme s surovinami, kot jih imamo danes, predvsem s tem, da se polizdelki za izdelke proizvajajo po vsem svetu ne znotraj EU. Seveda so danes tudi veliki logistični problemi, saj je večina industrije narejena, da ima največ za en do dva dni polizdelkov na zalogi. Zato danes avtomobilska industrija stoji.

S Špansko gripo ima pa skupno, da se zelo hitro širi, predvsem v tistih državah, ki podcenjujejo COVID-19. Upam, da jih ne bo umrlo toliko, kot jih je za špansko gripo – 20 do 40 minjonov. Glavna razlika je, da so tedaj večinoma umirali med 15- 35 letom, sedaj pa večinoma umirajo starejši. Je pa zanimivo, da smo pred kratkim imeli leta prašičjo gripo (2009) za katero je umrlo 150 – 570 tisoč ljudi, pa se vseeno ni ustavilo svetovno gospodarstvo.

Zakaj se je torej ustavilo gospodarstvo, oziroma zakaj so države sprejele taka pravila, da so onemogočila logistično povezavo gospodarstva?  Če pogledamo v zgodovino je zato sigurno kriva Kitajska, saj je ona prva doživela to epidemijo, na katero se je pač odzvala s popolno karanteno. Res, da malo pozno , ampak, ko pa je začela ukrepati pa je bila zelo učinkovita. Je pa tudi res, prej ko ljudje ne začnejo masovno umirat, ti težko dopoveš ljudem in gospodarstvu, da je to potrebno naredit.

In nato smo prišli na vrsto mi Evropejci. Seveda imamo vsi prvo v mislih Italijo. Vendar ni samo Italija imela 7. februarja prvega okuženega , ampak je bil prvi okužen znotraj EU 33 letni Nemec, ki se je okužil že 27. januarja od ženske, ki je prišla iz Kitajske. Zakaj se je torej COVID-19 bolj razvil v februarju v Italiji kot v Nemčiji? Ker je Nemski zdravstveni sistem, to vzel dosti bolj resno kot italijanski, prav tako njihovi državljani. Zakaj pa sedaj Nemčija počasi dohiteva Italijo s številom okuženih je pa razlog samo ta, da Nemčija kljub temu da je vedela, kaj mora storit, tega ni storila, zaradi gospodarskih interesov in pa zato, ker ima dosti več testiranih kot Italija.

Očitno je, da ljudje ne jemljemo resno virusov , dokler ljudje okrog njih ne umirajo. Mogoče pa imamo tudi to srečo, da je večina ljudi, ki vladajo svetu starejša od 60 let in spadajo torej med bolj ogrožene. Povprečna starost milijarderjev na svetu je 63 let. Kaj jim bo pomagal denar in oblast, če jih ne bo več na tem svetu. Torej prišli smo do tega, da smo ustavili gospodarstvo, kako ga pa sedaj zagnat, da ne bomo prišli v preveliko recesijo ali pa nazaj razširili virus, saj gospodarstvo EU ne bo preživelo dvakratne ustavitev v roku enega leta?

Prvo moramo razumet, da mi ne moremo vplivat na dogajanje po svetu, ker imajo toliko različnih sistemov in interesov, da ne bo nikoli celi svet deloval enotno pri tej bolezni, saj če pogledamo samo Evropo vidimo, da se vsaka država znotraj EU bori na svoj način.

Pa vendar, kaj pomaga, če bo Nemčija uspešna, Italija pa ne . Če se bo to zgodilo, pomeni to definitivno konec EU. Zato je sedaj najpomembnejše, da po velikonočnih praznikih analiziramo kateri sistemi znotraj EU daje najboljše rezultate. Postavimo skupno zdravstveno politiko COVID-19 in cilje za celo EU. Ko bo doseglo cilje vsaj 80 odstotkov držav EU, bodo te, ki so uspele doseči cilje, začele uveljavljat nazaj prost pretok blaga brez omejitev. Preden pa bomo to naredili, moramo nujno uvesti skupno zunanjo mejo, ki jo bo ščitila evropska mejna policija, ne več posamezne države.

Kaj nam pomagajo ukrepi če bomo od zunaj dobivali nazaj bolezen. Da pa zaženemo nazaj gospodarstvo EU, pa nam ne bo pomagal noben marshalov plan, saj nismo porušeni kot smo bili leta 1945 in ni lakote kot je bila v letih 1946 – 1948. Ta glavni problem bo potrošnja in pa brezposelnost. To pa se lahko resi samo na en način in to je da ECB podari vsakemu državljanu EU 10.000 evrov. Seveda se bo s tem sprožila inflacija, ki bo zelo kratkega časa, saj bo to enkraten dogodek in bo ta denar v naslednjih 10. letih posrkali ven iz sistema ljudi, ki ne plačujejo davkov na dobiček.

Zakaj 10.000 evrov ?

Zato ker s tem denarjem lahko ljudje razmišljajo, da bodo kupili avto, šli na potovanje, mogoče bodo vzeli kredit za stanovanje ali hišo, ali pa šparali in s tem okrepili banke in jih prisili da bodo financirali gospodarstvo. Zakaj vsi državljani isto, ker edino tedaj bo učinek vsesplošni na gospodarstvo, saj imamo ljudje različne interese in bomo s tem pokrili skoraj celotno obuditev gospodarstva.

Po drugi strani, pa bo to močno sporočilo, da smo državljani EU enakopravni, tudi tedaj ko nam gre hudo. Če tega nismo znali pokazat Italijanom, ko se je začelo, tedaj vsaj pri gospodarski rešitvi pokažimo, da znamo to. S tem bomo torej rešili brezposelnost in potrošnjo in pripravili EU da postane prva gospodarska velesila na svetu.

Lahko pa gremo in rešujemo tovarne, ki ne bodo imeli komu prodat svojih izdelkov. Zakaj pa vsem enako, ker če bomo dali različno po državah po njihovi kupni moči ne bo učinka, ker bogati ne bodo trošili ampak bodo vlagali ali pa odnesli denar na banko, pa zopet ne bo potrošnje.

Seveda bo nekdo rekel, pa ti veš kaj je 4.500 milijard evrov. Če po resnici po vem, ne vem. Vem pa, da bo EU, če tega ne bo sprejela zgubila vsaj 20.000 milijard, zraven pa še marsikaj drugega. Od obresti, padec BDP, povišanje socialnih transferov, izguba trgov …

Pa poglejmo, kaj se bo zgodilo znotraj Evrope ,če teh treh predlogov ne bomo sprejeli. Če ne bomo sprejeli prvega sklepa, torej da postavimo Evropsko policijo , ki bo čuvala zunanje meje Evrope, se bo virus dalje širil, ker zmeraj nekdo nekoga pozna v lastni državi, da lahko še dalje nelegalno prehaja meja. Po drugi strani pa bomo s tem sklepom pokazali državljanom EU, da mislimo z EU resno.

Drugi sklep bo v resnici povzročil, da bodo države hotele zajezit virus, ne pa nadaljevati gospodarsko dejavnost s katero se širi virus. Torej če tega sklepa ne bo, se bo nadaljevalo širjenje virusa, s tem pa še večjo zmanjševanje BDP in podaljševanje zmeraj večje gospodarske krize do odkritja cepiva in še en čas po tem, saj to cepivo ne bo takoj na razpolago, da bi lahko cepili večino svetovnega prebivalstva.

Če pa ne bomo sprejeli tretjega sklepa, pa bo prišlo v prvem trenutku do izstopa določenih držav EU iz evra, kasneje pa do razpada EU in s tem posledic, ki so danes nepredstavljive, kljub temu, da ima Slovenija že izkušnjo izpred 30 let kako približno to zgleda. Sem pa prepričan, če se ti sklepi ne bodo sprejeli, da bo imela daleč največjo škodo Nemčija, saj bo zašla v zelo veliko krizo. Prvo gospodarsko, ker bo zgubila trge in dobila carine, nato v demografsko, ker ima zelo starajoče se prebivalstvo in nato še v kulturno zaradi migracij, ko Nemčija kulturno niti približno ne bo več nemška. Res, da bodo Nemci največ plačali, saj jih je največ, bodo pa zaradi svojega gospodarstva, tudi dobili tega denarja največ nazaj.

Ta tretji sklep, bo sigurno dosegel že dolgo časa željo ECB do vsaj nekaj večje inflacije, po drugi strani pa mora politika razumet, da je današnji čas, čisto drugačen čas, kot je bil pred tremi meseci in da bo s staro monetarno politiko, ki nima več veze z današnjim svetom povzročil bolezen, lakoto , vojno in uničitev evropske civilizacije kot jo poznamo danes.

Kako pa mi je prišla misel, da bodo evropski narodi postali kolonije, bom pa izhajal iz zgodovine. Leta 1800 je bila največja vojaška, gospodarska velesila na svetu Kitajska. Leta 1900 pa je po boksarski vstaji, postala kolonija različnih evropskih interesov. To pa je postala zato, ker ni posodobila v zadnjih 100-tih letih, ne gospodarstva, ne vojske. Enako danes Evropa nima posodobljenega gospodarstva, še manj pa posodobljene vojske in zato je še samo vprašanje časa, kdaj se ji bo to zgodilo, če ne bo spremenila, prvo predvsem svoje demografske, nato vojaške in gospodarske slike, kot jo ima danes. Mogoče, pa je celoto rešitev, kljub velikemu trpljenju , da razpade EU. Saj s temi vrednotami, ki ne ceni več družine in s tem uničuje demografsko sliko evropskih narodov, drvimo zaradi napačnih gospodarskih interesov v končanje evropske civilizacije s temi narodi, ki so danes na tleh EU. Tudi Rimski imperij ni bil večen.

Damjan Medved

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice